1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger worden als lesbisch stel

    Gepubliceerd op: 8-22-2020Bewerkt op: 5-24-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-22-2020Bewerkt op: 5-24-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je bent lesbisch en jullie hebben als stel een kinderwens. Dit gaat dan wel iets anders in z’n werk dan bij hetero stellen, logisch. Maar tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om als lesbisch stel zwanger te worden. Het is dus zeker mogelijk! En het wordt steeds ‘normaler’. In Nederland zijn er ongeveer 25.000 kinderen die twee vaders of twee moeders hebben.

    Kinderwens als lesbisch stel

    Om zwanger te worden heb je als lesbisch stel een spermadonor nodig. Dan zal een van de twee moeders zwanger worden, en dus de biologische moeder zijn. Sommige stellen kiezen ervoor dat de ene moeder eerst zwanger wordt en de andere moeder daarna. De moeder die niet het kindje baart wordt de meemoeder genoemd. Wil geen van jullie beiden zwanger worden is er de mogelijkheid om te zoeken naar een draagmoeder of te kijken naar adoptie. Maar vaak kiezen lesbische vrouwen ervoor om naar de spermabank te gaan.

    Spermadonor

    De belangrijke vraag die je je moet stellen is: willen we een bekende of een onbekende spermadonor? Willen jullie dat de spermadonor betrokken is bij de zwangerschap en/of opvoeding of willen jullie het met z’n tweeën doen?

    • Bekende spermadonor. Het kan zijn dat er iemand in jullie omgeving is die jullie wil helpen bij jullie kinderwens. Het is hierbij erg belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt om teleurstellingen te voorkomen. De spermadonor is namelijk de biologische vader van het kind. Het is verstandig om een donorcontract op te stellen.
    • Onbekende spermadonor. Als jullie kiezen voor een onbekende spermadonor maken jullie gebruik van de spermabank. Bij de spermabank zullen ze een spermadonor kiezen die het meest in de buurt komt van jullie fysieke en medische kenmerken. Sinds 2004 worden alle spermadonoren geregistreerd bij Stichting Donorgegevens. Vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen donorkinderen, als ze willen, in contact komen met de spermadonor.
    • Zelf zoeken naar een spermadonor. Dit zou kunnen door een potentieel geschikte man in jullie omgeving te vragen. Houd hierbij in je achterhoofd; het is niet niks wat je vraagt aan iemand. Ook kun je kijken op gaybyboom.nl, een website die wensmoeders, wensvaders en zaaddonoren matcht.

    Kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID)

    Hebben jullie een spermadonor gevonden? Dan kan, na onderzoek en vragenlijsten, de behandeling beginnen. Tijdens kunstmatige inseminatie wordt donorsperma in je baarmoeder gebracht voor de baarmoedermond, door een spuit of een cupje. Hierna kun je de FERTI·LILY conceptie cup gebruiken, klinisch bewezen, om de kans op een zwangerschap met 48 procent te vergroten. Ook kan de baarmoeder eerst zelf geïnsemineerd worden net als bij IUI. Dan wordt het zaad eerst bewerkt in een laboratorium.

    IUI (Intra Uteriene Inseminatie)

    IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Dit is een vorm van kunstmatige inseminatie waarbij met een dun slangetje bewerkte zaadcellen in de baarmoeder worden gebracht, vlak voor je eisprong. Dit gebeurt nadat uit het sperma de goede zaadcellen zijn gefilterd in een laboratorium. Dit betekent dat de goede zaadcellen er tussenuit worden gehaald.

    IVF (In Vitro Fertilisatie)

    IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Bij deze techniek wordt de eicel bevrucht buiten het lichaam, dus in een reageerbuisje. Als er eicellen bevrucht zijn, worden 1 of 2 embryo’s in de baarmoeder terug geplaatst. Hieruit komt dan hopelijk een zwangerschap voort. Als jullie er aan toe zijn om een behandeltraject te starten, maak dan een afspraak met de huisarts. Hij of zij kan jullie verder helpen met het zoeken naar een kliniek.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard