1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    IJzertekort tijdens de zwangerschap herkennen en voorkomen

    Gepubliceerd op: 3-16-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-16-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    IJzertekort kan tijdens de zwangerschap sneller voorkomen, maar kan verward worden met normale zwangerschapsklachten. IJzertekort kun je gelukkig wel voorkomen, en in het geval dat je er last van hebt kun je er ook weer vanaf komen. Hoe herken je ijzertekort als je zwanger bent en wat doe je eraan?

    Er veranderen een hoop dingen in je lijf tijdens de zwangerschap, en een van de eerste dingen die je kunt merken is dat je vermoeider bent, je je slap kunt voelen en af en toe duizelig. Alhoewel dit veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn, kunnen ze ook duiden op een ijzertekort. Als dit het geval is, is het de bedoeling dat je dit tekort zo snel mogelijk aanvult. Helemaal beter is om een ijzertekort te voorkomen door genoeg ijzer binnen te krijgen vanaf het begin van de zwangerschap.

    Wat is ijzertekort tijdens de zwangerschap?

    IJzer is een ontzettend belangrijk mineraal in je lichaam voor de aanmaak van rode bloedcellen. De rode bloedcellen zorgen voor het transporteren van zuurstof door je hele lichaam, hierom heb je altijd wel een voorraadje ijzer opgeslagen in je lichaam. Als je zwanger bent kan ijzertekort sneller ontstaan, omdat je nu ook bloed aanmaakt en transporteert richting de placenta en de baby. Door dit tekort aan ijzer kan jij je futloos en moe gaan voelen.

    Rond de 10 of 11 weken zwangerschap zal je bloed worden getest op verschillende waarden en ziektes. Zo ook op ijzertekort, waarbij er wordt gekeken naar het hemoglobine gehalte. Dit hb gehalte mag normaal gesproken rond de 7,5 zijn, als je zwanger bent mag dit tussen de 7,0 en 6,3 liggen, wat lager dus. Als het hb gehalte lager ligt dan 6,3, is er sprake van ijzertekort.

    Symptomen ijzertekort zwangerschap

    Herken je deze klachten? Dan is er een kans dat je een ijzertekort hebt. Ben je hier op tijd bij, dan hoeft dit geen ernstige gevolgen te hebben. Neem dus vroegtijdig contact op met je verloskundige of huisarts als je deze klachten hebt.

    Gevolgen ijzertekort zwangerschap

    Naast het feit dat het voor jou erg vervelend is om te symptomen van ijzertekort te hebben, kan het ook leiden tot bloedarmoede. Dit ontstaat wanneer er te weinig rode bloedcellen in je bloed zijn of wanneer deze te weinig hemoglobine bevatten. Om hemoglobine aan te maken, is voornamelijk ijzer nodig. Bloedarmoede in lichte of tijdelijke vorm kan meestal geen kwaad, maar als het niet wordt behandeld kan dit gevaren en complicaties meebrengen voor de baby. De kans op een laag geboortegewicht en vroeggeboorte wordt hierdoor namelijk groter. En jij bent zelf ook vatbaarder voor infecties en zwakker.

    IJzertekort tijdens de zwangerschap voorkomen

    Om een ijzertekort en hiermee bloedarmoede tijdens de zwangerschap te voorkomen, is het een goed idee om vanaf het begin van de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten, met voeding die veel ijzer bevat. De opname van ijzer in voeding wordt bevorderd door het gelijktijdig eten van producten waar veelvitamine Cin zit. IJzer vind je bijvoorbeeld in:

    • Graanproducten, vooral volkoren graanproducten.
    • Vlees, vis en gevogelte.
    • Groenten, vooral peulvruchten, broccoli, andijvie en groene bladgroenten.
    • Gedroogd fruit.
    • Noten, zaden, eieren, en tofu.

    Ijzersupplementen zwangerschap

    Heeft je arts of verloskundige vastgesteld dat er ernstig sprake is van ijzertekort? Dan kan er aangeraden wordenijzersupplementenof tabletten te slikken, naast het aanpassen van je dieet. Kies hierbij samen met je zorgverlener de juiste supplementen, want vele normale ijzersupplementen zijn niet geschikt als je zwanger bent.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard