1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat is haptotherapie?

    Gepubliceerd op: 5-28-2019Bewerkt op: 9-19-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-28-2019Bewerkt op: 9-19-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Vereniging voor Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (VHZB)
    Haptonomie is de leer van het voelen, haptotherapie is de toepassingsvorm. De haptonomie vindt het belangrijk om de aandacht te richten op wat ons gevoel ons vertelt. Wat raakt je en wat beweegt je?

    In de therapie is dit door aanraking aan den lijve voelbaar te maken. Als je in je leven problemen hebt wil je daar over het algemeen zo snel mogelijk vanaf. Je gaat piekeren en probeert met wilskracht en doorzettingsvermogen je problemen aan te pakken. Dit is niet altijd een effectieve manier, omdat je daarmee niet echt voelt wat er met jou gebeurt en wat je nodig hebt. Soms is er een onderliggend probleem dat je daarmee uit de weg gaat. De verkramping die je in je hoofd ervaart is ook in je lichaam voelbaar in de vorm van bijvoorbeeld hoofdpijn, strakke kuiten of anderszins.

    Uiteindelijk gaat het erom dat je voelen en denken goed samengaan met elkaar en dat je daar je keuzes en dus je gedrag op afstemt. Zoveel mogelijk passend bij wie jíj werkelijk bent. Dat kan ook betekenen dat je communicatie met anderen beter verloopt, dat je beter met je eigen grenzen omgaat, dat je beter met ongemak om kan gaan én dat je beter weet wat je wilt in je leven. Het geeft energie, je kan meer hebben en je voelt je veerkrachtiger. De haptotherapeut help de cliënt zichzelf als het ware beter te leren kennen en om zorgvuldiger met zichzelf en zijn/haar omgeving om te gaan.

    Dat het goed is om jezelf te kennen en zorgvuldig met jezelf om te gaan geldt natuurlijk voor ieder moment in je leven, maar bij zwangerschap blijkt geregeld dat je er niet omheen kunt, je moet dan echt bij jezelf gaan stilstaan en keuzes durven maken die je welzijn (en dat van je kind) bevorderen. Bij zwangerschap gebeurt er namelijk zoveel in je lijf en is er veel te voelen. Sommige vrouwen herkennen zichzelf nauwelijks terug omdat ze bijvoorbeeld voor het eerst in hun leven enorm voor zichzelf op kunnen komen. Maar ook kan blijken dat je helemaal niet zo veel kan 'presteren' als dat je eigenlijk vindt dat je zou moeten doen, dan loop je tegen je grenzen aan.

    Meer weten over haptotherapie?

    • Bekijk hier het onderzoek naar haptonomische zwangerschapsbegeleiding door Lidy Cornelissen en Harry van Nie
    • Bekijk hier een video met Caroline Hogeweg: een Vroedvrouw met een Haptonomische Benadering
    • Bekijk hier het artikel over Postnatale haptonomie in het vierde trimester
    • Bezoek hier de website van de Beroepsvereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard