1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Basale lichaamstemperatuur en zwanger worden

    Gepubliceerd op: 9-28-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-28-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Beurer
    Wil je zwanger worden? Dan is het handig om als eerst je menstruatiecyclus in beeld te brengen. Er zijn een aantal manieren om erachter te komen wanneer jouw meest vruchtbare dagen zijn. Bijvoorbeeld door het dagelijks bijhouden van je basale lichaamstemperatuur. Maar wat is dat en hoe werkt dat precies?

    Basale lichaamstemperatuur en vruchtbare dagen

    Basale lichaamstemperatuur. Het klinkt ingewikkelder dan dat het is. Eigenlijk houdt het simpelweg in: de lichaamstemperatuur op haar laagste punt. Dit is normaal gesproken in de ochtend, direct nadat je uit bed gaat. Je kunt dit opmeten met deze ovulatiethermometer

    De eerste twee weken van je menstruatiecyclus zie je, als het goed is, elke ochtend dezelfde temperatuur. Maar als je eisprong is geweest, stijgt je basale lichaamstemperatuur ongeveer 0,2 tot 0,5 graden. Als je dus een maand lang bijhoudt wat jouw basale lichaamstemperatuur is, kun je erachter komen wanneer je eisprong is en dus berekenen wat jouw meest vruchtbare dagen zijn.

    De ovulatie

    Na de ovulatie, oftewel de eisprong, stijgt de basale lichaamstemperatuur dus met ongeveer 0,2 of 0,5 graden. Dit komt door het vrijkomen van het hormoon progesteron op het moment van de eisprong.

    Let op: het is belangrijk dat je je temperatuur dagelijks opmeet met je ovulatiethermometer onder dezelfde omstandigheden. Dus niet de ene dag wanneer je al een tijd op de bank zit en de andere dag na het sporten (want dan is je lichaamstemperatuur sowieso hoger dan normaal). Meet dus altijd ’s ochtends, net nadat je wakker bent.

    Vruchtbare dagen berekenen door basale lichaamstemperatuur

    Dus: elke ochtend, als je net wakker bent, meet je je temperatuur op. Rectaal geeft het meest nauwkeurige resultaat, maar je kunt ook prima een orale of vaginale thermometer gebruiken. De gemiddelde vrouw heeft een lichaamstemperatuur tussen 36,4 en 36,7 graden. Als je je eisprong hebt gehad, kun je verandering gaan zien in de curve. Vlak voor de eisprong kan je lichaamstemperatuur een beetje dalen. En vlak na de eisprong stijgt de temperatuur dus. De twee weken daarna, tijdens de luteale fase, blijft de verhoogde temperatuur aanhouden. Hoe snel de temperatuur stijgt is per persoon verschillend. Na twee weken zal je gaan menstrueren, en dan zul je zien dat de temperatuur weer zakt.

    Temperatuur en zwangerschap

    Als je zwanger bent, merk je dat de temperatuur hoog blijft. Dus als de temperatuur na twee weken nog steeds hoog blijft, kan dat een teken zijn dat je zwanger bent! Doe voor de zekerheid natuurlijk een zwangerschapstest. Deze koop je bij de drogist, apotheek of online.

    Sommige vrouwen ervaren een innestelingsdip. Dit betekent dat door de innesteling de lichaamstemperatuur een dag of twee kan dalen. Vervolgens zal de temperatuur weer stijgen. Als de temperatuur na deze dip laag blijft, dan kun je er vanuit gaan dat je een paar dagen daarna ongesteld zal worden en dus niet zwanger bent.

    Tips bij het meten van de basale lichaamstemperatuur

    • Gebruik een ovulatiethermometer met twee cijfers achter de komma voor een nauwkeurig resultaat.
    • Bereken de temperatuur elke dag net nadat je wakker bent.
    • Leg de thermometer op je nachtkastje. Zo kun je hem direct pakken; als je eerst moet opstaan stijgt je lichaamstemperatuur al.
    • Als je de avond ervoor alcohol hebt gedronken, of als je ziek bent, kan je basale lichaamstemperatuur ook stijgen. Noteer dit.
    • Blijf gedisciplineerd! Dus: meet netjes elke dag op hetzelfde tijdstip, onder dezelfde omstandigheden.

    Benieuwd of je zwanger bent? Aan deze eerste zwangerschapssymptomen kun je het merken, en zo weet je hoe lang je al zwanger bent.

    _Dit artikel is geschreven in samenewerking met Beurer_

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard