1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Gastouderopvang: kleinschalige kinderopvang

    Gepubliceerd op: 10-1-2018Bewerkt op: 11-23-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-1-2018Bewerkt op: 11-23-2022
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Carlien Langelaan
    Wellicht heb je al nagedacht over de opvang van je kind nadat je zwangerschapsverlof is afgelopen. Misschien heb je een leuk kinderdagverblijf op het oog of neemt oma de opvang één of meerdere dagen voor haar rekening. Maar heb je wel eens nagedacht over gastouderopvang?

    Wat is gastouderopvang?

    Bij gastouderopvang wordt je kind opgevangen door een gastouder. Een gastouder is een gediplomeerd opvoeder die in haar eigen huis of bij jou thuis opvangt wanneer jij werkt of studeert. Door de huiselijke sfeer en doordat er een kleine groep kinderen wordt opgevangen is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Het aanbod van activiteiten en de zorg kan zo precies afgestemd worden op de behoeften van je kind.

    Professionele opvang

    Gastouderopvang is een professionele vorm van kinderopvang. Een gastouder moet in het bezit zijn van een kindgericht of –gerelateerd diploma, een geldig certificaat Eerste Hulp aan Kinderen en geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
    Voldoet de gastouder aan de gestelde voorwaarden? Dan heb je als ouder recht op kinderopvangtoeslag.

    Vaak is de gastouder iemand die door het gastouderbureau wordt gevonden en naast jouw kind nog enkele andere kinderen opvangt. De gastouder kan ook een bekende zijn, zoals oma of een buurvrouw. Het gastouderbureau kan diegene zelfs ondersteunen bij het behalen van de juiste papieren.

    Voordelen van gastouderopvang

    De kleinschaligheid van gastouderopvang biedt een aantal voordelen:

    • Je bepaalt zelf waar, door wie en wanneer je kind wordt opgevangen.
    • Je kind ziet iedere dag hetzelfde gezicht in een omgeving waarin het zich thuis voelt.
    • Een gastouder is flexibel en speelt in op jouw persoonlijke wensen.
    • Kinderen kunnen samen spelen en ontdekken in een kleine groep.
    • Gastouderopvang is heel vaak voordeliger dan het kinderdagverblijf.

    Een gastouder vinden

    Maar hoe werkt het dan? Hoe vind je een gastouder die aansluit bij jouw wensen?
    Hiervoor neem je contact op met een gastouderbureau. Het gastouderbureau helpt bij het vinden van de gastouder die bij jou en je kind past.

    Voordat het gastouderbureau kan beginnen met zoeken is het belangrijk om je wensen in kaart te brengen:

    • Wil je opvang in je eigen huis of in dat van de gastouder?
    • Wil je dat er andere kinderen aanwezig zijn tijdens de opvang?
    • Over welke faciliteiten moet de gastouder beschikken?
    • Op welke dagen en tijden heb je opvang nodig?

    Wanneer je je wensen goed op een rijtje hebt, kun je sneller en gerichter een gastouder vinden.

    Kennismaken

    Zodra je een gastouder hebt gevonden, is het belangrijk om kennis te maken. Op papier kan een gastouder een goede match zijn, maar er moet onderling een klik zijn. Je vertrouwt de gastouder immers je meest kostbare bezit toe. De gastouder vindt het leuk als je een kijkje komt nemen. Als je dit doet wanneer er kinderen aanwezig zijn, dan krijg je gelijk een goede indruk van de sfeer. Is de kennismaking geslaagd en heb je na afloop een goed gevoel? Dan zal het gastouderbureau een nieuwe afspraak plannen waarin alle afspraken formeel vastgelegd en alle praktische zaken rondom de opvang besproken worden.

    De aandacht die je kind nodig heeft

    Bij gastouderopvang kies je voor een plek en een persoon waar je je fijn bij voelt. Een plek waar je kind zich optimaal kan ontwikkelen en dezelfde aandacht krijgt als thuis. Zeker de eerste jaren is rust en regelmaat belangrijk voor kinderen. Juist door de kleinschaligheid van gastouderopvang kan een gastouder die rust en regelmaat bieden.

    Dagprogramma?

    Vraag ook naar het dagprogramma van het gezin waarin je baby wordt geplaatst. Is het een druk programma: moeten er bv ook kinderen van school worden gehaald of naar sport of clubjes worden gebracht? Is er wel voldoende ruimte voor rust gedurende de slaapmomenten van jouw kind? Wat vinden zij belangrijk in de opvoeding van een kind? Welke regels zijn er van toepassing? Wat gebeurt er met de opvang als de gastouder ziek is of op vakantie gaat? In sommige gevallen kan het bureau waarbij de gastouder is aangesloten voor vervanging zorgen.

    De rol van het gastouderbureau

    Als je besluit om jouw kind aan deze gastouder toe te vertrouwen, dan vindt een koppelingsgesprek plaats met jou als ouder, de gastouder en het gastouderbureau. In diverse wet- en regelgeving zijn de verantwoordelijkheden van het gastouderbureau vastgelegd. Het gastouderbureau is verantwoordelijk voor het vastleggen van afspraken en het sluiten van een overeenkomst. Let bij de prijs van de opvang op de kwaliteit die het gastouderbureau biedt. Het is raadzaam om te kijken welke bemiddelingstarieven het gastouderbureau hanteert en welke diensten daarvoor worden aangeboden, zoals vervanging bij ziekte. Hanteert het gastouderbureau vaste bemiddelingstarieven of een tarief per uur? Daarnaast is het goed om te kijken welke zaken in- of exclusief de uurprijs van de gastouder zijn. Moet je bijvoorbeeld extra betalen voor luiers, voeding of uitjes?

    Tot slot zorgt het gastouderbureau voor een jaarlijks evaluatiegesprek met de ouders, waar een schriftelijk verslag van wordt gemaakt.

    Praktische zaken

    Vergeet niet om op deze praktische zaken te letten:

    • De tijden waarop de gastouder kinderen opvangt: zijn deze flexibel, haalbaar met werk- en reistijden, welke dagen kan jouw kind niet komen, hoe is extra opvang geregeld en is er een minimum af te nemen uren of dagdelen?
    • Het contract: is er keuzemogelijkheid tussen verschillende contracten, bijvoorbeeld een contract met vaste dagen of een contract op flexibele basis? Daarbij is het belangrijk dat je met zowel de gastouder als met het gastouderbureau een contract afsluit. In veel gevallen wordt één contract door de drie partijen ondertekend.
    • Komt een gastouder bij jou aan huis? Verdiep je dan goed in de regels van de zogenaamde dienstverlening aan huis. Daarmee voorkom je dat jij werkgever van de gastouder wordt.
    • De algemene voorwaarden die bij het contract horen bevatten de randvoorwaarden voor het afnemen van opvang. Het is belangrijk om de algemene voorwaarden goed door te lezen. Bij ondertekening van het contract ga je namelijk ook akkoord met deze voorwaarden.

    Krijg je ook kinderopvangtoeslag?

    Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet zowel de gastouder als het gastouderbureau geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang. Bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag moet je het registratienummer van de gastouder en het gastouderbureau doorgeven aan de Belastingdienst. Hun registratienummers vind je in het Landelijk Register Kinderopvang.

    BOinK is de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. BOinK behartigt de belangen van ouders in de branche, landelijk en lokale politiek, media en bij andere organisaties. Op de website van BOink is ook veel informatie te vinden als je de keuze wilt maken voor gastouderopvang.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard