1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De financiële kraamlijst - na de geboorte

    Gepubliceerd op: 11-20-2018Bewerkt op: 1-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-20-2018Bewerkt op: 1-15-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Certius Financieel Advies
    Ook na de geboorte zijn er verschillende praktische en financiële zaken die geregeld moeten worden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.
    1. Geboorteaangifte

    Je moet binnen drie dagen aangifte doen van de geboorte van je kind. Je doet aangifte in de gemeente waar je kind is geboren. Doe je later aangifte? Dan riskeer je een boete. Dit bedrag kan al snel oplopen tot een paar honderd euro.

    1. Verzekeringen aanpassen

    Je hebt vast nog meer verzekeringen dan een zorgverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering bijvoorbeeld. En misschien een reisverzekering en een uitvaartverzekering. Neem contact op met je verzekeraar om je kind te laten bijschrijven. Doe je dit niet? Dan is je kind niet verzekerd. Misschien schaffen jullie ook een nieuwe auto aan, een nieuwe autoverzekering mag dan ook niet missen. En wat dacht je van de elektriciteitskosten die met een baby vaak omhoog vliegen (denk aan de wasmachine, vaatwasser en verwarming die steeds meer worden gebruikt)? Je energieleverancier onder de loep nemen is dan ook een goed idee.

    Tip: Dankzij onze samenwerking met Certius kan je een gratis verzekerings-check krijgen als je wil. Dan bekijken ze of je dekkingen goed staan, je nog verzekeringen mist die handig zijn en of je ergens anders goedkoper verzekerd kan zijn. Wil je hier graag meer over weten? Vul dan onderstaande formulier in.

    1. Kinderopvangtoeslag regelen

    Met de kinderopvangtoeslag is het belangrijk om op tijd te zijn. Die moet je aanvragen binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de kinderopvang gaat. Wacht je te lang met de aanvraag? Dan loop je deze toeslag mis. Kinderopvangtoeslag aanvragen doe je bij de Belastingdienst. Je kunt voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. De toeslag wordt altijd aan het einde van de maand uitbetaald, rond de 20e.

    1. Voogd benoemen

    Je moet er niet aan denken natuurlijk: maar wat als jij en je partner er ineens niet meer zijn? Wie zorgt er dan voor je kind? Het is goed om daar nu al over na te denken. Een voogd neemt de zorg voor je kind over. Lees waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een voogd.

    1. Testament

    Wie erft wat als je overlijdt? Dat kun je laten vastleggen in een testament. Heb je besloten wie de voogd wordt van je kind? Ook dat kun je laten opnemen in je testament. Voor een testament ga je naar de notaris. Vind een notaris bij jou in de buurt.

    1. Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

    Stel dat jij of je partner overlijdt. Dan wil je natuurlijk dat je gezin niets tekortkomt. Ze moeten gewoon in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. En ook de kinderopvang en de studie van je kinderen mogen niet in gevaar komen. Met een overlijdensrisicoverzekering geef je je gezin die zekerheid. Lees er hier meer over.

    Ben je ondernemer of zzp’er? Dan is het goed om na te denken wat er gebeurt als je niet kunt werken door een ongeluk of ziekte. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van inkomen.

    1. Sparen voor je kind

    De meeste ouders sparen voor hun kind. Bijvoorbeeld voor een studie. Of voor als ze later een eigen zaak willen beginnen. Begin vroeg. Dan hoef je per maand maar een klein bedrag opzij te zetten. En heeft je geld de tijd om te groeien. Lees hier meer over sparen voor je kind.

    Download hier de financiële kraamlijst voor na de geboorte.

    1. Aanvullende verzekering na de zwangerschap

    Een aanvullende verzekering is onmisbaar om alle zorg die je nodig hebt tijdens én na de zwangerschap vergoed te krijgen. Het verschilt per aanvullende verzekering wat je wel of niet vergoed krijgt. Wil je een aanvullende verzekering die bij jou past? Vergelijk dan via Independer.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard