Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyVerzorgingWaar moet ik op letten bij het veilig vervoeren van mijn kindje

Waar moet ik op letten bij het veilig vervoeren van mijn kindje?

ZP® - Magazine

, 23 June 2016 09:43Laatste update op: 18 March 2021 15:29

Je baby geniet ongetwijfeld nog het meest van een wandeltochtje met de kinderwagen. Toch zal je waarschijnlijk ook vaak op de auto aangewezen zijn om je met je jonge spruit te verplaatsen. Het is dan ook een goed idee al voor de geboorte op zoek te gaan naar een praktisch en veilig autozitje.

Autozitjes

Er bestaan veel verschillende types autozitjes voor peuters en kleuters maar voor baby’s zijn ze eigenlijk onder te verdelen in twee categorieën. Je hebt de keuze tussen een echt autozitje of een reiswiegje. Beide hebben voor- en nadelen die we hieronder zullen bespreken.

De verschillende maten autozitjes

Welke maat moet het autozitje voor je baby en peuter hebben? Autozitjes worden vandaag de dag uitgebreid getest en krijgen een Europese keuring die garandeert dat ze veilig zijn om kinderen tot een bepaald gewicht mee te vervoeren. Daarin bestaan vijf groepen:

 • Groep 0: van de geboorte tot 10 kg
 • Groep 0+: van de geboorte tot 13 kg
 • Groep 1: van 9 tot 18 kg
 • Groep 2: van 15 tot 25 kg
 • Groep 3: van 22 tot 36 kg

Er bestaan ook enkele overlappende groepen. Dat is zo voor:

 • Groep 0+/1 : van de geboorte tot 18 kg
 • Groep 1/2/3: van 9 tot 36 kg
 • Groep 2/3: van 15 tot 36 kg

Sinds enkele jaren bestaat er een nieuwe maat voor autozitjes. Deze wordt nog niet door alle fabrikanten gebruikt maar je ziet ze wel steeds vaker. Het gaat om de zogenaamde I-Size (ECE-R129). Die laat aan fabrikanten toe zelf te bepalen voor welke lengte het zitje geschikt is. Op de verpakking en op het zitje staan dan een minimum- en een maximumlengte vermeld. Deze zitjes moeten tot 15 maanden tegen de rijrichting in gemonteerd worden.

De reiswiegjes

Reiswiegjes gebruik je enkel om een jonge baby te vervoeren, ze behoren dus allemaal tot groep 0. Reiswiegjes kunnen worden gebruikt vanaf de geboorte tot een baby zes maanden oud is, afhankelijk van hoe snel je kind groeit natuurlijk. Ze worden vooral aanbevolen voor kinderen die te vroeg geboren zijn of voor hele jonge baby’s. Omdat reiswiegjes een liggende positie mogelijk maken zijn ze erg comfortabel voor baby tijdens langere reizen. Bovendien is een liggende houding ook beter voor je kindje tijdens die eerste maanden. De ruggenwervel van jonge baby’s is nog erg fragiel en hoe minder druk die moet verwerken hoe beter. Een reiswiegje mag je nooit voor in de auto plaatsen. Uiteraard zorg je er ook altijd voor de veiligheidsgordels voor je kindje goed te bevestigen.

De autozitjes

Autozitjes voor jonge baby’s vind je in de categorie 0+. Deze mogen vanaf de geboorte gebruikt worden ook al bevelen de meeste kinderartsen aan om ze pas vanaf maand 3 of 4 te gebruiken. Doordat het kind in een autostoeltjes zich niet volledig kan uitstrekken is het minder comfortabel voor zuigelingen. Gebruik je dit model autozitje vanaf de geboorte dan is het absoluut noodzakelijk de eerste maanden een extra hoofd- en rugsteun te gebruiken. Vervoer je kind in de eerste maanden enkel op korte trajecten als je geen reiswiegje hebt. Voor je kindje zes maanden oud is vormt het autozitje een zware belasting voor de ruggenwervels, er een lange reis mee maken is dus geen goed idee.

Monteer het autozitje tegen de rijrichting in op de achterzetel. Vooraan mag ook maar enkel als je geen airbag hebt aan de passagierszijde. Heb je daar wel een airbag dan moet je deze laten uitschakelen voordat je het autozitje vooraan monteert.

Welk zitje je ook kiest, het wordt een van de belangrijkste aankopen wat betreft de veiligheid van je baby. Laat je daarom goed informeren over het veilige gebruik van het zitje en koop een reiswiegje of autozitje liefst nieuw. Krijg je een autozitje van familie of koop je het tweedehands zorg dan dat je de handleiding meegeleverd krijgt. Lees deze grondig door en volg de instructies nauwgezet, zo kan je met een gerust je liefste schat overal naartoe vervoeren!

Lees hier meer over op reis gaan met je kindje.

 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard