1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en veilig naar de sauna: dit moet je weten

    Gepubliceerd op: 6-7-2020Bewerkt op: 12-11-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-7-2020Bewerkt op: 12-11-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Als je zwanger bent heb je misschien erg veel zin om een dagje naar de sauna te gaan. Is naar de sauna gaan wel volkomen veilig tijdens de zwangerschap? Waar moet je op letten als je zwanger naar de sauna wilt gaan?

    Ontspannen tijdens de zwangerschap in de sauna

    De sauna is natuurlijk dé plek om heerlijk tot rust te komen en even alle stress uit je lijf te zweten. Het is daarom ook goed voor te stellen dat je veel behoefte hebt aan een saunabezoek tijdens de zwangerschap. Wel moet je met een aantal dingen rekening houden, aangezien de warmte een ander effect op je heeft als zwangere vrouw, en op je ongeboren kind.

    De eerste 16 weken zwangerschap: niet naar de sauna

    Het wordt sterk afgeraden om in de eerste eerste 3 maanden of tot 16 weken van je zwangerschap naar de sauna te gaan. De hoge temperaturen kunnen namelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de baby. Je baby is in deze periode namelijk vól in ontwikkeling, en de hoge temperaturen kunnen daar negatieve invloed op hebben. Mogelijk heeft de blootstelling aan hoge temperaturen schade op de celdeling. Hierdoor zou het risico op een miskraam vergroot kunnen worden.

    Na 16 weken zwangerschap: wel naar de sauna

    Nadat de eerste 16 weken of 3 maanden (eerste trimester) van je zwangerschap erop zitten, kun je in principe naar de sauna gaan mits je voor je zwangerschap ook regelmatig ging. Als je lichaam niet gewend is aan de sterke temperatuursveranderingen is dit niet schadelijk voor de baby, maar het heeft wel effect op jou als zwangere. Je reactie op hitte is namelijk anders dan wanneer je niet zwanger bent.

    Hoe warm mag het bubbelbad of jacuzzi maximaal zijn als je zwanger bent?

    • 32 graden
    • 35 graden
    • 38 graden

    Houd ook altijd rekening met de volgende zaken:

    • Blijf altijd maximaal 10 minuten in de sauna. Langere tijd in de sauna kan zorgen voor kunstmatige koorts, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby.
    • Ga zitten op het laagste bankje om zo minder hitte te vangen
    • Vermijd de echt hete sauna’s met temperaturen van 85-95 graden. Ga liever voor temperaturen van maximaal 70 graden gedurende maximaal 20 minuten.
    • De infrarood sauna kan je beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. De straling is niet goed voor je baby.
    • Indien sprake is van een gecompliceerde zwangerschap, kan je de sauna beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. Vraag je verloskundige hiervoor om advies.

    Het bubbelbad, dompelbad, hottub, jacuzzi, en kruidenbaden tijdens de zwangerschap

    Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter. Voor week 32 kan je wel in deze baden gaan, maar blijf dan niet langer dan 10 minuten in een bad van 41 graden zitten en niet langer dan 15 minuten in een bad van 39 graden. Zo blijf je lichaamstemperatuur op peil en ontstaan er geen gevaren voor je baby.

    Een dompelbad kun je wel beter vermijden gedurende de hele zwangerschap. Een plotse sterke verandering van warm naar koud kan een schrikreactie geven in je lichaam, wat niet bepaald goed is voor je baby. Die schrikreactie zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar de baby gaat. Koel liever af onder een niet al te koude douche.

    Meld dat je zwanger bent

    Het is een goed idee om altijd in de sauna of in het kuuroord te vermelden dat je zwanger bent. Je kunt dan alternatieve behandelingen krijgen die geschikt zijn voor de zwangerschap. Sommige kuuroorden hebben zelfs speciale zwangerschapsbehandelingen.

    Ben jij naar de sauna geweest tijdens je zwangerschap? Hoe heb je dit ervaren?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard