1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsischias: zenuwpijn en lage rugpijn

    Gepubliceerd op: 6-29-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-29-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    Rugpijn is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje, en dat heeft vaak te maken met een pijn die afkomstig is van de ischiasspier, wat zwangerschapsischias wordt genoemd. Dat resulteert in een vervelende zenuwpijn in je rug. Waardoor wordt dit veroorzaakt en hoe ga je met zwangerschapsischias om?

    Wat is zwangerschapsischias

    Zwangerschapsischias is een term die wordt gebruikt voor pijn die wordt veroorzaakt door de ischias: de langste zenuw in je lichaam. Deze zenuw loopt van je ruggenmerg, via je bil langs de achterkant van je been, tot aan je voet. Als deze spier bekneld raakt tijdens de zwangerschap en vervelende zenuwpijn veroorzaakt, heet dit zwangerschapsischias. Je kunt zwangerchapsischias herkennen aan de volgende symptomen:

    De pijn van zwangerschapsischias kan plots op komen spelen in je rug, benen of billen. Deze voel je van van boven naar beneden schieten. Soms kan het zo heftig zijn dat je er niet eer van kunt lopen.

    Hoeveel mag je maximaal tillen in de eerste helft van je zwangerschap?

    • 20 kilo
    • 10 kilo
    • 5 kilo

    Oorzaak zwangerschapsischias

    Dit vervelende zwangerschapskwaaltje wordt veroorzaakt door druk op de wortels van de ischiaszenuw. Tijdens de zwangerschap neemt de kans hierop extra toe, omdat je gewrichten soepeler worden door de hormonen. Hierdoor kunnen je zenuwen eerder bekneld raken. Dit veroorzaakt dan prikkels die pijn kunnen veroorzaken in je benen, billen en bij veel zwangere vrouwen in de onderrug.

    Behandeling zwangerschapsischias

    Zwangerschapsischias zou in principe weer weg moeten gaan als je bent bevallen. Daarom wordt zwangerschapsischias ook haast nooit aangepakt omdat het vanzelf weer overgaat. Alleen als de pijn echt niet meer aan te houden is, kan je beter naar de huisarts gaan of bij een fysiotherapeut. Zwangerschapsischias kan niet genezen worden, het kan alleen worden verlicht. Dat kan worden gedaan met de passieve of de actieve aanpak:

    • Actieve aanpak: met deze aanpak krijg je oefeningen om meer flexibiliteit en kracht te creëren in je lichaam, waardoor de rugklachten kunnen afnemen. Een sterkere rug zorgt hiervoor.
    • Passieve aanpak: met deze aanpak krijg je vaak elektrische stimulatie (TENS), ultrasound therapie en lasertherapie. Dit is echt alleen een tijdelijke oplossing voor de pijn en lost niks op vanuit de oorzaak van het probleem.

    Ook kan je arts eventueel medicatie voorschrijven om de pijn te verminderen. Neem pijnstillers echter wel altijd alleen in overleg met je arts, want veel pijnstillers kan je beter niet nemen tijdens de zwangerschap.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard