1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bevallen in een geboortecentrum of geboortehuis

    Gepubliceerd op: 11-3-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-3-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Twijfel je tussen een ziekenhuisbevalling en thuisbevalling, dan kan een bevalling in een geboortecentrum een goede tussenweg zijn! Hier kan je in huiselijke sferen bevallen, maar dan wel met de zorg van een ziekenhuis dichtbij. Wat is een geboortecentrum of geboortehuis precies en wat kan je verwachten?

    Wat is een geboortecentrum?

    Een bevalling in een geboortecentrum, ook wel een geboortehuis genoemd, is een alternatief voor een bevalling in het ziekenhuis (poliklinische bevalling). Dat is ideaal als je niet thuis kan of mag bevallen, maar wel een huiselijke sfeer om je heen wilt tijdens de bevalling. Het geboortecentrum bevindt zich meestal binnenin het ziekenhuis of op hetzelfde terrein, waardoor je bij complicaties of als je pijnstilling wilt gemakkelijk in het ziekenhuis terecht kunt. Je mag alleen in een geboortehuis bevallen als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, net zoals bij een thuisbevalling dus.

    Hoe ziet een bevalling in een geboortecentrum eruit?

    Een bevalling in een geboortecentrum ziet er wat anders uit dan een thuisbevalling, maar ook wat anders dan een ziekenhuisbevalling. Dit is wat je kunt verwachten van bevallen in een geboortehuis:

    • Je bevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige, dus niet door een gynaecoloog of klinisch verloskundige zoals bij een normale ziekenhuisbevalling.
    • De verloskamers in een geboortecentrum zijn zo huiselijk mogelijk ingericht, zodat je dezelfde warme sfeer hebt zoals bij een thuisbevalling. Zo is er een eigen badkamer, tafeltje en een bank aanwezig. Ook kun je zelf muziek opzetten en voor sfeerverlichting zorgen.
    • Vaak is er een bevalbad aanwezig in de verloskamer voor als je een badbevalling wenst
    • Je kunt in een geboortecentrum geen gebruik maken van medische pijnstilling: daarvoor moet je naar het ziekenhuis. Soms kun je echter wel gebruik maken van lachgas of TENS.
    • Net zoals bij iedere bevalling bel je je verloskundige zodra je denkt dat de bevalling is begonnen. Zij komt dan kijken hoeveel ontsluiting je hebt en of jullie al naar het geboortecentrum kunnen gaan.
    • Na de bevalling blijf je nog een paar uur in het geboortecentrum om bij te komen en je op te frissen. Als dat alles goed gaat met je baby en met jou, mogen jullie naar huis. Je kunt er ook voor kiezen om dan nog in een kraamhotel te verblijven.
    • Als je baby een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, dan mag jij wat langer in het geboortehuis slapen, soms met je partner erbij.

    Is een geboortecentrum wat voor mij?

    Aan een bevalling in een geboortecentrum zitten fijne voordelen verbonden. Bijvoorbeeld dat je je in een huiselijke sfeer bevindt, maar wel met alle medische voorzieningen van een ziekenhuis om de hoek, mochten er complicaties zijn of je pijnstilling willen. Dat is fijn als je iets zoekt tussen een ziekenhuis- en thuisbevalling in! Als je bijvoorbeeld wat onrustig wordt van de gedachte om tijdens een thuisbevalling nog helemaal naar het ziekenhuis te moeten rijden mocht dit nodig zijn, dan zit je in een geboortehuis goed.

    Wel moet je er rekening mee houden dat het natuurlijk niet helemaal hetzelfde is als een thuisbevalling. Zo kun je te maken krijgen met een wisseling van dienst in het geboortehuis, waardoor je nieuwe gezichten te zien krijgt tijdens je bevalling. Daarnaast is de drempel wat lager om je over te dragen aan een gynaecoloog in het ziekenhuis bij complicaties, vergeleken met een thuisbevalling. Ook worden niet alle kosten vergoed door je zorgverzekeraar.

    Waar bevallen in een geboortecentrum?

    Op verschillende locaties in Nederland zijn geboortecentra, waarnaar je kunt vragen bij je eerstvolgende afspraak met de verloskundige. De meeste geboortecentra vind je op het terrein van een ziekenhuis of zelfs binnen de muren van het ziekenhuis. De reguliere afdeling verloskunde vind je dan ergens anders in het ziekenhuis. Er zijn echter ook vrijstaande geboortecentra, wat betekent dat ze zich buiten het terrein van een ziekenhuis bevinden. Als er dan sprake is van een complicatie, word je met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard