1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Groeicurve baby

    Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-3-2019Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Iedere baby is uniek, het is dan ook niet zo gek dat de lengte en het gewicht van elke baby verschillend is. Het is mooi om te zien hoe je baby groeit, maar het zegt ook wat over de gezondheid. Ben je benieuwd hoe jouw baby groeit ten opzichte van andere baby’s? Dit kun je bijhouden door middel van een groeicurve.

    Groeicurve baby

    Wanneer je baby geboren is krijg je een bezoek van het consultatiebureau. Daarna zul je zelf af en toe een bezoek brengen aan de instantie. Daar wordt je baby onder meer gekeken naar het gewicht en de lengte van je baby, daarnaast wordt er lichamelijk onderzoek gedaan en ontwikkelingsonderzoek verricht. De eerste vier jaar houden zij alles bij met betrekking van de ontwikkeling van je kindje. Zij kunnen dan ook zien wanneer je kindje afwijkt van een ‘normale’ groeicurve en of het verstandig is om maatregelen te nemen om dit te bevorderen. Naast het consultatiebureau, kun je zelf ook de groeicurve van je kindje bijhouden en vergelijken met het gemiddelde van kindjes van dezelfde leeftijd. Dat gaat gemakkelijk met deze fijne babyweegschaal.

    Groei en lengte baby

    Wist je dat de lengte van een baby na de geboorte kan variëren van 46 tot 54 centimeter? Dit kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door een vroege of juist late geboorte en de lengte van jou en je partner. Daarnaast zijn jongens vaak langer dan meisjes. In het eerste jaar groeit je baby gemiddeld 25 centimeter. Dat betekent dat je baby na een jaar +- 75 centimeter lang is. Waar je baby in het eerste jaar zo’n 0,7 millimeter per dag groeit, is dat in het tweede jaar ongeveer 0,3 tot 0,5 millimeter.

    Hoe merk je dat je baby wellicht obstipatie heeft?

    • Je baby heeft minder dan 2 poepluiers per week met harde en droge ontlasting
    • Je baby heeft minder dan 8 poepluiers per week met harde en droge ontlasting
    • Je baby heeft minder dan 5 poepluiers per week met harde en droge ontlasting

    Groei en gewicht baby

    Pasgeboren baby’s wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4). Wanneer je baby minder dan 2500 gram weegt is er sprake van een laag geboortegewicht, dit kan bijvoorbeeld komen door een vroeggeboorte, stress of verdovende middelen tijdens de zwangerschap of wanneer er sprake is van een meerling. Weegt je baby meer dan 4500 gram? Dan is er sprake van een hoog geboortegewicht, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van zwangerschapsdiabetes of genetische factoren met betrekking tot overgewicht.

    In de eerste weken na de geboorte schommelt het gewicht, maar meestal is dit na twee weken weer stabiel. Wanneer het gewichtsverlies meer dan 10% is, kan het gevaarlijk worden en is het belangrijk om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts. Wanneer het gewicht van je baby ver onder het gemiddelde gewicht ligt, kan dit betekenen dat je baby moeite heeft met drinken.

    Groeicurve baby tabel

    Je kunt de groeicurve van je kindje bijhouden door diverse apps, maar ook via de onderstaande tabel waarin de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht per geslacht is weergegeven.

    Groeicurve baby tabel

    Houd jij regelmatig de groeicurve in de gaten voor de groei van je baby? Laat het ons weten in een reactie!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard