img

Het voeden van je baby

Het lijkt wellicht nog heel ver weg en toch is het handig alvast na te denken over het voeden van je baby. In je omgeving zul je andere moeders tegenkomen die borstvoeding geven en moeders die flesvoeding (kunstmatige zuigelingenvoeding) geven.

Misschien weet je zelf al heel duidelijk wat je wilt. De kans zit er ook in dat je nog twijfelt. Het mooie is, dat je niet van te voren een definitieve keuze hoeft te maken. Je kunt gewoon afwachten en kijken hoe je lijf en je hoofd reageren na de geboorte van de baby.

Borstvoeding

Borstvoeding is het (fysio-)logische vervolg op zwangerschap en geboorte. Een mens is een zoogdier en zowel het kind als de moeder is volledig afgestemd op borstvoeding. Na de geboorte van de baby en de placenta is er een hormoonomslag in het lichaam van de moeder waardoor de borstvoeding op gang komt. De baby is er voor gemaakt om aan de borst te gaan. Alle reflexen van de baby zijn erop gericht om aan de borst te drinken. Jouw baby kan de moedermelk gemakkelijk verteren. Moedermelk bevat alle essentiële voedingsstoffen om je baby te laten groeien. Daarnaast bevat moedermelk alle essentiële afweerstoffen om je baby te beschermen tegen infecties.

Het begin is misschien moeilijk

Als je net bent bevallen ben je moe, en ook emotioneel gebeurt er van alles. De twijfel kan in de eerste dagen behoorlijk toeslaan. Het aanleggen kan moeilijk gaan, je baby valt misschien teveel af en je twijfelt over de hoeveelheid melk die er is. Je vraagt je af waarom het voeden soms zo pijnlijk is. Ja, het begin van het hebben van een baby is niet altijd gemakkelijk en daarbij komt het opstarten van de borstvoeding.

Is het geven van borstvoeding al die moeite waard? Zeker weten, want borstvoeding:

  • is normaal
  • is gezellig
  • is altijd beschikbaar
  • is alles wat jouw baby nodig heeft
  • zorgt voor een innige band met jouw baby

Veel vrouwen merken dat het voeden na een paar lastige beginweken makkelijker wordt. Gelukkig is er in die eerste dagen hulp. Je kraamverzorgende en je verloskundige houden jullie goed in de gaten. De kraamverzorgende leert je hoe je je baby zelf kunt voeden en de verloskundige houdt de grote lijnen in de gaten. Als er toch problemen zijn, kun je de hulp van een lactatiekundige inschakelen. De lactatiekundige IBCLC is de specialist die jou helpt met comfortabel borstvoeding geven.

Als je geen borstvoeding mag, kunt of wilt geven

Mocht iemand beweren dat je geen borstvoeding mag of kunt geven, laat dan goed onderzoeken of borstvoeding in jouw situatie echt niet mag of kan. Nog te vaak krijgen vrouwen ten onrechte te horen dat ze bijvoorbeeld bij medicijngebruik geen borstvoeding mogen geven. De meeste medicatie is veilig bij borstvoeding en veel problemen hebben meerdere oplossingen. De lactatiekundige IBCLC kan voor je uitzoeken wat in jullie situatie mogelijk is.

Is voeden aan de borst echt niet mogelijk, dan zijn er de volgende alternatieven:

  • Afgekolfde melk via de fles
  • Donormelk (moedermelk van een andere moeder)
  • Kunstmatige zuigelingenvoeding

Auteur van dit artikel:
Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen
De artikelen zijn geschreven door lactatiekundigen Teddy Roorda en Femmie de Jong, beide bestuursleden van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Dit is de beroepsvereniging van erkende lactatiekundigen IBCLC, oftewel borstvoedingsspecialisten. De NVL is gesprekspartner voor andere professionals in de ouder-kindzorg, overheid en zorgverzekeraars.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!