1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    12x feiten en fabels over de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 5-25-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-25-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Tijdens de zwangerschap krijg je vast een hoop dingen te horen en te lezen, maar zijn dit feiten of fabels? Hier hebben wij een aantal zwangerschapsmythes voor je op een rijtje gezet en gekeken of ze nu wel of niet waar zijn!
    1. Jouw eetgedrag beïnvloedt dat van je baby

    Feit. Onderzoek heeft aangetoond dat wat jij tijdens de zwangerschap eet wel degelijk invloed heeft om het eetgedrag van je kindje! Zo zal je kindje meer voorkeur tonen voor bepaalde groenten en fruit die jij veel hebt gegeten tijdens de zwangerschap. Ook wat jij eet tijdens de borstvoeding zal op latere leeftijd in de smaak gaan vallen bij je kindje.

    1. Er worden meer kinderen geboren tijdens volle maan

    Fabel. Je hebt vast wel eens gehoord dat de maan geassocieerd wordt met vrouwelijke kracht, maar dat het invloed heeft op het moment van de bevalling is een fabel. De maan oefent alleen invloed uit het eb en vloed van het water, niet op je baarmoeder. Het lijkt echter wel zo, omdat 6 dagen per maand de maan vol lijkt te zijn, terwijl hij eigenlijk niet helemaal vol is.

    1. Als zwangere moet je zo’n 1000 kcal per dag extra eten

    Fabel. 1000 calorieën zijn echt overdreven. Tijdens de zwangerschap heb je zo’n 70 tot 300 kcal extra per dag nodig, afhankelijk van hoe ver je bent in de zwangerschap.

    1. Na het verliezen van de slijmprop ga je binnen 24 uur bevallen

    Fabel. Aan het einde van de zwangerschap kan je baarmoedermond zachter worden en kan je je slijmprop verliezen, maar dat wilt niet zeggen dat je nu al gaat bevallen. Je kunt de slijmprop zelfs al weken voor de bevalling verliezen!

    1. Tandvleesontstekingen kunnen vroeggeboorte of miskramen veroorzaken

    Feit. Je gebit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij vroeggeboorte of een miskraam, maar het kan hierbij een grote rol spelen. De bacteriën bij een tandvleesontsteking kunnen via de bloedbaan in de baarmoeder komen en problemen zoals een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Mondzorg is daarom ook tijdens de zwangerschap erg belangrijk!

    1. Van katten moet je wegblijven tijdens de zwangerschap

    Fabel. Maar toch moet je oppassen als je een kat hebt. Namelijk met het verschonen van de kattenbak, want in de ontlasting kan toxoplasmose voorkomen. Je hoeft dus geen afstand te doen van je kat, maar wel van het verschonen van de kattenbak!

    1. Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap betekent een baby met veel haar

    Feit. Je zou het misschien niet denken, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit waar is! Een grote hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren zowel de haargroei van je baby als het ontspannen van jouw slokdarmklep, waardoor maagzuur makkelijker naar boven komt.

    1. Bruin bier verhoogt de melkproductie

    Fabel. Het gist in bier zou de productie van prolactine verhogen, maar alcohol remt juist het hormoon oxytocine af dat zorgt voor de toeschietreflex. En zonder toeschietreflex kan je lichaam niet goed reageren op de behoeftes van je baby. Alcohol tijdens de borstvoeding dus lekker achterwege laten, of minimaal 3 uur wachten na het drinken van alcohol tot de volgende voeding!

    1. Je armen boven je hoofd uitrekken is gevaarlijk voor je baby

    Fabel. Er wordt beweerd dat het uitrekken van je armen boven je hoofd kan zorgen dat de navelstreng om je baby’s nekje komt te zitten. Maar dit kan niet, want de navelstreng is niet verbonden met jouw armspieren. Rekken kan juist goed van pas komen voor jouw welzijn tijdens de zwangerschap!

    1. Kruidenthee is altijd goed tijdens de zwangerschap

    Fabel. Lang niet alle kruiden zijn veilig tijdens de zwangerschap, ook niet in de vorm van thee. Vele kruiden kunnen schadelijk zijn voor je baby of zorgen voor een miskraam.

    1. De kans op een tweeling of meerling is klein

    Feit. De kans dat je een tweeling krijg is maar ongeveer 1,6 %. Drielingen komen al helemaal weinig voor, dat overkomt maar zo’n 0,01 % van alle zwangere vrouwen.

    1. Tijdens de zwangerschap mag je geen rauwe groenten eten

    Fabel. Je kan tijdens de zwangerschap zeker wel rauwe groenten eten, mits ze goed zijn gewassen! Er kunnen namelijk bacteriën en parasieten op zitten. In een restaurant is het daarom beter geen rauwe groenten te eten, omdat je nooit weet hoe goed ze zijn schoongemaakt. Zeker in het buitenland. Dit geldt ook voor fruit!

    Tip: Volg onze zwangerschapscursus om alles te weten te komen over de zwangerschap, kwaaltjes en voorbereidingen op de bevalling.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard