img

img

Maak je eigen geboorteplan en maak duidelijk wat jij wilt

In een geboorteplan beschrijf je wat jouw wensen zijn voor het moment van bevallen. Alleen het opschrijven hiervan kan al voor rust zorgen.

En door het doornemen van de diverse opties met de verloskundige weet je ook wat er allemaal mogelijk is en kun je bewuste keuzes maken.

Geboorteplan

Een geboorteplan is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door een geboorteplan te maken bereid je jezelf en ook je partner voor op de bevalling. Naast dat er duidelijk staat omschreven wat je wel en niet wilt, kan het ook zorgen voor rust en dus meer ontspanning naar de bevalling toe.

Door aan te geven wat jij wel en niet wil kan degene die jou begeleidt hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een beknopt document van keuzes die jij van tevoren maakt met betrekking tot de bevalling. Dit kunnen een paar regels zijn per onderwerp of een paar A4’tjes. Het is belangrijk het zo beknopt mogelijk te doen, want de zorgverlener moet het snel kunnen lezen, zodat hij/zij er naar kan handelen.

Wat staat in jouw geboorteplan?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om jouw geboorteplan samen te stellen:

 • Waar wil je het liefste bevallen?
 • Welke personen mogen er bij de bevalling zijn?
 • Wil je in een specifieke houding bevallen?
 • Wil je pijnstilling en zo ja, welke?
 • Wil jij je baby zelf aanpakken?
 • Wie mag de navelstreng door knippen?
 • Wil je borstvoeding geven?

Waarom een geboorteplan?

 • Door bewust bezig te zijn met je bevalling bereid je jezelf zo goed mogelijk voor. Door ook voor jezelf duidelijk te maken wat je wil zal de spanning verminderen.
 • Zowel je omgeving, de verloskundige die je begeleidt als eventueel andere zorgverleners zijn op de hoogte van wat jij belangrijk vindt. Hoe mensen met je omgaan, jouw ideeën en wensen leg je vast.
 • Betrek je partner erbij zodat hij/zij nog meer betrokken raakt bij de bevalling en weet wat je van elkaar kunt verwachten.
 • Door een geboorteplan te maken blijf je betrokken bij de gebeurtenissen en beslissingen tijdens de bevalling. In het geval dat je het zelf niet goed meer kunt vertellen is hetgeen je wil al besproken.

Geboorteplan bespreken

De verloskundige kan je helpen met je geboorteplan. Je kunt het samen doornemen. Geen enkel persoon is hetzelfde en de verloskundige met haar ervaring en medische achtergrond kan goed inschatten wat wel en niet haalbaar is, en kan je van advies voorzien.

Uiteraard is niets definitief

Een bevalling kan nooit volledig gepland worden. Op het moment zelf kan je het natuurlijk ook toch anders willen of kan het zijn dat jouw wensen niet uitgevoerd kunnen worden.

 • Het kan zo zijn dat je thuis wil bevallen, maar dat het noodzakelijk is dat je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis waar de gyneacoloog de bevalling zal begeleiden.
 • Wanneer de situatie erom vraagt kan er een ingreep nodig zijn.
 • Naar aanleiding van het onderzoeken van jouw kindje kan er besloten worden deze op te nemen in het ziekenhuis

Wanneer je je geboorteplan hebt gemaakt kun je het delen met je partner en de diverse zorgverleners. Denk hierbij aan de kraamverzorgster, de verloskundige, en de zorgverlener in het ziekenhuis.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!