img

img
Kanaal: Ontwikkeling baby
Per week lees je hier over de ontwikkeling van je baby, de ontwikkelingen bij jou na de bevalling en leuke weetjes en tips.

Baby week 6

Heb je al een mooie glimlach mogen ontvangen? De meeste baby’s geven hun eerste bewuste lach ongeveer zes weken na de uitgerekende datum. Voor veel ouders voelt dit als een bevestiging. Je kunt er waarschijnlijk geen genoeg van krijgen en weet binnen een mum van tijd precies wat je moet doen om weer zo’n prachtige lach te bemachtigen!

Ontwikkelingen bij je baby

Tevoorschijn

Je baby groeit als kool en wordt steeds sterken er beweeglijker. Hij trappelt met z'n beentjes en zwaait met z'n armpjes. Zij blik wordt steeds gerichter en hij kan je al een beetje aankijken. Je baby komt nu echt tevoorschijn!

Communicatie

En daardoor wordt het steeds meer mogelijk om met hem te communiceren. Hij heeft ondertussen ook in de gaten dat hij geluidjes kan maken en vermaakt zich daar prima mee. Des te meer jij terugpraat, des te meer hij zijn geluidenrepertoire oefent. En het geeft je de gelegenheid om heerlijk met je baby te spelen en zo samen te zijn.

Lachen

Voor je baby is het heerlijk, al die aandacht en interactie. Het lachen van een baby wordt ook wel hechtingsgedrag genoemd. Omdat ouders hierdoor helemaal verliefd op hun baby worden, wat maakt dat ze nog meer hun best gaan doen het hun baby naar de zin te maken. Je baby lacht naar iedereen die naar hem kijkt, pas met zes maanden wordt hij selectief in zijn lach en bewaart hij zijn mooiste lach voor jou.

Je baby is al een klein beetje op weg naar zelfstandigheid. Als je hem op zijn buik legt kan hij misschien al zelf zijn hoofdje optillen om de wereld te zien. Maak hier een leuk spelletje van en ga altijd voor je baby zitten zodat hij je kan zien. Doe dit door hem op jouw borst te nemen, het kan namelijk best even wennen zijn om in deze houding te liggen en niets is leuker dan dit te leren met weer wat huid op huidcontact en het gezicht van papa en mama als beloning. Wacht wel een tijdje na de voeding, anders is de kans groot dat alle melk er anders met een boog weer uit komt.

Probeer het gebruik van autostoeltjes en wipstoeltjes te minimaliseren. Voor de ontwikkeling van je baby is het belangrijk dat hij de ruimte heeft om te bewegen en recht te liggen met zijn rugje. Ook is de kans op een afgeplat hoofdje groter bij veel gebruik van stoeltjes.

Huilen

Rond de zes weken lijken baby’s meer te huilen. Vaak zit er vooral een huilpiek aan het einde van de middag en begin van de avond. Waarschijnlijk net wanneer jij wilt gaan koken. Misschien moet je baby alle indrukken van de dag verwerken en letterlijk ontladen, of moeten zijn darmpjes heel veel verwerken. Jouw baby kan alleen maar weer rustig worden met de hulp van jou. Hoe moeilijk het ook is rond die tijd van de dag, neem je baby lekker dicht bij je en zing zijn favoriete liedjes. Dragen in een doek of drager is erg fijn, zo kan je baby rustig worden door jouw geur, stem en warmte, terwijl jij nog steeds je handen vrij hebt.

Probeer je baby niet af te leiden met spelletjes of drukke activiteiten, want daardoor krijgt hij nog meer prikkels binnen die later weer verwerkt moeten worden door… te huilen. Waarschijnlijk is je baby overprikkeld of oververmoeid en heeft hij echt rust nodig. Hij zal alleen maar meer overstuur raken als je hem alleen in zijn bedje legt. Het huiluurtje kan heel lang aanhouden. En dat is voor ouders best heftig. Het geluid van een huilende baby is niet voor niets het meest doordringende geluid wat er bestaat.

Jij als ouder voelt intuïtief dat je er alles aan moet doen om dit geluid te laten stoppen. Je zal er dus alles aan doen om hem te troosten. Gaandeweg kom je er achter wat je baby aangeeft en welke reactie van jou zijn behoefte vervult. Wanneer dat niet lukt kun je je daar behoorlijk onzeker over voelen. Bedenkt dat er heel veel ouders zijn met deze gevoelens, het maakt juist van jou een betrokken ouder. Laat je baby dan ook niet alleen wanneer hij overstuur is. Vroeger werd dit veel als methode gebruikt om baby’s het huilen af te leren, soms leek dat te werken. Uit later onderzoek bleek echter dat dit zeer schadelijk was voor de ontwikkeling van een baby en later als kind en volwassene. Veel volwassenen die vroeger veel alleen zijn gelaten tijdens het huilen kregen problemen waar ze maar moeilijk mee om konden gaan en soms hulp bij nodig hadden.

Maak je je zorgen over het huilen van je baby of heb je het gevoel dat het teveel wordt? Heb dan de moed om hulp te vragen aan familie, vrienden of professionals. En echt… er komen betere tijden. Hier lees je meer

Ontwikkelingen bij jou

Even wat anders

Je zit al zes weken in de babybubbel en waarschijnlijk geniet je er enorm van. Naast alle hectiek natuurlijk; het is niet elke dag rozengeur en manenschijn. Misschien heb je ondertussen wel weer behoefte aan even wat anders: bijpraten met vriendinnen onder het genot van een kop thee, bijvoorbeeld.

Back in shape

Nee, verwacht niet dat je binnen de korste keren weer in vorm bent. Je lichaam heeft echt de tijd nodig om te herstellen. Je hoort het vaak genoeg: negen maanden zwanger en negen maanden ontzwangeren. Maar je kunt nu wel weer een begin maken met werken aan je conditie en kracht. Kijk hier voor inspiratie.

Vlog babyweek 6

Lekker liggend met baby Liv, zo kan het ook, dat vloggen! Met als extraatje een vlog over badderen met je baby. Leuk en leerzaam!

Weetjes en tips

Spetteren en spatteren

Jouw kindje kan vanaf heel jonge leeftijd al het water in. Samen lekker spetteren, bewegen en spelen is heerlijk voor jullie allebei. Lees er hier meer over.

Babymassage

Jouw pasgeborene gedijt goed op aanraking. Door jouw aanraking voelt hij zich veilig. Een babymassage geeft een heerlijk gevoel van ontspanning voor je baby en is voor jullie beiden een fantastische manier om contact met elkaar te maken.

Draagzak

Als je baby een tijdje zijn hoofd recht kan houden en zijn rug en nek sterker worden kun je je baby ook in een draagzak dragen, blijf wel het gehele lichaampje van knieholte tot boven de nek goed ondersteunen, en draag je baby op deze leeftijd altijd buik tegen buik. Hier vind je meer informatie over draagzakken en draagdoeken.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!