img
img

Veel voorkomende lichamelijke klachten en tips hoe je hiermee om kan gaan

De zwangerschap kan lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal, maar je kunt er behoorlijk wat last van hebben. We zetten hieronder een paar veel voorkomende klachten op een rij en geven je er gelijk wat tips bij.

Rugpijn

Rugpijn in de zwangerschap kan komen doordat je door het gewicht van je buik anders gaat staan, maar ook doordat de verbindingen tussen je botten verweken.

Tip: Til geen zware dingen, buk met gebogen knieën, draag platte schoenen en zorg voor goede steun bij het zitten.

Vermoeidheid

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je heel erg moe zijn. Veel vrouwen kunnen de hele dag door slapen. Het laten groeien van een baby kost ook gewoon veel energie. Na twaalf weken zwangerschap begint langzaam je energie weer wat terug te komen. Zelden is de oorzaak van vermoeidheid bloedarmoede.

Tip: Geef als het kan toe aan de vermoeidheid en neem af en toe wat extra rustmomenten op een dag.

Bloedend tandvlees

Door hormonale verandering kan tandplak sneller ophopen en dat zorgt weer sneller voor bloedend tandvlees. Door hormoonveranderingen heb je ook meer kans op het krijgen van ontstekingen in je mond.

Tip: Geef extra aandacht aan je mondhygiëne en ga tijdens je zwangerschap regelmatig naar de mondhygiënist. Geef daar wel aan dat je zwanger bent zodat er geen röntgenfoto’s gemaakt worden. Hier lees je wat de mondhygiënist voor je doet.

Kramp

Deze plotselinge scherpe of stekende pijn in je benen (kuiten) en voeten heb je veelal ’s nachts. De kramp in de kuitspier kan meerdere oorzaken hebben: vermoeidheid, tekort aan belangrijke mineralen en zouten zoals calcium en magnesium, verstoorde doorbloeding door de groei van je baarmoeder, onvoldoende beweging en vochttekort.

Tip: Doe geregeld lichte oefeningen en probeer je tenen omhoog te trekken. Sta niet te lang achter elkaar, maar houd je benen in beweging.

Obstipatie

Sommige extra hormonen zorgen voor trager werkende darmen. Daardoor kan het zijn dat de ontlasting minder vaak komt en deze is vaak ook harder.

Tip: Eet vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld volkorenbrood, muesli, pasta of rijst en drink veel water; dit prikkelt de darmen. Lees hier nog meer over goede voeding tijdens de zwangerschap.

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Deze kunnen erg pijnlijk zijn en jeuken.

Tip: Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen. Kies vezelrijk voedsel, drink veel water, train je sluitspier, beweeg rustig en neem de tijd om naar het toilet te gaan. Pers niet en houd je rug recht, niet hol. Wanneer ze pijnlijk worden en gaan jeuken vraag dan advies aan je verloskundige over zalf of andere middeltjes.

Flauwtes

Je kunt je flauw voelen als je te snel opstaat of te lang staat. Er bereikt dan onvoldoende bloed je hersenen.

Tip: Kom langzaam overeind na het zitten of liggen. Als je staat, ga dan rustig zitten en breng je hoofd omlaag tussen je knieën.

Vaginale afscheiding

Het is heel normaal, dat je tijdens de zwangerschap meer last hebt van vaginale afscheiding, zolang deze maar helder en wit is. Als de afscheiding een kleur heeft, sterk ruikt of als het jeuk veroorzaakt dan heb je mogelijk een infectie. Neem in dat geval contact op met je verloskundige of met je huisarts.

Tip: Gebruik geen inlegkruisjes, daar gaat het door ‘broeien’.

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Soms is een miskraam de reden van bloedverlies.

Tip: Bij bloedverlies mag je altijd contact opnemen met je verloskundige.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!