1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Allie de Klerk

  ZP® - Magazine

  , 10 april 2020 15:49Laatste update op: 19 juni 2020 16:31

  Hallo, ik ben Allie de Klerk, ik werk als Osteopaat in ’s-Hertogenbosch. Ik ben in 2013 mijn osteopathie praktijk begonnen.

  Wat is osteopathie?

  Osteopathie is ‘simpelweg’ het behandelen van het lichaam met manuele technieken. De studie houdt in dat je jarenlang wordt getraind in het beoordelen van beweeglijkheid. Wat zit beweeglijkheid lichamelijk gezien in de weg en hoe kun je dit verbeteren?

  Achtergrond

  Veel osteopaten hebben voordat ze osteopathie besloten te studeren al reeds eerder een manuele opleiding gevolgd zoals fysiotherapie. Zo was dat ook in mijn geval; ‘ik heb Oefentherapie en Fysiotherapie gestudeerd’. Maar dacht altijd bij mezelf van er moet iets meer zijn. Toen ik zelf vervolgens zelf goed geholpen werd door een osteopaat was mijn nieuwsgierigheid definitief aangewakkerd. Ik werd gevraagd om te gaan werken in een osteopathie praktijk en deze was gespecialiseerd in baby’s. Wel handig omdat ik kort daarop zelf ook vader werd.

  Wie komen er zoal naar jou osteopathie praktijk?

  In mijn praktijk zie ik veel ouders die zich afvragen of alles goed is met hun baby. Dit kan een gewone onschuldige bezorgdheid zijn omdat alles nieuw is maar ook terechte bezorgdheid. Voor een baby is huilen immers de enige manier om pijn en ongemak aan te geven. Voor ouders is dit een eerste signaal ‘’hetgeen als eerste opvalt’’ dat zaken niet helemaal lekker lopen. Ik hoor daarom dan ook vaak zinnen als ‘ik heb het gevoel dat er iets niet helemaal klopt of loopt zoals het zou moeten’.

  Zijn er belangrijke zaken waar je op let bij het beoordelen van een baby? Als osteopaat beoordeel ik ten eerste of iets medisch is en dus direct doorgestuurd moet worden naar een kinderarts/ziekenhuis of dat het een functionele klacht is. Het laatste ‘de functioneel klacht’ is domein van de osteopathie en daar kunnen wij prima mee uit ‘de handen’ in ons geval.

  Wat zijn functionele klachten?

  In mijn praktijk zie ik veel baby’s met slaapproblemen, darmkrampjes, problemen met zuigen of slikken, refluxklachten, overstrekken of baby’s met een voorkeurshouding. Veelal zijn deze klachten terug te voeren naar de bevalling. Een te snelle, langdurige of complexe bevalling (waarbij hulpmiddelen zijn gebruikt).

  Waardoor kunnen functionele klachten ontstaan?

  De grootste krachten tijdens een bevalling komen terecht ter hoogte van het hoofdje van de baby. De meeste baby’s kunnen kan dit soort krachten goed opvangen. Maar het komt regelmatig voor dat er spanningen terug te vinden zijn. Spanningen die leiden tot bewegingsbeperkingen of een duidelijke voorkeurshouding. Bij sommige baby’s heeft de navelstreng voor spanning gezorgd ter hoogte van de hals. Spanning in de hals kan de spieren en omliggende structuren beïnvloeden. Spieren of structuren die met name voor het slikken en zuigen van belang zijn. Als osteopaat kijk ik al dit soort zaken goed na. Is er een bewegingsbeperking dat het zuigen en slikken in de weg zit dan kun je je voorstelen dat het voeden van het kindje niet geheel naar behoren gaat. De osteopaat kan dan meteen handelen. Het is om deze en vele andere redenen dat in andere landen een osteopaat standaard wordt geraadpleegd na een bevalling.

  Veel mensen komen ook preventief langs om een algehele lichaamscheck te doen. Sporters komen bijvoorbeeld langs om beter te presteren.

  Het gaat dus eigenlijk zelfs verder dan alleen klachten behandelen bij een baby maar het gaat ook om het optimaal kunnen functioneren? Inderdaad mijn behandeling is erop gericht om de ontwikkeling van je baby zo soepel en optimaal mogelijk te laten verlopen. Een baby leert een hoop in zijn eerste levensjaar, je kunt denken aan het goed leren grijpen van voorwerpen, omdraaien van rugligging naar buikligging toe, maar ook andere complexe handelingen als kruipen en lopen. Dit vereist een bepaalde mate van aansturing, coördinatie, balans en vrijheid lichamelijk. Het is daarom van groot belang dat een baby goed in zijn vel zit.

  Wat voor resultaten zie je in de praktijk?

  Op het moment dat de behandeling zijn werk heeft gedaan, hoor ik van ouders terug ‘ik heb een heel ander kind, vrolijker, lacht nu voor het eerst en is zichtbaar meer ontspannen”. Belangrijker nog vindt ik te zien dat ouder en baby ‘extra van elkaar kunnen genieten’. Wat is belangrijker dan dat? Over het algemeen zie ik resultaat binnen 2 á 3 behandelingen bij baby’s. Dan zie je vaak overduidelijke lichamelijke veranderingen. Het leukste van osteopaat zijn is dat ik elk elke dag dus weer mag zien hoe bijzonder en uniek het menselijk lichaam is. Dat we deze positief kunnen beïnvloeden met ons handelen. De keuzes die we maken zijn daarom zo belangrijk.

  Contactgegevens

  Praktijk: Osteopaat Den Bosch
  Vestigingsplaats: ’s-Hertgenbosch
  Website: www.osteopaat-denbosch.nl
  Telefoon: 06-24135366
  Email: info@osteopaat-denbosch.nl

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard