1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger: (g)een roze wolk?

    Gepubliceerd op: 1-4-2018Bewerkt op: 2-20-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-4-2018Bewerkt op: 2-20-2020
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Sandra de Cocq
    Via de media, vrienden, familie en onze eigen fantasie ontstaat het beeld dat een zwangerschap alleen maar geweldig mooi en leuk is. En gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo! Toch is het soms niet alleen maar rozengeur en maneschijn: het kan zijn dat er iets aan de hand is met het kindje of met de aanstaande moeder en het kan ook zijn dat alles best goed verloopt, maar dat je als zwangere tegenstrijdige gevoelens hebt over de zwangerschap.

    Hieronder komt een aantal van die situaties aan bod, met daarbij tips wat je kunt doen en waar je terecht kunt.

    Als het mis gaat mis tijdens de zwangerschap
    Hierbij kun je denken aan een miskraam, een doodgeboren kindje of er blijkt tijdens de zwangerschap dat het kindje een bepaalde ziekte of aandoening heeft.
    Als er iets dergelijks aan de hand is, is er meestal begeleiding mogelijk vanuit de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen hebben psychologen in dienst, waar je mee kunt praten over wat er gebeurd is en die jou en je partner kunnen helpen om het te verwerken. Vraag hiernaar!

    Als het niet goed gaat met de aanstaande moeder
    Soms gaat het niet zo goed met de aanstaande moeder; ze kan bijvoorbeeld door de zwangerschap en aanstaande bevalling herinnerd worden aan nare gebeurtenissen in het verleden, met de daarbij behorende gevoelens van verdriet, angst of somberheid.

    Herken je dit? Zoek dan professionele hulp; eventueel samen met je partner, zodat hij of zij begrijpt waar je doorheen gaat en je kan steunen. Een zwangerschap en geboorte zijn ingrijpende gebeurtenissen die van alles los kunnen maken en je hoeft dit níet alleen te doen!

    Het kan ook zijn dat de moeder verward raakt en soms zelfs psychotisch wordt. Deze verwardheid is duidelijk anders dan de normale twijfels en onzekerheden. Het gaat dan om gedachten en overtuigingen die onjuist en bizar zijn, maar waar de vrouw volledig in gelooft. Ook kunnen er hallucinaties optreden: dingen horen, zien, voelen of ruiken, die er in werkelijkheid niet zijn.
    Dit is een ernstige aandoening, waarbij zo snel mogelijk hulp van de huisarts ingeroepen moet worden.
    Gebruik van medicatie vóórafgaand aan de zwangerschap, voor lichamelijke of psychische klachten, kunnen van grote invloed zijn op de zwangerschap. Bespreek altijd met je huisarts of specialist wat te doen; doorgaan met die medicatie of (tijdelijk) stoppen? En in het laatste geval; wat te doen bij terugval?

    Van een hele andere orde zijn lichamelijke klachten van de moeder, zoals zwangerschapsbraken of bekkeninstabiliteit. Deze klachten kunnen zo ernstig zijn dat ze je lichamelijk beperken en ook je stemming behoorlijk beïnvloeden. Overleg ook hier met je verloskundige/arts wat verstandig is om te doen en wat niet. Heeft het een dusdanige invloed op jou en/of je relatie dat er hulp nodig is, zoek dan iemand om erover te praten, alleen of samen.

    En er zijn in je omgeving vast mensen die jullie graag willen helpen met praktische dingen zoals koken, huishouden, boodschappen doen en op een ouder broertje/zusje passen. Maak daar gebruik van!

    Alles gaat goed, maar toch…
    Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de zwangerschap goed verloopt en er van bovenstaande zaken geen sprake is. En dat je tóch als aanstaande moeder last hebt van onzekerheden, angsten, twijfels en wisselende stemmingen.
    Als dat in sterke mate aanwezig is, kan het je zwangerschap behoorlijk vergallen.
    Zoek dan steun in je omgeving; praat erover met je partner, moeder, zus, vriendinnen. Misschien herkennen zij jouw gevoelens en twijfels en helpt dat om te zien dat deze dingen erbij (kunnen) horen.

    Vraag om hulp
    Hierboven heb ik een aantal situaties besproken waarin een zwangerschap geen roze wolk is, maar meer een donkergrijze of zelfs zwarte. Ik heb een aantal voorbeelden genoemd, maar ben vanzelfsprekend niet volledig geweest hierin.

    Heb je het idee dat er iets niet goed is in je zwangerschap, met de baby of met jouzelf? Bespreek het met je verloskundige of huisarts; zij kunnen met jou bekijken of het raadzaam is om (andere) professionele hulp in te roepen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard