1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Reflexzonetherapie in het begin van je zwangerschap

    Gepubliceerd op: 3-20-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-20-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten
    In dit artikel leggen we je uit voor welke klachten je een afspraak kunt maken bij een reflexzonetherapeut.

    Rugpijn en Bekkeninstabiliteit

    Door gewichtstoename, een andere lichaamshouding en bekkenstand en de zwangerschapshormonen komt er een andere druk op het spier- en beenderweefsel. Een andere lichaamshouding kan rugpijn geven. De rugspieren zijn hard aan het werk ter compensatie van het gewicht van de baby. Het kan een probleem worden wanneer de rugklachten extreem pijnlijk worden en leiden tot immobiliteit.

    Het hormoon progesteron geeft verweking van het lichaam (beenderen, spieren). Dat is handig voor de baring maar kan ook instabiliteit van de gewrichten veroorzaken. Ook kunnen spierkrampen in de benen hier een gevolg van zijn.
    Wanneer het bekken instabiel wordt, kan dat bekkenpijn veroorzaken. De pijnklachten en functiestoornissen kunnen verergeren naarmate het bekken instabieler wordt. Reflexzonetherapie kent verscheidene technieken om de pijn te verminderen.

    Harde buiken

    Harde buiken zijn het gevolg van normale samentrekkingen van de baarmoeder. De placenta geeft hormonen af waarop de baarmoeder reageert door samen te trekken en te ontspannen. Ze kunnen vaak het gevolg zijn van te druk zijn en teveel stress ervaren. De ontspanningstechnieken die toegepast kunnen worden door een reflexzonetherapeut kunnen zeer effectief werken.

    Misselijkheid en maagzuur

    Tijdens je zwangerschap stijgt het hormaan HCG. Dit kan ervoor zorgen dat je tot ongeveer de 16e week misselijk bent. Wanneer er een ernstige vorm van misselijkheid optreedt is het van belang dat dit in de gaten gehouden wordt door een verloskundige of arts. Wanneer je namelijk extreem overgeeft zorgt dat ervoor dat te veel vocht verliest.

    Vanaf het tweede trimester kan onder invloed van het hormoon progesteron maagzuur terugvloeien naar de slokdarm. De kringspier tussen maag en slokdarm is dan verslapt. Een brandend gevoel en irritatie van de slokdarm is het gevolg.

    Reflexzone therapie kan op de maagzone kalmeren en het gehele spijsverteringskanaal ondersteunen. Daarnaast kan de therapeut ondersteunende adviezen geven op het gebied van voeding, kruiden, homeopathie of aromatherapie.

    Obstipatie, constipatie en aambeien

    Wanneer de stoelgang vertraagt en de darmen moeilijk geleegd kunnen worden, treedt obstipatie op. Onder invloed van progesteron verslappen de spieren en wordt o.a. de dikke darm trager. De dikke darm neemt op die manier meer water op uit de ontlasting, waardoor de ontlasting harder wordt.

    Reflexzonetherapie heeft een gunstige uitwerking. De darmzone wordt geactiveerd waardoor de darmen actiever worden en de ontlasting makkelijker het lichaam kan verlaten. Zeker in het geval van aambeien is reflexzonetherapie aan te bevelen.

    Hoge bloeddruk

    Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden. Afhankelijk van wanneer het optreedt tijdens de zwangerschap, zul je extra in de gaten gehouden worden. De verloskundige controleert bij elk consult je bloeddruk om goed in de gaten te houden of deze gaat stijgen.

    Reflexzonetherapie werkt ontspannend, wat doorwerkt op je bloeddruk, en laat je opgebouwde spanning en stress loslaten. Daarnaast werken we op de nierzones, wat ervoor gaat zorgen dat je urinelozing zo optimaal mogelijk verloopt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard