Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

040Verloskunde - 20 weken

040Verloskunde

, 27 januari 2020 20:11Laatste update op: 12 oktober 2021 15:29

Beste ouder(s), Je bent nu 20 weken zwanger, op de helft! Graag willen wij jullie via deze weg informeren over een aantal onderwerpen die in deze fase relevant zijn. Het is handig om dit goed door te lezen voor de volgende controle.

22 weken vaccinatie (kinkhoest vaccinatie)

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Dit is mogelijk vanaf 22 weken zwangerschap en dien je via het consultatiebureau te regelen.

Voor meer informatie: RIVM Zuidzorg consultatiebureau

For more information about the maternal whooping cough vaccination, press here.

Bewegingen van je kindje voelen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Van 24-28 weken is het patroon van de bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.

Vanaf 28 weken moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen. Bij twijfel neem contact op met de verloskundige. Lees voor de volgende controle de folder 'leven voelen' alvast door.

Lees hier de folder ‘Je baby voelen bewegen’.

_For more information about ‘Feeling your baby move’, press here._

Hoge bloeddruk/HELLP syndroom

www.hellp.nl

Bekkenbodem

Tijdens de zwangerschap neemt de druk op de bekkenbodemspieren toe door de groei van je baby en de baarmoeder. Het wordt moeilijker om je bekkenbodemspieren krachtig aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van je bekken toe. Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar kunnen ook bekkenbodemklachten veroorzaken. Door tijdens de zwangerschap te letten op je houding, een goede manier van bewegen en bekkenbodemspiertraining gaan bekkenbodemklachten meestal na de bevalling vanzelf over.

Klink hier voor meer informatie en de juiste bekkenbodemoefeningen.

Bekkencentrum Eindhoven geeft tevens gratis een uitgebreide informatiebijeenkomst over je bekken en bekkenbodem bij ons op de praktijk.

Informatie ter voorbereiding op de bevalling

Rond 30 weken zwangerschap plannen we een controle in om jullie bevalwensen te bespreken. Het helpt om hier van te voren samen al over na te denken en jezelf in te lezen. Klik hier voor meer informatie. Ook is het goed om naar onze voorlichtingsavond te komen. Tijdens deze bijeenkomst vertelt een van de verloskundigen wat meer over de laatste fase van de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je kunt je hier voor opgeven via de assistente.

Neem direct contact op bij de volgende signalen; een duidelijk overzicht.

_Here you find more information about ‘How to prepare for birth’ and ‘How you deal with pain’._

Met vriendelijke groet, 040Verloskunde

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard