1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wipstoel voor je baby

    Gepubliceerd op: 9-16-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-16-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Heb je wel eens nagedacht over het kopen van een wipstoel voor je baby? Je baby ligt het grootste gedeelte van de dag in de box, in zijn bedje of ergens anders. Zitten lukt nog niet, maar wat een mooie voorloopfase voor de kinderstoel is, is de wipstoel. Vanuit zo’n wipstoeltje kan je baby goed kennisnemen van de wereld om zich heen, ideaal!

    Wat is een wipstoel?

    De wipstoel is eigenlijk het eerste stoeltje voor je baby. Je kunt de wipstoel eigenlijk al gebruiken als je baby ongeveer vier weken oud is. De naam zegt het al: je baby kan in de stoel ‘wippen’. Oftewel, de wipstoel kan een op-en-neer beweging maken. Deze beweging kan je baby zelf veroorzaken, waardoor hij zachtjes in slaap wordt gewipt. Maar wanneer je baby erg bewegelijk is, kan je baby er ook ontzettend veel lol in hebben. Kortom: je baby kan zich goed vermaken in zo’n wipstoeltje. En dat terwijl jij ook je eigen ding doet!

    Wanneer wipstoel gebruiken?

    De meeste wipstoeltjes kunnen een gewicht van ongeveer 9 kilo aan. Dit is per wipstoel verschillend, maar deze informatie staat vaak op de stoel. De meeste ouders gebruiken een wipstoel tot wanneer de baby ongeveer 8 maanden oud is. Vanaf die leeftijd leert je baby om zelfstandig in de zithouding te komen. Zodra je baby kan zitten, merk je snel genoeg dat hij liever niet meer in de wipstoel wordt gelegd. Hij wil meer bewegingsvrijheid en het is tijd voor de gewone kinderstoel.

    Welke soorten wipstoelen?

    Er zijn twee soorten wipstoelen. Van een paar tientjes tot wel driehonderd euro. Uiteraard merk je bij deze prijsverschillen ook verschillen in de uitvoering en kwaliteit van de wipstoel.

    • De ‘gewone’ wipstoel reageert op de bewegingen van je baby.
    • De elektrische wipstoel beweegt vanzelf. Hierdoor kan je baby lekker in slaap worden gewiegd.
    • De schommelstoel. Dit is een soort wipstoel, maar beweegt niet op-en-neer, maar heen-en-weer. Deze stoelen zijn elektrisch. Je hebt ze tegenwoordig zelfs in varianten die te besturen zijn met een app op je telefoon.

    Tips bij het kopen van een wipstoel:

    Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten bij het aanschaffen van een wipstoel of een schommelstoel. Namelijk:

    • Let op dat je baby goed in de wipstoel past. Het is belangrijk dat de zitting van de wipstoel langer is dan je baby. Het hoofdje, de benen en rug moeten goed ondersteund worden. Ook de armpjes moeten ruimte hebben om te kunnen rusten in de stoel. Let wel op dat je baby er niet te strak in ligt, want je baby moet vrij kunnen bewegen in de wipstoel.
    • Koop een wipstoel waar een tuigje in zit. De beste optie is een tuigje die over de schouders van je baby wordt bevestigd middels een vijfpuntgordel. Maar de driepuntsgordel is ook prima, deze zorgt ervoor dat je baby niet uit de wipstoel kan glijden.
    • Het is handig als de wipstoel verstelbaar is. Zo kun je er langer mee!
    • Ga je vaak op reis of ben je vaak onderweg en neem je je baby mee? Koop dan een wipstoel die inklapbaar is. Handig om mee te nemen.
    • Het is handig als de stof van de wipstoel afneembaar is, of als je het kunt uitwassen. Baby’s zijn meestal goed in dingen vies maken, door hun melkboertjes of soppen met eten of drinken.

    Niet te lang in wipstoel

    Een wipstoel is leuk voor je baby, zodat hij fijn om zich heen kan kijken en dus meer meekrijgt van wat erom zich heen gebeurt. Maar pas wel op dat je je baby niet te lang in de wipstoel laat liggen. Het is namelijk niet goed voor je baby als hij te lang zit als ie nog jong is. Laat je baby niet langer dan twee uur per dag in de zithouding doorbrengt. Denk dan ook aan de tijd dat je baby in een kinderwagen zit of autostoeltje!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard