1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Indalingsweeën

    Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Vanaf de 30e week van de zwangerschap kun je last krijgen van weeën. Dit betekent niet dat de bevalling al op gang komt, maar kan betekenen dat je baby aan het indalen is. Indalingsweeën krijg je door het indalen van je baby in je bekken. Je lichaam bereidt zich langzaamaan voor op de bevalling, nog eventjes en dan ga je eindelijk je baby ontmoeten!

    Wat zijn indalingsweeën?

    Voordat je kunt bevallen moet je baby zijn ingedaald. Zo ligt je baby helemaal klaar voor de bevalling. Om dit voor elkaar te krijgen zul je indalingsweeën gaan voelen. Dit kan voelen als een stekende pijn of een menstruatiepijn, maar veel vrouwen voelen er ook niets of weinig van. Het hoofdje van je baby daalt hierbij in je bekken en komt daarin vast te liggen.

    Wanneer indalingsweeën?

    Je kunt al vanaf de 30e week van de zwangerschap last krijgen van indalingsweeën. Dit kan erg verschillen per vrouw. De ene vrouw merkt het al in de 30e week terwijl het bij de andere vrouw in de 35e week op gang komt. Het betekent niet dat wanneer je baby in de 30e week indaalt, je eerder zult bevallen dan wanneer je baby in week 35 indaalt.

    Hoe voelen indalingsweeën?

    Net als de weeën bij de bevalling, zijn ook de indalingsweeën voor elke vrouw anders. De ene vrouw merkt er weinig van, terwijl de andere vrouw het gevoel heeft dat ze gaat bevallen. De meeste vrouwen omschrijven het als een menstruatieachtige pijn. Dit gaat soms gepaard met een stekende pijn in de vagina of liezen. In tegenstelling tot weeën tijdens de bevalling, duren indalingsweeën vaak maximaal 30 seconden en stopt het na een paar uur. Naast de krampen door het indalen, kun je ook last krijgen van harde buiken.

    Wat betekent indalen?

    Wanneer je baby gaat indalen, zakt je baby met het hoofdje (of stuit) naar beneden en komt met zijn hoofdje in het bekken terecht. Zo ligt je baby in de juiste houding voor bevalling. Hier kan je baby rustig nog tot aan week 42 blijven zitten.

    Om je baby op de wereld te zetten, moet je baby zijn ingedaald. Dit gebeurt vaak tijdens de zwangerschap, maar soms ook vlak voor de bevalling. Zit je aan het einde van je zwangerschap en heb je nog niks gemerkt? Geen zorgen, je baby zal dan vlak voor de bevalling alsnog indalen. De indaling gebeurt bij een eerste zwangerschap rond de 36 weken. Je kunt heel goed zien dat je buik minder hoog komt te zitten, maar meer naar beneden is gezakt. Bij een tweede of derde zwangerschap gebeurt dit tegen het einde van de zwangerschap.

    Pluspunten indalen baby

    • Je baby ligt klaar voor de bevalling. Door het indalen kan je baby niet meer volledig omdraaien en ligt hij in de positie waarin hij geboren gaat worden. Hij kan nog wel op zijn zij gaan draaien.
    • Doei kortademigheid en maagzuur! Had je tijdens je zwangerschap veel last van maagzuur en werd je steeds kortademiger? Dan kan het indalen ervoor zorgen dat dit een stuk minder wordt. Je baby zakt naar beneden waardoor er aan de bovenkant ruimte vrijkomt.

    Minpunten indalen baby

    • Oncomfortabel. Je baby ligt nu een stuk lager en dat kan enigszins oncomfortabel aanvoelen.
    • Nog vaker plassen. De kleine spruit ligt nu nog meer tegen je blaas aan, waardoor je vaker naar het toilet moet.
    • Waggelen. Doordat de baby naar beneden is gezakt kan lopen moeizamer gaan en kan je gaan waggelen.
    • En natuurlijk de indalingsweeën. Deze krampen kunnen erg vervelend zijn, maar denk maar zo: je bent nu weer een stap dichter bij de geboorte van je baby.

    Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard