1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en kortademig

    Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 8-21-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 8-21-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Kortademigheid tijdens de zwangerschap kan een vervelend kwaaltje zijn. Dat is meestal onschuldig, maar het kan je dagelijkse activiteiten wel wat lastiger maken. Waarom kan je het soms benauwd hebben en kortademig zijn tijdens de zwangerschap?

    Kortademigheid tijdens de zwangerschap

    Zo’n 60 tot 70% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met kortademigheid, het is dus een zwangerschapskwaaltje dat redelijk vaak voorkomt. Het houdt in dat je sneller buiten adem bent dan normaal gesproken. Ook kan het voelen alsof je naar lucht moet happen, al bij de meest simpele dagelijkse activiteiten. Zo kan je van een wasje draaien of even de trap op lopen al helemaal buiten adem raken. Gelukkig kan kortademigheid in de meeste gevallen geen kwaad en hoort het bij de zwangerschap.

    Oorzaken kortademigheid

    Kortademigheid tijdens de zwangerschap heeft doorgaans te maken met de volgende zaken:

    • Je zwangerschapshormonen, en dan vooral progesteron, zorgt ervoor dat je hersenen een seintje krijgen dat je meer zuurstof nodig hebt, waardoor je sneller en korter gaat ademen.
    • Je bloedvolume neemt tot wel 50% toe. Dit bloed bestaat uit meer vocht dat zuurstofhoudende rode bloedcellen, waardoor een gevoel van kortademigheid kan ontstaan.
    • Je baarmoeder wordt na week 35 zo groot dat het makkelijk de ribboog raakt. Daardoor hebben je longen minder ruimte, waardoor ze minder goed uitzetten bij het ademen.

    De meeste zwangere vrouwen krijgen voor het eerst met dit kwaaltje te maken in het eerste of tweede trimester, wanneer het langzaamaan toeneemt. In het derde trimester kun je dan echt flinke last hebben van kortademigheid, door je grotere baarmoeder. Wanneer je baby gaat indalen, neemt de kortademigheid vaak weer af, omdat je longen dan weer meer ruimte krijgen.

    Tips bij kortademigheid

    • Blijf zoveel mogelijk in beweging, door zo een goede conditie te behouden of op te bouwen. Doe het echter wel rustig aan en luister altijd goed naar je lichaam met het bewegen tijdens de zwangerschap
    • Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten met je schouders naar achteren, zodat je longen zoveel mogelijk ruimte krijgen.
    • Pak voldoende rust tussen het bewegen door of tijdens je dagelijkse activiteiten.
    • Je kunt het beste op je zij slapen, want dit zorgt ervoor dat je baarmoeder niet te veel op je andere organen rust. Een zwangerschapskussen kan hierbij helpen.

    Hyperventilatie

    Sommige vrouwen krijgen een angstig gevoel van de kortademigheid, wat kan resulteren in een paniekaanval of hyperventilatie. Door sneller of oppervlakkiger te gaan ademen met kortademigheid, kan je het benauwd krijgen, duizelig worden of hartkloppingen krijgen. Om de hyperventilatie te stoppen kan je drie seconden inademen en zes seconden uitademen, waardoor je vanzelf weer rustiger zult worden.

    Als je vaak hyperventileert, kan je het beste contact opnemen met je verloskundige. Een regelmatig benauwd gevoel en hyperventilatie kan namelijk duiden op bloedarmoede. Ook als je kortademig bent en koorts hebt of pijn hebt bij het ademen, of wanneer je piept, is het een goed idee om contact op te nemen met je zorgverlener.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard