1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Kwaaltjes en klachten

    Een zwangerschap is natuurlijk hartstikke mooi, maar helaas kun je ook last krijgen van talloze zwangerschapskwaaltjes

    Terug

    Kwaaltjes en klachten

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine

    Zwangerschapskwaaltjes

    Tja, je moet er wat voor over hebben om dat mooie wondertje in je armen te mogen sluiten. Zwangerschapskwaaltjes zijn niet fijn! Gelukkig hoef je je om de meeste kwaaltjes en klachten helemaal geen zorgen te maken! Om je zwangerschapskwaaltjes- en klachten te herkennen en om te weten wat je eraan kunt doen, kun je altijd op deze pagina terecht waar je alle nodige informatie vindt!

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Zwangerschapssymptomen

    Je vermoedt het misschien, maar je weet nog niet zeker dat je zwanger bent. Je kunt op dat moment al wel last krijgen van eerste klachten en kwaaltjes. Bijvoorbeeld een innestelingsbloeding, misselijkheid, vermoeidheid en gevoelige borsten.

    Veelvoorkomende klachten

    Sommige klachten herkent elke zwangere vrouw wel en kunnen vanaf de eerste maand tot de laatste maand van de zwangerschap opduiken. Bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en brandend maagzuur. Vermoeidheid kan tijdens de zwangerschap verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedarmoede. Ook kun je gedurende de hele zwangerschap last hebben van flauwtes, duizeligheid en zelfs flauwvallen. Dit kan komen door de dubbele bloedsomloop, maar ook worden veroorzaakt door een lage bloeddruk of bloedarmoede.

    Veel zwangeren ervaren misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap, het is één van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. Sommige vrouwen blijven er de hele zwangerschap last van hebben, dit wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Misselijkheid gaat vaak gepaard met brandend maagzuur. Dit komt door de baarmoeder die steeds groter wordt en daardoor blijft er minder plek over voor je maag.

    Tijdens je zwangerschap kun je ook veel vocht vasthouden, dit kan wel tot 3 kilo oplopen. Ruim 80% van de vrouwen ervaart dit tijdens de zwangerschap en heeft last van oedeem. Dit is vooral te zien in het gezicht, bij de handen, armen, benen en voeten. Veel drinken, bewegen en weinig zout eten helpt om dit te verminderen.

    Risicovolle zwangerschapskwalen

    Klachten tijdens je zwangerschap zijn nooit fijn, maar de meeste klachten en kwaaltjes zijn onschuldig en horen er helaas nou eenmaal bij. Er zijn een aantal zwangerschapskwalen die minder onschuldig zijn en gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Gelukkig kunnen deze kwalen goed in de gaten worden gehouden waardoor de gevolgen vaak beperkt blijven en het geen reden is om je gelijk zorgen te maken. Eén van deze kwalen is zwangerschapsdiabetes. Ook wanneer je geen diabetes hebt kun je dit tijdens de zwangerschap ontwikkelen. Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap namelijk meer insuline nodig dan normaal. Ook zwangerschapscholestase kan gevaarlijk zijn voor je baby. Dit is vaak te herkennen aan hevige jeuk zonder uitslag. Er is dan sprake van te veel galzuur. Daarnaast is zwangerschapsvergiftiging een ernstige zwangerschapskwaal. De term zwangerschapsvergiftiging wordt gebruikt voor de complicaties pre-eclampsie, HELLP, eclampsie en zwangerschapshypertensie. Deze kwalen worden veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. Wanneer jij vermoed dat je één van de bovenstaande zwangerschapskwalen hebt, is het belangrijk om dit aan te geven bij je verloskundige.

    Spieren en gewrichten

    Een zwangerschap is niet niks en dat merkt je lichaam ook. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat je een groeiende baby draagt. Je kunt dan ook last krijgen van je spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld rugklachten, je rug is nauw verbonden met je baarmoeder want de banden staan in verbinding met je rug. Groeit je baby en daarmee ook je baarmoeder, dan kun je last krijgen van klachten, met name in je onderrug, maar ook in je nek en schouders. Vooral aan het einde van de zwangerschap ga je dit merken. Je baby wordt steeds groter en je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Naast rug-, nek-, en schouderklachten, kun je ook last krijgen van bekkenpijn. Je gewrichten moeten soepeler worden voor de bevalling, maar dit proces kan ervoor zorgen dat er bekkenklachten ontstaan. Doordat het bekken soepeler en bewegelijker wordt, kan er bekkeninstabiliteit ontstaan. De groei van de baarmoeder veroorzaakt niet alleen bekkenpijn, ook kun je last krijgen van bandenpijn. De snelle groei van je buik veroorzaakt namelijk een flinke spanning op de banden die de baarmoeder op haar plaats houden. De toename in gewicht bij je buik kan ook diastase veroorzaken. Een diastase is een wijking van de linker en rechter rechte buikspier. Dit ontstaat doordat je lichaam best wat ruimte moet maken voor je baby. Om deze ruimte te kunnen creëren moeten je rechte buikspieren wijken en daardoor komt er meer trekkracht op de peesplaat tussen de spierhelften te staan.

    Klachten tijdens het slapen

    Veel mensen zeggen tijdens je zwangerschap tegen je dat je nog maar even moet genieten van het feit dat je ’s nachts nog kunt doorslapen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Er zijn namelijk verschillende klachten die je nachtrust flink kunnen verstoren. Rusteloze benen bijvoorbeeld, wat voor een kriebelend, tintelend en haast jeukend gevoel zorgt. Dit kan niet alleen bij je benen, maar ook bij je vingers ontstaan. Je vingers kunnen gaan tintelen of je kunt het welbekende gevoel van slapende vingers krijgen. Niet alleen tintelingen, maar ook een flinke kramp in je kuit, been of voet kan ’s nachts ontstaan.

    Ook brandend maagzuur kan je flink wakker houden, door minder grote porties te eten en niet gelijk horizontaal te gaan liggen na het eten kun je deze klacht verminderen. Vooral in het derde trimester kan je wakker worden gemaakt door pijn in je onderbuik, harde buiken en voorweeën. Het is absoluut geen pretje, maar het is nodig om je lichaam erop voor te bereiden dat er een baby op komst is. Daarbij komt ook nog eens dat je vaker moet plassen. Val je eindelijk bijna in slaap, moet je weer eens naar het toilet.

    Gevoelige borsten en tepels

    Het gaat je vast niet onopgemerkt voorbij dat je borsten tijdens je zwangerschap een flinke groei doormaken, hierdoor kunnen ze soms pijnlijk en gevoelig zijn. Sommige vrouwen hebben ook al last van gevoelige borsten wanneer ze nog niet eens weten dat ze zwanger zijn. De klachten houden vaak het hele eerste trimester aan en nemen vanaf dan langzaam af. Naast dat je last hebt van pijnlijke borsten, kun je ook last krijgen van klachten aan je tepels. Bijvoorbeeld jeukende tepels en harde tepels. Dit heeft alles te maken met de groei van de borsten en zwangerschapshormonen.

    Obstipatie en incontinentie

    Je toiletbezoeken kunnen tijdens je zwangerschap erg veranderen. Je moet waarschijnlijk veel vaker plassen dan normaal. Ook kan je stoelgang tijdens je zwangerschap anders zijn dan je gewend bent. Eerder had je misschien een regelmatige stoelgang, terwijl je nu vaak last hebt van obstipatie. De darmen werken namelijk tijdens de zwangerschap wat trager. Door harde ontlasting en verstopping kun je ook last krijgen van aambeien. Naast dat de toiletbezoeken zelf soms geen pretje zijn, kan het ook voorkomen dat je minder controle hebt over je urineverlies. Ook kan je tijdens de zwangerschap last hebben van meer vaginale afscheiding.

    Zwangerschapsmasker en tandvleesontsteking

    Het zijn misschien niet de eerste dingen waar je aan denkt wanneer je aan zwangerschapskwaaltjes denkt, maar je kunt hier tijdens je zwangerschap echt last van krijgen. Bijna alle zwangerschapskwaaltjes zijn wel te wijten aan de zwangerschaps-hormonen. Ook het zogenoemde zwangerschapsmasker. Dit houdt in dat er pigmentvlekken in je gezicht ontstaan omdat je lichaam meer pigment aanmaakt tijdens de zwangerschap. Ook kunnen de hormoonwisselingen een tandvleesontsteking veroorzaken. Probeer daarom tijdens je zwangerschap extra aandacht aan je gebit te schenken. Wist je dat een tandvleesontsteking ook mogelijk een risico meebrengt voor je ongeboren kind? Er zijn aanwijzingen dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk wordt vergroot door een tandvleesontsteking.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard