1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Spiraaltje verwijderen en zwanger worden

    Gepubliceerd op: 9-9-2020Bewerkt op: 2-8-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-9-2020Bewerkt op: 2-8-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Heb je een spiraaltje, en wil je zwanger worden? Dan zal het spiraaltje eerst moeten worden verwijderd. Maar hoe wordt een spiraaltje verwijderd? En hoe lang duurt het voordat je zwanger kunt worden na het verwijderen van je spiraal?

    Spiraaltje als anticonceptie

    Een spiraaltje is een vorm van anticonceptie. Het wordt in de baarmoeder geplaatst en zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden. Er zijn twee soorten spiraaltjes, namelijk de koperspiraal en de hormoonspiraal. Het lijkt voor sommige vrouwen alsof het spiraaltje invloed heeft op de menstruatiecyclus, omdat sommige vrouwen niet meer ongesteld worden. Maar dit is niet zo. Bij alle spiraaltjes blijft er gewoon een eisprong plaatsvinden. Als je de anticonceptie pil slikt is dit anders, dan wordt je lichaam beïnvloedt door hormonen die de eisprong en eventuele innesteling voorkomen. De mogelijkheid om zwanger te worden na het slikken van de pil bijvoorbeeld kan wel even duren, omdat je lichaam tijd nodig heeft om weer in de normale menstruatiecyclus te komen.

    Werking Mirena of Kylena

    Veel vrouwen kennen de hormoonspiraal als de Mirena. Sinds een aantal jaar is hier ook een kleinere versie van op de markt, de Kylena, met dezelfde werking.

    De Mirena en de Kylena zijn hormoonspiraaltjes. De naam zegt het al: deze soorten spiraal geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon leconorgestrel af aan het lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt. Daardoor kunnen spermacellen moeilijker in de baarmoeder terecht komen. Ook wordt de opening van de baarmoeder verkleind door de spiraal, waardoor het de zaadcellen nog moeilijker maakt om binnen te komen.

    Werking koperen spiraaltje

    Een koperen spiraaltje, ofwel de T-Safe, is een spiraaltje die geen hormonen afgeeft. De kans om zwanger te worden is hierbij 0,2% omdat dit spiraaltje ervoor zorgt dat zaadcellen inactief worden gemaakt. De tocht naar het eitje kunnen ze al niet meer maken. Ze worden direct uitgeschakeld.

    Spiraaltje verwijderen

    Als je zwanger wilt worden, moet je het spiraaltje verwijderen. Dat is een ding dat zeker is. Ook moet je je spiraaltje laten verwijderen als de werkingsduur van het spiraaltje voorbij is. Anders ben je niet meer beschermd tegen zwangerschap. Maar hoe wordt het spiraaltje verwijderd?

    Eigenlijk is het vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje. Want net als bij het zetten maakt de huisarts, gynaecoloog of verloskundige gebruik van een eendenbek om de vagina te openen. Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast, die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Als er zachtjes aan deze draadjes wordt getrokken komt het spiraaltje los van de baarmoeder. Het verwijderen van het spiraaltje wordt niet als pijnlijk ervaren, het is niet vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje.

    Zwanger worden na verwijderen spiraaltje

    Als je spiraaltje verwijderd is, ben je in principe direct vruchtbaar. Soms kun je al zwanger worden binnen een maand! Omdat een spiraal geen invloed heeft op jouw cyclus. Wil je nog niet direct zwanger worden, gebruik dan een condoom tijdens seks!

    Belangrijk om te weten:

    “Beschermt een spiraaltje ook tegen soa’s?” Dit is een redelijk vaak voorkomende vraag betreft het spiraaltje. En het antwoord is: nee! Een spiraaltje beschermt tegen een zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Pas dus op met seks hebben zonder condoom. Doe dit alleen als je zeker weet dat jouw partner geen soa heeft.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard