1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Moeder bevalt van baby die zelf ook ‘’zwanger’’ was!

    Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 5-8-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 5-8-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het klinkt misschien te bizar om waar te zijn, maar toch is het waar. Een moeder in Barranquilla, Colombia is bevallen van een baby die zelf ook een foetus in haar droeg. Een baby die ‘’zwanger’’ was van een andere baby!

    Zwanger van een zwangere baby, hoe dan?

    Doktoren merkten twee maanden voor de bevalling al op dat de vrouw twee navelstrengen had. De tweede navelstreng had de baby geabsorbeerd, samen met de onvolgroeide foetus. Het begon dus ooit als een tweelingzwangerschap, totdat de baby haar tweeling via de navelstreng als het ware absorbeerde in haar buik. De moeder moest bevallen via een keizersnede, en niet veel later onderging het meisje zelf ook een keizersnede om de geabsorbeerde foetus resten uit haar buik te verwijderen.

    Parasitaire tweeling

    Bij deze foetus in fetu zwangerschap was er sprake van een parasitaire tweeling. Dit gebeurt wanneer een identieke tweeling stopt met groeien en overlijdt tijdens de zwangerschap maar verbonden blijft aan de groeiende tweeling.

    Dit gebeurt wanneer er sprake is van een eeneiige tweeling zwangerschap. Bij het opdelen van de eicel in twee aparte embryo’s, gebeurt dit meestal volledig. Met een parasitaire tweeling lukt dit niet volledig, waardoor de twee embryo’s met elkaar verbonden blijven. Een soort siamese tweeling dus. Soms wordt een van de foetussen gedurende de zwangerschap dan volledig geabsorbeerd door de andere foetus. De geabsorbeerde foetus wordt dan ‘’parasitair’’, terwijl de andere foetus gewoon door blijft groeien.

    De parasitaire tweeling ontwikkelt haast nooit hersenen of een hart, en deelt geen organen met de levende tweeling. Naast ‘’zwanger’’ te zijn van de parasitaire tweeling, kan de levende tweeling ook geboren worden met extra ‘ledematen’ aan het lichaam of zwellingen, wat dus de parasitaire tweeling is.

    Foetus in fetu: zeer zeldzaam

    Dit is een zeer zeldzaam verschijnsel dat maar bij 1 op 500,000 zwangerschappen voorkomt. Er zijn maar 200 soortgelijke gevallen eerder gerapporteerd. Een foetus groeiend in een foetus is dus erg zeldzaam!

    Bij de meeste parasitaire tweeling zwangerschappen wordt dit al tijdens de zwangerschap vastgesteld, waardoor de parasitaire tweeling kan worden verwijderd bij de baby direct na de bevalling door middel van een ‘keizersnede’. Echter kan het ook zijn dat het niet tijdens de zwangerschap wordt ontdekt, en het kind nog jaren met de foetus in zijn lijf loopt. Maar dit is echt ultra-zeldzaam.

    Parasitaire tweelingen zijn zo zeldzaam, dat er nog veel onderzoek mist over hoe deze bijzondere zwangerschappen precíes ontstaan. Gelukkig hoef je je niet té druk te maken over dat het jou tijdens de zwangerschap overkomt, de kans is zo klein!

    Bron: thesun.co.uk

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard