1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

    Gepubliceerd op: 1-16-2020Bewerkt op: 10-20-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-16-2020Bewerkt op: 10-20-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie
    Wanneer je zwanger bent zijn er allerlei zwangerschapshormonen in het spel, die onder andere kunnen zorgen voor zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. De gewrichten en gewrichtsbanden worden door deze hormonen soepeler en rekbaarder, wat kan zorgen voor instabiliteit en pijn die je in je bekken gaat voelen. Dit doet vooral het zwangerschapshormoon relaxine. Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn kun je ervaren zowel tijdens als na de zwangerschap. Zo’n 40 tot 45% van de zwangere vrouwen heeft af en toe wat last van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, en 5% tot 10% ervaart erg veel last.

    Wat is zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn precies?

    De botdelen van het bekken bestaan uit drie delen die onderling verbonden zijn door gewrichtsbanden en gewrichten. Door de grote hormonale invloed die een zwangere vrouw ervaart worden deze ligamenten (verbindingsbanden tussen de gewrichten) versoepelt en daarmee beweeglijker. Dit heeft een functie, namelijk een grotere doorgang door het bekken voor je baby’s geboorte.

    De toegenomen beweeglijkheid en soepelheid van het bekken kan verschuivingen tussen de bekkendelen veroorzaken, wat zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn wordt genoemd. Het lichaam kan hierop reageren door dit te willen corrigeren en dus de bekkenspieren aan te spannen. Deze spierspanning kan dan weer een pijnlijk gevoel geven.

    Symptomen zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

    • Een zeurende, scherpe of brandende pijn in het bekken die continu aanwezig kan zijn.
    • De pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar het schaambeen, de onderrug, bovenbenen, liezen of stuit.
    • Je kunt sneller moe worden, vooral als je lang in dezelfde positie staat, ligt of zit.
    • Je kunt startpijn ervaren, bijvoorbeeld als je net opstaat uit een stoel of uit bed.
    • Vaak gaat zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn ook gepaard met darmklachten, opgeblazen gevoel of incontinentieproblemen.

    Bekkenpijn

    Bekkeninstabiliteit kan in de meeste gevallen ook bekkenpijn opleveren, wat vaak voornamelijk te wijten valt aan dagelijkse activiteiten. Dingen zoals het plots omdraaien in bed, stofzuigen, of veel trappenlopen kan al genoeg zijn om bekkenpijn te veroorzaken als je last hebt van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Het is dus van groot belang de dagelijkse activiteiten met veel voorzichtigheid uit te voeren.

    Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en zwangerschap

    Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn kan je vooral ervaren tijdens de zwangerschap. Is het je eerste zwangerschap? Dan kunnen de klachten komen opspelen halverwege de zwangerschap, waarna de klachten langzaamaan erger kunnen worden. Bij een volgende zwangerschap is het goed mogelijk dat je al eerder last krijgt van bekkeninstabiliteit. De versoepeling gaat dan veel sneller.

    Zzwangerschapsgerelateerde bekkenpijn na de bevalling

    Ook na de bevalling ervaren veel vrouwen zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Dit kan de nasleep zijn van de bekkenklachten die je al eerder ervaarde tijdens de zwangerschap. Het kan echter ook zo zijn dat de klachten pas komen opspelen nadat je bent bevallen. Dit kan het geval zijn wanneer bijvoorbeeld de banden te veel zijn opgerekt tijdens de bevalling, wat vaak kan voorkomen als je baby in een stuitligging lag voor de geboorte.

    Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn verhelpen

    Je kunt gelukkig zelf een aantal dingen ondernemen om de zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn wat te verlichten. He volledig verhelpen ervan is niet mogelijk, maar met deze onderstaande tips zal je er een stuk minder last van hebben. Het heeft vooral te maken met het voorzichtig en langzaam bewegen in je dagelijkse activiteiten.

    • Lig het liefste op je zij met je benen gebogen op elkaar, eventueel met een zwangerschapskussen tussen je benen.
    • Wanneer je uit bed stapt, rol dan eerst op je zij en breng eerst je benen uit het bed. Help jezelf vervolgens met je armen om omhoog te komen totdat je recht op de rand van je bed zit. Kom hierna langzaamaan omhoog.
    • Wanneer je staat, zorg er dan voor dat je gewicht verdeeld is over beide benen en je voeten iets naar buiten gericht zijn. Vermijd het leunen op één heup.
    • Wanneer je zit, zorg er dan voor dat je met je voeten recht onder je knieën zit, en zorg voor een rechte en symmetrische positie.
    • Vermijd traplopen zo veel mogelijk, maar maak altijd gebruik van de leuning als het echt noodzakelijk is.
    • Ook tillen en bukken kan je beter zo veel mogelijk vermijden. Als je dit toch moet doen, zak dan eerst door je knieën en kom naar boven met een rechte rug en til vanuit de kracht van je benen en armen, niet je rug.
    • Loop liever niet te lange afstanden en neem kleine pasjes die voor jou comfortabel zijn. Grote stappen zijn vaak meer belastend voor het bekken.
    • Fietsen is vaak minder belastend dan lopen. Zorg er wel even voor dat je zadel wat lager staat zodat je de bewegingen meer met je benen maakt en niet met je bekken.

    Oefening bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn voor thuis

    1. Ga op je rug liggen, en houd je benen gebogen en je voeten gesteund.
    2. Laat nu je benen rustig naar buiten vallen, met de voetzolen tegen elkaar. Zo kun je de adductoren op een zachte manier tot rust laten komen. Houd deze houding zo’n 15 minuten aan.
    3. Wordt het pijnlijk? Breng dan je benen weer naar elkaar toe en probeer het openvallen later pas weer.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard