img

img

Het is tijd om keuzes te maken!

Het is een feit. Jouw leven gaat binnen nu en een paar maanden ontzettend veranderen. En eigenlijk is dat proces nu al aan de gang. Lichamelijk, geestelijk en uitbundig aanwezig of af en toe subtiel een klein hersenspinsel.

Het is tijd om keuzes te maken!

Misschien heb je er jaren op gewacht om eindelijk naar hartenlust sokjes te breien, misschien overkomt deze zwangerschap je en moet je heel erg wennen, hoe dan ook: het is tijd om keuzes te maken. En hoe maak je keuzes als je jezelf niet meer herkent?

Keuze 1

Hoe ga ik het blijde nieuws vertellen? En vooral wanneer? Wat is het moeilijk om zulk nieuws verborgen te houden. Maar hoe rot het ook is om te beseffen, het kan nog misgaan. En hoe naar is het, om dan na een heugelijk bericht op Facebook, ook te moeten vermelden dat je over negen maanden geen klein moppie in je armen hebt.
Welk tijdstip in je zwangerschap ook kiest, je kunt er een leuk feestje van maken. Wordt het een foto van een rijtje met schoenen, inclusief kleine stappers? Of schaf je een kraskaartje aan voor de nieuwe opa en oma? Als je zoekt op Pinterest naar pregnancy announcements, zie je de meest leuke, hilarische en schattige tips.

Keuze 2

Jongen of een meisje. Tsja, je kunt niet kiezen wat je krijgt. Wel of je het geslacht al in een eerder stadium wilt weten dan in je kraambed. Eerder weten, bijvoorbeeld omdat je alvast muisjes in wilt slaan? Maak het bespreekbaar bij je verloskundige!

Keuze 3

Blanco een babywarenhuis binnenstappen kan waanzinnig leuk zijn, maar het is beter om goed beslagen ten ijs te komen. Want voor je het weet heb je een stapel tepelhoedjes en navelbandjes die je nooit gaat gebruiken.
Wel doen: vraag vrienden en familie wat hun beste aanschaf is geweest. Plaats een bericht op Facebook met dezelfde vraag. Wedden dat je dan betere aankopen doet dan wanneer je een commerciële lijst van een babywarenhuis volgt?

Keuze 4

Werken. Oké, het duurt nog even. Eerst nog dikker worden, met verlof gaan, bevallen, kraamtijd en dan… Ga je weer werken? En hoeveel dagen? En wat doe je met de opvang van je kleine? Blijft papa een dag thuis of kies je voor kinderopvang?

Als je kiest voor professionele opvang, dan is het fijn om te weten dat de eisen voor de opvang van baby’s streng zijn. Zo mag je kersverse baby maar door maximaal twee vaste gezichten verzorgd worden. Ook tijdens ziekte en vakanties.
Tegenwoordig moeten medewerkers die met baby’s werken, buiten de papieren die nodig zijn om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan, een extra baby-opleiding volgen. Dat is een fijn gevoel toch?
Oh, en ook al duurt het nog lang, vroeg inschrijven loont, want er zijn kinderopvangorganisaties met een wachtlijst.

Nog veel meer

Er zijn natuurlijk nog veel meer keuzes. Welke naam, thuis bevallen of in het ziekenhuis, welke kinderwagen, borstvoeding of kunstvoeding, wat voor een kamertje en ga zo maar door.
Maken van keuzes, terwijl je bol staat van de hormonen, is lastig. Maar vertrouw op je eigen gevoel en intuïtie. Tenslotte word je bijna moeder en juist de moederintuïtie is er eentje die je niet moet onderschatten!

img Auteur van dit artikel:
Esther van Veldhuijzen - medewerker kinderopvang
Mijn naam is Esther van Veldhuijzen en de tijd met een steeds groter groeiende buik en alle onzekerheden en keuzes, ligt nog maar net achter mij. Hoe maak je in vredesnaam keuzes als de hormonsters door je lijf gieren? Been there, done that. Ik had het geluk dat ik werkzaam ben bij Kindercentrum Bzzzonder en daarvoor een gastouderbureau heb gerund.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!