1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Doorslapen: hoe kun je je baby daarmee helpen?

    Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 12-4-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-23-2016Bewerkt op: 12-4-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Hoe creëer je goede slaapgewoontes voor je pageboren baby en vanaf wanneer kan je hiermee beginnen? Het is een vraag die veel jonge ouders zich stellen.

    Slaapgewoontes van pasgeboren baby's

    De slaapgewoontes van pasgeboren baby’s kunnen behoorlijk vermoeiend zijn voor jullie als ouders. Ook al slaapt een baby tussen 0 en 3 maanden veel, tot 18 uur per dag, ze slapen zelden of nooit langer dan vier uur door, en dat zowel overdag als ’s nachts. Dat betekent dus dat jij of je partner regelmatig je nachtrust zult moeten onderbreken om je baby te voeden en de luiers te verversen.

    Vanaf acht weken zal je baby overdag minder beginnen slapen en slapen sommige baby’s ook ’s nachts beter door. Veel hangt natuurlijk af van de individuele ontwikkeling van je kind maar je kunt het wel helpen een goede nachtrust te vinden door vanaf de eerste weken na de geboorte goede slaapgewoontes aan te nemen. Dit zal je kindje uiteindelijk helpen zo snel mogelijk door te slapen 's nachts, alhoewel succes natuurlijk niet is gegarandeerd en ontzettend afhankelijk is van het kindje.

    Hoe help je je baby met doorslapen?

    Je baby ontwikkelt zijn slaapgewoontes vanaf dat hij of zij zes weken oud is. Dit zijn enkele tips om je kind in die belangrijke eerste maanden van z’n leven te helpen goed te slapen.

    • Herken de signalen van vermoeidheid

    Hoe vreemd het ook mag klinken, een baby die te moe is valt moeilijk in slaap. Wanneer je goed op de signalen van vermoeidheid let kan je voorkomen dat je kind oververmoeid raakt en daardoor de slaap niet goed kan vatten. Dergelijke signalen zijn bijvoorbeeld als je baby in z’n oogjes wrijft, aan z’n oortjes trekt of als hij of zij erg huilerig is.

    • Leer je baby het verschil tussen dag en nacht

    Sommige jonge baby’s zijn echte nachtraven en zullen klaarwakker zijn als het al lang tijd is om te gaan slapen. De eerste dagen kan je daar niet veel aan veranderen maar vanaf twee weken kan je je kindje het verschil tussen dag en nacht beginnen aan te leren. Overdag mag er naar hartenlust gespeeld worden, mag je tijdens het voeden tegen je kindje praten of zingen en mag de radio of tv op de achtergrond spelen. Tijdens de nacht kan je beter erg kalm en stil blijven tijdens het voeden en hou je de kamer liefst zo donker mogelijk. Probeer ook televisie- en computerschermen op die tijdstippen te vermijden.

    • Maak je baby 's nachts niet wakker om te eten

    Vaak krijgen ouders te horen dat je je baby om de 3 uur moet voeden. Er zijn geen regels of voedingsschema’s voor het aantal keren dat je kindje voeding nodig heeft (behalve in de eerste dagen na de geboorte). Jouw kindje geeft zelf aan wanneer het wil drinken. De eerste dagen zal dit ongeveer 10 tot 12 keer zijn, maar zal na de eerste week zal ongeveer 7 tot 8 keer per dag gevoed willen worden. Maar meer kan dus ook.

    Maak ze 's nachts in ieder geval niet wakker om te voeden. Wanneer jouw baby 's nachts honger heeft hoor je dit vanzelf. Je laat ze wennen aan een ritme door ze 's nachts wakker te maken en dit is niet wat je wil. Lees hier meer over borstvoeding en kunstvoeding

    • Laat je baby alleen slapen

    Na zes tot acht weken kan je beginnen om je kindje te laten wennen alleen te slapen. Je kan je baby best naar bed brengen voor hij of zij helemaal ingeslapen is zodat hij of zij niet in een vreemde omgeving wakker wordt. Je kan eventueel bij het bedje blijven tot ze in slaap vallen maar reken er dan op dat ze zullen verwachten dat je er ook bent als ze ’s nachts wakker worden. Laat ze dus wennen aan hun eigen rustige plekje, als jij daar als ouder ook aan toe bent natuurlijk!

    Natuurlijk kan je slaapgewoontes aanleren zoals je zelf wilt. Wanner je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om je kind elke nacht in slaap te wiegen tijdens de eerste 6 tot 8 weken dan zal je kindje ook daarna verwachten dat je dat blijft doen. Sommige specialisten waarschuwen daarom dat het geen goed idee is je kindje aan te leren dat het in slaap gewiegd wordt of dat het telkens melk krijgt net voor het slapengaan, al is dit uiteindelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Het allerbelangrijkste is vaste slaapgewoontes aan te houden.

    Durf aan je eigen nachtrust te denken

    Slaapt je jonge baby ondanks alle goede slaaprituelen nog steeds niet gemakkelijk in of wordt je kindje ’s nachts erg regelmatig wakker? Onthoud dan dat elk kind anders is en dat sommige kinderen nu eenmaal gedurende een bepaalde periode van hun jonge leven slechte slapers zijn, iets wat van het ene moment op het andere kan veranderen als ze aan een nieuwe ontwikkelingsfase beginnen.

    Probeer voor jezelf oververmoeidheid en stress te voorkomen door goede afspraken met je partner te maken over wie ’s nachts zal opstaan en aarzel niet om desnoods familie te vragen eens een nachtje in te springen. Ook kan je altijd bij de kinderarts terecht met vragen over eventuele slaapproblemen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard