Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige

Partner categoryPartnermails categoryPartner week 12

Week 12 Partner

ZP® - Voor de partner

, 24 April 2017 12:51Laatste update op: 12 March 2018 11:27

De eerste mijlpaal, een derde van de zwangerschap zit erop. De belangrijkste organen zijn gevormd, de baby hoeft alleen nog maar te groeien. Het gewicht van de baby is nu 20 gram. Misschien zal de verloskundige proberen te luisteren naar het hartje van de baby. Om de precieze aterme datum (uitgerekende datum) te bepalen, wordt er in deze week ook vaak een echo gemaakt. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 12 van de zwangerschap.

Roken

Er is aan je vriendin gevraagd of ze rookt. Als het antwoord ja was, dan is er uitleg gegeven over de schadelijke gevolgen van roken in de zwangerschap en daarna voor jullie kind. Het kan zijn dat jij (ook) rookt. En hoewel jij het kind niet in je draagt, kan jouw rookgedrag een schadelijke bijdrage leveren aan de gezondheid van jullie kind. Ook als je alleen buitenshuis of onder de afzuigkap rookt.

Dit is bij veel rokende partners niet bekend. Het advies is om te stoppen met roken. Natuurlijk is dat moeilijk. Vraag daarom eventueel hulp via jullie verloskundige of je eigen huisarts. De komst van je kleine kan een geweldige aanmoediging zijn om nu te stoppen.

Alcohol, drugs

Alcohol en drugs komen door de placenta en kunnen daardoor risico's opleveren voor een ongeboren baby. De gevaren van alcohol en drugs zijn: verhoogde kans op een miskraam, groeivertraging en aangeboren afwijkingen.

Niemand weet of er een 'veilige' hoeveelheid alcohol is en of er risico's verbonden zijn aan recreatief alcohol drinken. Wel is duidelijk dat als je iedere dag alcohol gebruikt, ook al is het niet veel, dat gevaarlijk is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de enige veilige optie is: niet drinken!

Bloedverlies

Vaginaal bloedverlies bij de zwangere in de eerste maanden van de zwangerschap kan diverse oorzaken hebben. Veelal is het bloedverlies onschuldig en stopt het vanzelf. Een voorbeeld van een vaak voorkomende, onschuldige oorzaak van bloedverlies vroeg in de zwangerschap is de ingroei (innesteling) van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Ook tillen, niezen en geslachtsgemeenschap kan leiden tot bloedverlies. Mannen schrikken vaak wat sneller van bloedverlies dan vrouwen (vrouwen zijn het immers gewend elke maand). Is het bloedverlies meer dan de grootte van een twee euro munt dan is dat reden om contact met je zorgverlener op te nemen. Zij zullen dan mogelijk vragen om voor extra controle langs te komen op de praktijk.

Nederlands verloskundig systeem

Voor begrip van de situatie waarin jij en je vrouw verkeren tijdens de zwangerschap en bevalling is het handig om te weten hoe het verloskundig systeem in Nederland in elkaar steekt.

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een systeem dat we risicoselectie noemen. De spil in dit systeem is de verloskundige. Haar* primaire taak is de risicoselectie (en niet eens de ‘verlossing’ van je vrouw zoals de naam suggereert). Risicoselectie houdt in dat ze het kaf van het koren scheidt en alle vrouwen met een (vermoeden van) verhoogd risico op een complicatie doorstuurt naar een volgend niveau, meestal de gynaecoloog. Deze kan eventueel verder onderzoek of behandeling inzetten, of doorverwijzen naar een Academisch ziekenhuis.

Kortgezegd zien de niveaus er als volgt uit:

  • Laag risico zwangerschap: de verloskundige ‘thuis’praktijk, een enkele verloskundig actieve huisarts
  • Medium risico zwangerschap: de gynaecoloog van een perifeer ziekenhuis
  • Hoog risicozwangerschap: gynaecoloog van een Academisch ziekenhuis

Veel zwangeren en hun partners zijn niet bekend met deze niveaus en classificaties. Ze weten vaak zelf niet waar en waarom ze precies onder controle zijn terwijl dat soms de loop van controles of een bevalling kan verklaren. Dat is niet hinderlijk, maar deze kennis kan soms wel verduidelijkend zijn.

*in Nederland is 98% van de verloskundigen vrouw.

Tip

Als je vrouw bij ons onder controle is, betekent dit dat het dus een laag risico zwangerschap is. Het is ook mogelijk dat dit in de loop van de zwangerschap verandert, wij zullen jullie hier altijd van op de hoogte brengen.

Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard