1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Huilende baby? Leer jezelf de Dunstan Babytaal

    Gepubliceerd op: 11-15-2016Bewerkt op: 2-3-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-15-2016Bewerkt op: 2-3-2020
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Babyconsulenten Nederland
    Een nieuwe taal leren terwijl je net bevallen bent en weinig slaapt. Misschien is het niet het eerste wat in je opkomt om te doen met je kostbare me-time. Maar deze taal bestaat uit slechts vijf woordjes en als je ze kent kun je feilloos inspelen op de behoeftes van jouw baby.

    Hoe fijn zou het wel niet zijn om je baby’s behoeftes precies te kunnen begrijpen op basis van de manier waarop hij huilt? Het klinkt misschien niet makkelijk, maar met een beetje oefening kun je hier zo mee aan de slag! De taal die je dan moet leren, is de Dunstan babytaal. Deze taal is ontdekt door de Australische Priscilla Dunstan. Hiermee kun je door te luisteren naar verschillende huiltjes ontdekken wat je baby precies nodig heeft!

    Wat heeft mijn baby nodig?

    Een pasgeboren baby huilt op basis van reflexen, en elke reflex geeft een eigen klank aan het huilen. Door naar deze klanken te luisteren, kun jij weten hoe je hem het beste kunt troosten. Het is belangrijk om naar deze huiltjes te luisteren tussen de 0 en 3 maanden wanneer de klanken het duidelijkste te horen zijn. Handel vervolgens voordat het échte krijsen losbarst, want dan zal je het niet meer goed kunnen horen. Hieronder vind je de 5 woordjes van de Dunstan taal!

    ‘’Neh’’:

    de baby heeft honger of wil aansluitend op de voeding nog wat zuigen. Hij maakt dit geluid op basis van de zuig-slikreflex

    ‘’Auw’’:

    de baby is moe en door de gaapreflex wordt de auw klank toegevoegd aan het huilen. De reflex zorgt er ook voor dat er wordt gehuild met een ovale open mondje

    ‘’Eh’’:

    een boertje zit dwars het lichaam gebruikt de tussenribspieren om de luchtbel zelf naar boven te krijgen

    ‘’Eairh’’:

    krampen geven een pijnlijk gevoel in de buik. De baby gebruikt de buikspieren bij het maken van dit geluid.

    ‘’Heh’’:

    de huid van de baby wordt geprikkeld bijvoorbeeld door warmte, kou, een natte of juist te strakke luier. De huid van de longen zorgen voor deze “een beetje hijgende” klank in het huilen.

    Werkt de Dunstan babytaal?

    De commerciële onderzoeksorganisatie Leading Edge heeft uitgewezen met een onderzoek dat 90% van de moeders die Dunstan toepaste, dit zeer waardevol vond en dit ook zou aanraden aan andere moeders. Het is dus zeker de moeite waard deze nieuwe taal eens te proberen! Ook op forums kan je talloze verhalen van ouders vinden die met veel tevredenheid de Dunstan babytaal hebben toegepast.

    Dunstan app en DVD

    Misschien hoor je de geluiden niet meteen goed of heb je moeite met de geluiden van elkaar te onderscheiden. Je kan je dan laten helpen door de Dunstan Babytaalapp te downloaden. In de app zitten een paar geluidjes die je dan onbeperkt kan afluisteren. Je kan ook gebruik maken van het consult van de babyarts, zij heeft een DVD met nog veel meer van dezelfde geluiden en luistert met je mee aan de hand van jouw filmpjes. Zij benoemt tevens de lichaamstaal die je ook kunnen helpen de huiltjes van je kindje te ontleden.

    Ook is er tegenwoordig een speciale Dunstan Babytaal cursus te volgen! Met een snelle zoekopdracht op het internet zal resulteren in veel verschillende resultaten van partijen die dit aanbieden.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard