1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Een baby in je samengestelde gezin

    Gepubliceerd op: 3-14-2019Bewerkt op: 12-4-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-14-2019Bewerkt op: 12-4-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Sandra de Cocq
    In dit artikel ga ik het hebben over dingen die jullie tegen kunnen komen als je een samengesteld gezin hebt en een baby krijgt. Er ontstaat een kerngezin binnen het samengestelde gezin en dit heeft veel impact op alle betrokkenen. Ik beschrijf hieronder een paar valkuilen en geef tips om hiermee om te gaan.

    Jullie verwachten samen een baby

    Het is een bijzondere ervaring om zwanger te zijn en nu nog extra: dit kind is van jullie sámen! Daardoor kan deze baby verbindend werken in jullie gezin: het heeft immers een bloedband met jullie allemaal!
    Soms is het echter zo dat er juist een voelbaarder splitsing optreedt.
    Sommige stiefmoeders krijgen meer moeite met hun stiefkinderen als ze zelf zwanger zijn.

    Tip

    Neem deze gevoelens serieus en praat erover met je partner. Realiseer je dat het voor je partner waarschijnlijk anders voelt en pijnlijk kan zijn en toon hier begrip voor.

    Hoe vertellen we het de andere kinderen?

    Ook voor de oudere kinderen is het een bijzondere tijd. Sommige kinderen vinden het heel leuk om een halfbroertje of –zusje te krijgen en andere kinderen vinden het lastiger. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of hun plekje niet ingenomen wordt door de baby.
    Ook kan het zijn dat de uitwonende ouder het moeilijk vindt; grote kans dat het voor de kinderen dan ook moeilijker is om het leuk te (mogen) vinden doordat ze zich loyaal voelen aan die ouder.

    Tips

    • Vertel het samen, zodat de kinderen zien dat jullie beiden blij zijn met deze baby.
    • Laat daarbij merken dat jullie nog net zo blij zijn met hen, verzeker hen dat jullie aandacht voor ze zullen blijven houden en vraag wat ze belangrijk vinden om apart te (blijven) doen met hun ouder.
    • Vertel het alle kinderen tegelijk, zodat niemand zich achtergesteld of buitengesloten voelt. Dit geldt zeker ook voor de kinderen die er alleen in de weekenden zijn.
    • Praat met de kinderen over hun gevoelens: wat vinden ze ervan? In hoeverre willen ze betrokken zijn bij de zwangerschap en straks bij de verzorging? Hierbij kun je denken aan samen kleertjes kopen, een keer meegaan naar de verloskundige, etc.
    • De ouder van de oudere kinderen vertelt zijn/haar ex-partner zelf over de zwangerschap, zodat de uitwonende ouder hiervan op de hoogte is. Doe dit vlak voor of na dat jullie het de kinderen vertellen.
    • Realiseer je dat het soms even slikken is om te horen dat je ex-partner een kind krijgt met iemand anders.

    De kraamtijd

    De kraamtijd is een bijzondere periode, zowel voor de moeder en partner als voor de oudere kinderen. Misschien vind je het moeilijk als je stiefkinderen er in deze periode veel zijn, terwijl je partner zijn/haar kinderen er juist graag bij heeft!
    Ook voor de kinderen is het belangrijk om de baby snel te zien en de mogelijkheid te hebben om een band met hun halfzusje of –broertje op te bouwen. Als je dit lastig vindt, bedenk dan dat de meeste baby’s en kleine kinderen het geweldig vinden om grote halfbroers en –zussen te hebben; ook voor je baby is het dus belangrijk om een band op te kunnen bouwen met de andere kinderen!

    Tips:

    • Praat met elkaar over jullie wensen en verwachtingen over de kraamperiode. Neem hierin mee wanneer jullie de oudere kinderen kennis laten maken en wanneer ze er wel en niet zijn. Toon begrip voor elkaars behoeftes.
    • Let er op dat de baby niet altijd vóórgaat; ook de andere kinderen zijn belangrijk.
    • Betrek de kinderen zoveel mogelijk bij de verzorging van de baby, tenzij ze dat niet prettig vinden.

    Conclusie

    Het is een bijzondere situatie om in een samengesteld gezin een baby te krijgen, maar met de nodige zorgvuldigheid en aandacht kan het een hele verbindende ervaring zijn die jullie als gezin naar een hoger plan tilt!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard