1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwemluiers: dit moet je erover weten

    Gepubliceerd op: 5-17-2021Bewerkt op: 10-20-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-17-2021Bewerkt op: 10-20-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Met je baby het zwembad of de zee in is ontzettend vermakelijk, en meestal wordt dan een zwemluier aangeraden. Maar is dat eigenlijk wel nodig, want wat kan zo’n plasje in het water nu kwaad, en hoe groot is de kans nu dat je baby net moet poepen? Alles over het nut van zwemluiers voor je baby!

    Wat zijn zwemluiers?

    Een zwemluier is een luier, die op een broekje lijkt en gemaakt is van speciaal niet-absorberend materiaal. Dat zorgt er dus voor dat de luier zich niet volzuigt met het water uit het zwembad, en dat betekent ook dat eigenlijk alle plas nog steeds in het water terechtkomt. Wel houdt een zwemluier de ontlasting tegen voor de elastische anti-lekrandjes rondom de benen en het middel. Een zwemluier zou je echt alleen moet gebruiken voor ín het water. Eenmaal eruit ben je beter af met een normale luier, want anders zit je kindje voordat je het weet helemaal onder de urine.

    Een normale luier kan je beter niet gebruiken in het water. Deze zou zich helemaal volzuigen met het water en de ontlasting niet binnen de luier houden.

    Soorten zwemluiers

    Je hebt twee verschillende soorten zwemluiers, eigenlijk net zoals bij normale luiers:

    • Wegwerp zwemluiers

    Dewegwerpvariantgebruik je een keer, dus tijdens een zwembeurt. Daarna scheur je de zijkanten open om de luier uit te doen en gooi je hem daarna weg.

    • Wasbare zwemluiers

    Dewasbare zwemluierskun je meerdere keren opnieuw gebruiken na een wasbeurt. Als je vaak gaat zwemmen met je baby is dit natuurlijk voordeliger en beter voor het milieu. Ze zijn gemaakt van een ademende en waterdicht buitenkant met nylon gaas aan de binnenkant. Met de drukknoopjes aan de zijkant kan je de luier verstellen, waardoor ze aardig lang meegaan.

    Wel of geen zwemluier?

    Wil je er helemaal zeker van zijn dat er geen ontlasting van je baby in het water terechtkomt, dan kan een zwemluier echt niet missen. Zeker in een zwembad is het een stuk hygiënischer, en in sommige zwembaden in binnen- en buitenland is het zelfs verplicht. Alhoewel de plas uiteindelijk nog steeds in het zwembad terechtkomt, ben je er wel zeker van dan er geen poep in het bad komt, waar ook andere mensen zwemmen.

    De zee is natuurlijk een beetje een ander verhaal. Daar zul je genoeg baby’s zien zonder zwemluier, en vooral in een zee waar bijna niemand anders zwemt is het niet zo’n groot probleem. Maar als er meer mensen om je heen zijn is een zwemluier wel aan te raden, want drijvende poep tegenkomen van andere kinderen, daar zit niemand op te wachten.

    Ga je alleen in de zomervakantie een aantal keer zwemmen? Dan kan je gerust wegwerp zwemluiers kopen, maar ben je van plan komende seizoen iedere week het water in te gaan? Dan is een wasbare zwemluier waarschijnlijk een betere optie.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard