img

img

Geboorte via een keizersnede. Wat gebeurt er allemaal?

Veel vrouwen bevallen vaginaal. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt. Deze operatie wordt alleen gedaan wanneer er gevaar dreigt voor jou of je baby en wordt in Nederland niet op verzoek uitgevoerd.

Hoe gaat een keizersnede in zijn werk?

De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. De chirurg opent de buikholte door net boven de schede een horizontale snede (incisie) te maken. Dit is een pfannenstiel-incisie ook wel bikinisnede genoemd, omdat het uiteindelijke litteken in de bikinilijn zit om zo min mogelijk zichtbaar te zijn.

De operatie duurt circa 45 minuten. Je baby wordt ongeveer na 15 minuten geboren. en de meeste tijd zit hem dan ook in het opensnijden van de diverse lagen van de buikwand maar vooral in het hechten hiervan.

Narcose bij een keizersnede

Bij een keizersnede kun je kiezen uit algehele narcose of een ruggenprik. Het soort narcose hangt af van diverse factoren. Bespreek met je gynaecoloog en anesthesist welke het beste is voor jouw situatie. Voor sommige vrouwen is het idee van een operatie zo stressvol dat ze liever niet bij bewustzijn zijn. Bij volledige narcose ben je niet bij bewustzijn, met als nadeel dat je niet je kindje kan vasthouden vlak na de bevalling.

Lees hier meer over de ruggenprik

Geplande keizersnede

Het kan voor de bevalling al duidelijk zijn dan een keizersnede noodzakelijk is. Soms wordt een keizersnede direct ingepland. Een reden kan zijn dat je baby in stuit- of dwarsligging ligt. Je bevalt ook operatief als je een meerling verwacht die ongunstig in de baarmoeder ligt, je bekken te smal is of bij andere complicaties waardoor een vaginale bevalling gevaarlijk is.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!