1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Tandvleesontsteking tijdens zwangerschap: gevolgen voor jezelf en je baby

    Gepubliceerd op: 11-15-2018Bewerkt op: 7-26-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-15-2018Bewerkt op: 7-26-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: NVM-mondhygiënisten - beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland
    Tijdens je zwangerschap moet je ineens nog beter op je gezondheid letten dan je vermoedelijk al deed, ook op je tandvlees, om zo een tandvleesontsteking te voorkomen. Waarom moet je tijdens de zwangerschap extra aandacht besteden aan je mondgezondheid? Wat zijn de gevolgen van een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap?

    Zwangerschapsgingivitis

    Door hormoonwisselingen en een toenemende doorbloeding van het tandvlees liggen mondproblemen tijdens je zwangerschap op de loer. Naast alle kwaaltjes die je al tijdens je zwangerschap kunt ervaren, kan je ook snel last krijgen van verergering van een tandvleesontsteking.

    Bij een tandvleesontsteking is je tandvlees geïrriteerd en rood, en bloedt het snel. Dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd. Een vieze smaak in je mond kan ook duiden op een tandvleesontsteking. Het tandvlees doet bij een ontsteking geen pijn, maar het kan wel gevoelig zijn bij poetsen en aanraking. Daarnaast gaat je tandvlees, ook wanneer je geen tandvleesontsteking hebt, door de toenemende doorbloeding sneller bloeden.

    Vroeggeboorte en laag geboortegewicht

    Toch is er nog een veel belangrijkere reden om extra aandacht te besteden aan je mondgezondheid tijdens de zwangerschap. Bij de grootste gevaren voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind denk je namelijk al snel aan roken en alcoholgebruik, maar wist je dat een tandvleesontsteking ook mogelijk een risico meebrengt voor je ongeboren kind? Er zijn aanwijzingen dat de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht aanzienlijk wordt vergroot door een tandvleesontsteking. Hier wordt doorgaans weinig aandacht aan besteed door verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners die zich met jouw zwangerschap bezighouden.

    Een onbehandelde tandvleesontsteking kan leiden tot parodontitis, waarbij ook het kaakbot is aangetast. Een zwangere vrouw met parodontitis heeft volgens onderzoek twee tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw met een gezond gebit. Bovendien zijn er aanwijzingen dat bacteriën in de mond via de bloedbaan in de placenta en bij de foetus terecht kunnen komen en daar mogelijk een afstotingsreactie kunnen veroorzaken. Verder onderzoek is nodig om de precieze relatie te kunnen duiden.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Voorzorgsmaatregelen tijdens de zwangerschap

    Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om tandvleesontsteking en andere mondproblemen te voorkomen:

    • Poets driemaal per dag je tanden

    Voor veel vrouwen is het, vanwege de misselijkheid en/of braakneigingen, moeilijk om goed voor hun mond te zorgen tijdens de zwangerschap, maar het is wel heel belangrijk om driemaal per dag je tanden te poetsen. Poets in kleine stapjes. Gebruik eventueel een kleine (kinder)tandenborstel om het poetsen makkelijker te maken. Gebruik een tandpasta met fluoride. Dit is niet schadelijk voor jou of je ongeboren kind. Wanneer je door misselijkheid moet braken, poets dan na het braken niet meteen je tanden, want dit maakt je glazuur kapot. Spoel liever eerst met water of een mondspoelmiddel. Na een half uur kan je eventueel je tanden poetsen.

    • Ga elke twee tot drie maanden naar de mondhygiënist De mondhygiënist is opgeleid om jou als zwangere zo goed mogelijk te helpen om je mond gezond te houden, dus het is aan te raden om elke twee tot drie maanden een mondhygiënist te bezoeken. Vertel je mondhygiënist dat je zwanger bent. De mondhygiënist zal tijdens je zwangerschap geen röntgenfoto’s (laten) maken, omdat je ongeboren kind extra gevoelig is voor röntgenstraling, en ook wordt verdoven zoveel mogelijk vermeden. Bepaalde behandelingen kunnen het beste in het tweede trimester van je zwangerschap worden uitgevoerd. Je mondhygiënist zal je vertellen waarom.

    Voorkomen is beter dan genezen

    De focus van mondhygiënisten ligt op preventie, dus ook als je nog geen mondproblemen hebt - of denkt te hebben, want een tandvleesontsteking is niet altijd direct merkbaar -, is het verstandig om snel een afspraak te maken met een mondhygiënist. De mondhygiënist vertelt je meer over de risico’s van jouw zwangerschap voor je mond, geeft je poetstips en helpt je bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes in tanden en kiezen.

    Om een mondhygiënist te bezoeken heb je geen verwijzing nodig. Je kunt dus zo een afspraak maken. Om voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen, moet je een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben afgesloten. Vind een mondhygiënist bij jou in de buurt via www.zoek.mondhygienisten.nl.

    Wacht als zwangere vrouw niet af, maar zorg extra goed voor je mond en ga preventief naar de mondhygiënist voor jouw gezondheid én dat van je ongeboren kind.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard