1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Cafeïne tijdens zwangerschap

    Gepubliceerd op: 4-4-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-4-2020Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundige Praktijk Rijswijk
    Wakker worden met een heerlijk kopje koffie. Een ritueel voor veel mensen. Maar in koffie zit cafeïne, net als in thee en cola. Waarschijnlijk weet je dat het nuttigen van te veel cafeïne niet goed is voor je. Maar waarom is dat zo? En wat is ‘te veel’? En nog belangrijker: is het verantwoord om cafeïne binnen te krijgen tijdens je zwangerschap?

    Wat is cafeïne?

    Ten eerste is het handig om te weten wat cafeïne nou precies is. Cafeïne is een stimulerend stofje dat verwerkt is in sommige voedingsmiddelen. De meeste mensen krijgen cafeïne voornamelijk binnen door koffie en thee. Door koffie en thee te drinken komt cafeïne in je bloed terecht. Het nuttigen van een kleine hoeveelheid cafeïne kan een positief effect hebben op je concentratie- en prestatievermogen. En ook werkt het tegen vermoeidheid. Veel mensen vinden dat fijn! Maar waar zit cafeïne in en is het verantwoord om dit te nemen tijdens je zwangerschap?

    Welke producten bevatten cafeïne?

    Cafeïne komt van nature voor in koffie en ook in sommige soorten thee. Maar ook chocolade en chocolademelk en drankjes met guarana bevatten cafeïne. Daarnaast zijn er veel verschillende energiedrankjes en energieshots te koop die ook allemaal vaak een hoge hoeveelheid aan cafeïne bevatten, en daarnaast veel te veel suikers.

    Hoeveelheid cafeïne per product

    De hoeveelheid cafeïne verschilt per product. Het hangt bijvoorbeeld af van de soort koffie of thee, hoe sterk de koffie of thee is en ook de grootte van de kop waar het uit gedronken wordt. Hieronder zie je een overzichtelijk schema, samengesteld door het Voedingscentrum.

    Hoeveelheid cafeïne per product

    Cafeïne tijdens de zwangerschap en borstvoeding

    Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 kopje per dag of 1 andere cafeïnehoudende drank per dag, zo adviseert het Voedingscentrum. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Houd je aan deze hoeveelheid, want wanneer je deze hoeveelheid overschrijdt kan dit gevolgen hebben, zowel voor jou als voor je baby!

    Gevolgen van cafeïne voor je baby

    Uit onderzoek blijkt dat cafeïne door de placenta gaat en je baby kan beïnvloeden. Het kan namelijk zorgen voor:

    • Een lager geboortegewicht. Over het algemeen lijken baby’s van moeders die meer koffie hebben gedronken tijdens de zwangerschap een lager geboortegewicht te hebben dan gemiddeld.
    • Een vertraagde groei en ontwikkeling.
    • Een onrustige baby. Je baby krijgt namelijk ook cafeïne binnen en het kan zijn dat je baby er heftiger op reageert dan jij. Zijn hartje gaat sneller kloppen, wat kan zorgen voor onrust en slapeloosheid!
    • Vernauwing van de bloedvaten tussen de baarmoeder en de placenta. Daardoor kan het bloed minder goed naar je baby stromen.. Ook niet goed voor je baby.
    • In sommige gevallen een miskraam of een te vroeg geboren baby. Hoe meer cafeïne je binnen krijgt hoe groter dit risico.

    Kortom: allemaal dingen die je wil voorkomen! Het beste is dus om cafeïne af te schaffen. Of het maximum van 200 mg écht niet overschrijden. Voel je je vaak vermoeid, kijk dan naar andere manieren om je energieker te voelen.

    Alternatieven voor meer energie

    Als je nou echt gek bent op de smaak van koffie, kies dan voor koffie zonder cafeïne. Hier zit wel een klein beetje cafeïne in, maar is beter dan gewone koffie. Zo kun je drie tot 4 kopjes per dag drinken.

    Daarnaast kun je energie makkelijk halen uit andere dingen, zoals:

    • Zorg ervoor dat je overdag voldoende beweging krijgt, waardoor je ’s avonds moe bent en beter slaapt. Zo ben je de volgende ochtend energieker.
    • Eet koolhydraatrijke voeding! Bijvoorbeeld havermout, volkoren brood, eieren, appels en vis voel je je energieker. Ruil witte pasta en witte rijst in voor volkorenpasta en zilvervliesrijst. Je zult merken dat je je daar fitter door gaat voelen!
    • Eet voldoende fruit. In bananen, appels en sinaasappels zitten veel vitaminen en vezels die je energie geven! Je kunt hier ook een smoothie van maken, met bijvoorbeeld een handje rauwe spinazie erdoor. Een echte energiebom!

    Tip: beperk de inname van suikers. Je lichaam heeft namelijk veel energie nodig om suikers te verwerken. Daarom kun je je juist vermoeider voelen na het eten van bijvoorbeeld een chocoladereep!

    Precies weten wat je allemaal wel en niet mag eten? Volg de voedingscursus, deel van ons online cursuspakket

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard