1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Foliumzuur slikken tijdens de hele zwangerschap: wat zijn de effecten?

    Gepubliceerd op: 4-3-2020Bewerkt op: 2-14-2024
    ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 4-3-2020Bewerkt op: 2-14-2024
    Geschreven door: ZP® - OnderzoekenIn samenwerking met: Davitamon
    Het gebruik van het voedingssupplement foliumzuur wordt bij een kinderwens en zwangerschap direct aangeraden. Het verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open gehemelte, open ruggetje, open schedel of een hazenlip. Uit onderzoek blijkt dat het slikken van foliumzuur tijdens de hele zwangerschap positieve effecten kan hebben.

    Wat is foliumzuur?

    Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is belangrijk voor jou en voor de ontwikkeling van je baby. Het ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen en de werking van het immuunsysteem. Bij je baby wordt de weefselgroei, de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en de groei van de placenta ondersteund.

    Wanneer moet je foliumzuur slikken?

    We krijgen foliumzuur binnen via onze voeding, door vooral groene groenten, fruit, vlees, volkoren producten en zuivel te eten. In het dagelijkse leven is het dan ook niet nodig om een extra supplement te slikken, maar tijdens een zwangerschap heeft je lichaam meer foliumzuur nodig. Het wordt daarom aangeraden om iedere dag een tablet van 400 microgram extra in te nemen. Dit doe je vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden tot het einde van je eerste trimester.

    Ben je van plan om te stoppen met de pil? Of stop je met een andere vorm van anticonceptie? Dan is het verstandig om deze te vervangen door tabletten met foliumzuur. Je lichaam heeft namelijk een paar weken nodig voordat de extra hoeveelheid foliumzuur volledig is opgenomen. Word je na de eerste menstruatiecyclus niet direct zwanger? Dan kun je de tabletten gewoon blijven slikken, dit kan geen kwaad en heeft geen bijwerkingen.

    Foliumzuur slikken tijdens hele zwangerschap: kans op obesitas?

    Biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van KU Leuven onderzocht of het slikken van foliumzuur tijdens de hele zwangerschap de kans van obesitas bij kinderen verhoogt. Pauwels en haar team onderzochten de voedings- en leefgewoonten van twee groepen met in totaal 150 vrouwen: vrouwen die meer dan een halfjaar voordat zij zwanger werden foliumzuur gebruikten en vrouwen die dit tijdens de gehele zwangerschap innamen. Het onderzoeksteam heeft vervolgens hun kinderen een jaar lang gevolgd. Door middel van DNA uit de navelstreng deed Pauwels onderzoek naar de genen die een link hebben met obesitas. Bij beide groepen bleek dat deze genen waren veranderd.

    Foliumzuur wordt vaak in multivitaminen voor zwangere vrouwen gevonden, waardoor je al vrij snel tijdens de hele zwangerschap extra foliumzuur binnenkrijgt. Hoewel Pauwels aangeeft dat dit niet nodig is, is er nog geen directe reden om hiermee te stoppen. Wanneer je al een langere tijd probeert om zwanger te worden, zou je het slikken van foliumzuur kunnen pauzeren of ervoor kunnen kiezen om het aantal dagen per week te verminderen. Wel geeft Pauwels aan dat dit nog wordt onderzocht.

    Foliumzuur slikken tijdens hele zwangerschap: meer emotionele intelligentie en veerkracht

    Volgens professor Tony Cassidy van Ulster University zou het slikken van foliumzuur tijdens de hele zwangerschap psychologische voordelen kunnen hebben. Hij onderzocht de effecten van het gebruik van foliumzuur onder twee groepen. Eén groep bestond uit 19 vrouwen die alleen het eerste trimester foliumzuur gebruikten. De andere groep bestond uit 22 vrouwen die het voedingssupplement tijdens de hele zwangerschap slikten. De foliumzuurwaarde die aan het einde van de zwangerschap in het bloed werd gevonden, gaf een goed beeld weer van de positieve effecten. Onder de kinderen van de tweede groep, waarbij het supplement ook gedurende de negen maanden werd gebruikt, werd hoger ontwikkelde emotionele intelligentie gemeten. Daarnaast beschikten zij over een groter vermogen om goed om te kunnen gaan met tegenslagen en stress.

    Geen reden aanpassing van advies foliumzuur slikken

    Betekent dit dat de richtlijnen voor inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap worden veranderd? Volgens zowel de Gezondheidsraad als de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) is er nog geen reden om het advies voor foliumzuur aan te passen. Omdat dit individuele onderzoeken zijn, zijn er eerst vervolgonderzoeken nodig om meer te weten te komen over eventuele positieve of negatieve effecten.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met Davitamon

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard