1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe kan ik mijn kind (meer) groente laten eten?

    Gepubliceerd op: 4-2-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-2-2020Bewerkt op: 5-2-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Dat het eten van groente belangrijk is, weet iedereen. Groente bevat namelijk essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei van je kind. Veel ouders vinden het lastig om hun peuter groente te laten eten, omdat veel kinderen niks van groente willen weten. Hoe kun je je kind voldoende groente laten eten? Door slim te koken en de groente in de maaltijden te verstoppen!

    Waarom is groente belangrijk voor mijn kind?

    Dat het eten van voldoende groente belangrijk is, wist je waarschijnlijk al wel. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo? Groente bevat veel vitamines en mineralen, dat zijn stoffen die zorgen voor een goede werking van ons lichaam. Als je een tekort hebt van bepaalde vitaminen of mineralen kun je ziek worden. In bijna elke groente zitten andere vitamines en mineralen. Daarom is het belangrijk om gevarieerde soorten groente te eten. Voorbeelden van vitamines en mineralen die je uit groente haalt:

    • Vitamine C helpt onze weerstand op peil te houden. Dit zit bijvoorbeeld in paprika en spruitjes.
    • Foliumzuur is belangrijk voor de groei van je kind en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur zit in groene bladgroenten zoals spinazie.
    • IJzer zorgt voor zuurstof transport in ons lichaam en een goede stofwisseling. Ijzer zit voornamelijk in groene groenten.
    • Ook bevat groente veel vezels. Dat is belangrijk voor een goede werking van de darmen. Ze zorgen ervoor dat je een goede stoelgang houdt en je niet verstopt raakt. Voldoende water drinken is hiervoor ook heel belangrijk.
    • Koolhydraten in groente leveren energie aan je kind.

    Vanaf wanneer geef ik mijn kind groente?

    Vanaf 1 jaar kun je groente toevoegen aan de voeding van je kind. Van 0 tot 3 jaar is de aanbevolen hoeveelheid 50-100 gram. Dit zijn ongeveer 1 tot 2 opscheplepels. Het beste is om te kiezen voor verse producten.

    Smaakontwikkeling baby

    Wat niet voor iedereen bekend is, is dat een baby voeding met alle zintuigen ervaart. Je baby heeft wel duizend smaakpapillen! Dat zijn er drie keer zo veel als volwassenen. Dit neemt met de jaren af. Als je kind 10 is, is nog maar de helft over. Maar dit verklaart wel waarom veel smaken voor baby’s en peuters te heftig zijn. Zij proeven de smaken veel beter dan wij!

    Help! Mijn peuter wil geen groente eten

    Voor veel kinderen geldt: wat een kind niet kent, wil hij niet eten. Dit noemen we ook wel neofobie: de angst voor nieuwe dingen. Je baby wordt geboren met een natuurlijke voorkeur voor zoet en een afkeer van zuur en bitter. Het is dus logisch dat je peuter bittere groente niet direct graag eet. Maar je zult merken dat als je het vaker aanbiedt, je kind het steeds meer gaat waarderen. Het is belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Kinderen doen graag na wat hun ouders doen!

    Voor veel peuters is de grootste reden dat ze geen groente willen eten de structuur van groente. Voeding met ‘stukjes’ vinden ze niet lekker. Maar daar zijn oplossingen voor!

    Groente ‘verstoppen’ in de voeding

    Een goede manier om je peuter groente te leren eten is door het te ‘verstoppen’ in het voedsel. Zo zorg je ervoor dat je peuter in ieder geval niet de gekke vorm, kleur en/of structuur van de groente ziet en proeft. Dit is een goede manier om je peuter te laten wennen aan de smaak.

    Een aantal manieren om groente in het eten te verstoppen:

    • Maak een smoothie! Combineer groente zoals wortel, paprika, boerenkool, spinazie of andijvie met een zoet stuk fruit zoals een banaan, mango of een paar aardbeien. Doe het in een leuke beker met een rietje en het drinken van deze vitaminebom is een stuk minder erg voor je peuter!
    • Maak zelf pastasaus en verstop daar gepureerde groente in. Bak bijvoorbeeld tomaat, bleekselderij, ui en wortel en pureer ze daarna met de staafmixer, zodat je kind de groente niet meer ziet.
    • Maak soep zonder ‘stukjes’. Bijvoorbeeld een courgette-broccoli soep of een tomaat-paprika soep. Doe het in een vrolijk bakje en geef je peuter er een soepstengel of stukjes brood bij. Dat maakt het eten leuker. Ook kunnen figuurtjesvermicelli een leuke toevoeging zijn aan soep.
    • Grote kans dat je peuter gek is op gehaktballetjes. Maak zelf gehaktballetjes en verwerk er fijngesneden groente in! Bijvoorbeeld stukjes ui, champignons of spinazie.
    • Maak zelf pizza met een bloemkoolbodem. Je peuter zal dit niet merken, want de bodem smaakt precies als een gewone pizza bodem! Laat je peuter helpen met het ‘versieren’ van de pizza. Dat maakt het eten leuk!

    Maak het eten van groente leuk

    Maak van elke maaltijd weer een feestje! Dit kun je doen door het leuk opmaken van het bord. Er staan veel voorbeelden van fun food op Pinterest bijvoorbeeld. Wat ook goed werkt is het betrekken van je kind bij het naar de supermarkt gaan en het koken. Laat je kind groente uitzoeken en vervolgens helpen met de bereiding van de groente. Je kunt je kind de groente laten wassen en het bord mooi laten opmaken. Als je peuter zelf heeft meegeholpen zal hij nieuwsgierig zijn naar het resultaat!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard