1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Kunstvoeding: 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist

    Gepubliceerd op: 12-17-2020Bewerkt op: 10-16-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-17-2020Bewerkt op: 10-16-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als borstvoeding geen optie is voor het voeden van je baby, afgekolfde borstvoeding of kunstvoeding de oplossing. Waarschijnlijk weet je al een hoop over fles- en kunstvoeding, maar lang niet alles, daarom hebben we deze verrassende 5 feitjes voor je op een rij gezet over kunstvoeding!

    Wat je nog niet wist over kunstvoeding

    Of je nu al flesvoeding aan je kindje geeft of van plan bent dat te gaan geven, het is fijn er zo veel mogelijk over te weten. Was jij al op de hoogte van de volgende 7 feitjes over flesvoeding?

    1. Kunstvoeding zorgt voor andere ontlasting

    Omdat kunstvoeding lastiger te verteren is voor je kindje, kan het zijn dat de ontlasting van je baby er anders uitziet dan bij borstvoeding. De onverteerde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat de poep wat steviger is en wat stinkt. Ook kan kunstvoeding ervoor zorgen dat een baby veel minder poept, en ook is obstipatie wat waarschijnlijker. Over het algemeen is de poep bruingeel van kleur, maar het is ook goed mogelijk dat je kindje hier (soms) vanaf wijkt.

    1. Een flesje kunstvoeding heeft een beperkte houdbaarheidsdatum

    Als je eenmaal een flesje kunstvoeding voor je baby hebt klaargemaakt, mag deze niet langer dan 1 uur op kamertemperatuur zijn. Opnieuw opwarmen hierna is geen goed idee. Als je flesjes vooruit wilt maken dan kan dan alleen als je zorgt dat de flesjes direct in de koelkast worden gezet en daarna binnen 8 uur worden opgedronken.

    1. Je baby kan allergisch zijn voor bepaalde kunstvoeding

    Alhoewel het niet erg vaak voorkomt, kan het zijn dat je baby een allergie heeft voor bepaalde kunstvoeding. Diarree, overgeven, uitslag of bloed in de ontlasting kunnen op een allergie wijzen. Deze allergische reacties kunnen direct na de voeding optreden, of tot 24 uur erna. Meestal komt deze allergische reactie voort uit een koemelkallergie: in kunstvoeding zitten namelijk koemelkeiwitten. Een voeding waarbij de koemelkeiwitten in stukjes zijn geknipt is dan een optie, en als dat niet helpt een voeding zonder koemelkeiwitten. Dit laatste wordt altijd gegeven onder begeleiding van een arts.

    1. Kunstvoeding mist afweerstoffen

    Alhoewel kunstvoeding natuurlijk je baby ook uitstekend laat groeien, missen er wel belangrijke afweerstoffen in vergelijking met borstvoeding. Vooral in de eerste paar dagen na de bevalling is dat zo. Dan maken moeders namelijk veel colostrum aan: de eerste moedermelk. Dat is een dikke melk die vol zit met afweerstoffen voor je baby. Als het dus even, dan is het dus een goed idee om tenminste deze eerste melk aan je baby te geven, via de borst of afgekolft via de fles.

    1. Het merk kunstvoeding maakt niet veel uit

    Het maakt bijzonder weinig uit voor welk merk kunstvoeding je kiest. Er zijn namelijk strenge regels waaraan een kunstvoeding moet voldoen om in de schappen te mogen liggen. Ook al zijn er dus misschien verschillen in prijs, in kwaliteit zal dit reuze meevallen. Het belangrijkste is dat je baby goed reageert op een voeding, ook al is dat een ‘’B-merk’’. De duurdere merken hebben wel meer onderzoek gedaan om de beste receptuur te ontwikkelen, maar alle kunstvoedingen moeten aan hoge eisen voldoen om verkocht te mogen worden.

    Waarvan was jij nog niet op de hoogte over kunstvoeding?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard