1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wel of geen tweede voornaam voor je baby?

    Gepubliceerd op: 8-1-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-1-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De perfecte naam voor je baby kiezen kan soms een hele opgave zijn. Vaak kiezen ouders ervoor hun baby een tweede voornaam te geven. Daar kunnen veel verschillende redenen voor zijn! Dit is waarom het geven van een tweede voornaam voor je kindje een goed idee kan zijn, of juist niet.

    Tweede naam voor je kindje, wel of niet?

    Ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen krijgt een voornaam, wat betekent dat de andere helft meer dan één voornaam krijgt. Ben jij een naam voor je kindje aan het uitzoeken en ben je nog niet helemaal zeker over die tweede (of derde, of vierde) voornaam? Hier volgen 12 redenen waarom een tweede voornaam een goed idee is, en 3 waarom één naam ook genoeg kan zijn.

    Waarom je wel een tweede voornaam zou geven

    1. Je kunt simpelweg niet kiezen

    In de overvloed aan keuzes voor een leuke babynaam kan het moeilijk kiezen zijn. Twijfel je tussen meerdere namen? Dan kun je je kindje de tweede keus gewoon als tweede naam geven. Dan hoef je niet te kiezen. Maar, dan heb je wel gelijk al je favorieten verspeeld, dus moet je wellicht weer op zoek naar nieuwe favoriete babynamen bij een eventuele volgende baby met hetzelfde geslacht.

    1. Je kindje kan later een naam kiezen

    Het gebeurt nog wel eens dat volwassenen toch liever genoemd worden bij hun tweede naam, omdat ze denken dat dat beter bij hun past. Als dit voor jouw kindje het geval zou zijn, dan hoeft hij of zij niet aan de gang met een naamswijziging, maar kan gewoon de tweede naam gebruikt worden.

    1. Je wilt je baby vernoemen naar iemand

    Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.

    1. Het geslacht is duidelijker

    Vooral met unisex of buitenlandse namen is het geslacht uit een eerste voornaam moeilijk te raden. Een tweede naam, die wel duidelijk voor één geslacht is, kan dit dan wat duidelijker maken!

    1. Het voorkomt verwarring

    Er zullen misschien heel veel mensen F. Janssen heten, maar dan weer wat minder F. M. Janssen. Die tweede voorletter voorkomt verwarring in vele situaties, bijvoorbeeld met het bezorgen van de post.

    1. De naam combineert zo beter met de achternaam

    Combineert de eerste naam alleen niet zo goed met de achternaam? Dan kan een tweede voornaam dit een beetje in balans brengen.

    1. Ideaal als je kindje multicultureel wordt opgevoed

    Is er sprake van meerdere culturen en talen in jullie huishouden? Dan willen jullie misschien van beide afkomsten en culturen een naam. Daarvoor is een tweede voornaam dan ideaal!

    1. Het staat chic

    Kom op, staat Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria niet chic? Oke, vijf namen is misschien een beetje overdreven, maar die tweede voornaam voor je kindje geeft die extra flair aan de complete naam van je kindje.

    1. Niet genoeg lef voor de naam van je dromen

    Is de droomnaam voor jullie baby toch iets te apart of te wild, maar ben je er zelf helemaal weg van? Dan kan je hem altijd nog op de tweede plaats zetten. Dan hoef je je iets minder druk te maken over wat de omgeving van de babynaam zal vinden, maar komt het wel mooi in het paspoort te staan.

    1. Het roept lekker als je boos bent

    Waarschijnlijk niet iets waar je bij stilstaat bij het kiezen van een babynaam, maar met een tweede voornaam roept het nét wat lekkerder als je boos bent op je kind. Je kind bij al zijn voornamen noemen komt dan toch net iets serieuzer en bozer aan, wat soms goed kan uitkomen.

    Waarom je geen tweede voornaam zou geven

    1. Andere namen vallen in het niet bij je droomnaam

    Heb je de droomnaam voor je baby al gevonden? Dan is het goed te begrijpen dat andere namen daarbij in het niet vallen. Waarom zou je dan een tweede voornaam geven? Het is immers geen verplichting. Is een voornaam leuk genoeg voor jullie baby, dan is dat toch ook helemaal goed.

    1. De andere naam gebruik je toch niet

    In het dagelijks leven zal je alleen de eerste naam van je kindje gebruiken. In de meeste gevallen wordt de tweede of derde naam eigenlijk nooit gebruikt, behalve voor officiële gelegenheden. Maar als je er toch maar één gebruikt om je kindje aan te spreken, waarom dan meerdere namen? Wij snappen het wel.

    1. Je hoeft niet perse te vernoemen

    Het kan zijn dat je niet zo veel waarde hecht aan het vernoemen van je kind naar familienamen of beroemdheden. Meestal is het namelijk zo dat tweede voornamen vernoemingen zijn. Hecht je hier niet zo veel waarde aan, houd het dan gewoon bij één voornaam. Wat niet goed voelt voor jullie babynaam, hoeven jullie niet te doen, ongeacht de traditie in jullie familie om te vernoemen.

    Ga jij je kindje een tweede voornaam geven, of juist niet? Waarom kies je hiervoor? Laat het ons weten in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard