img

img
Kanaal: Ontwikkeling baby
Per week lees je hier over de ontwikkeling van je baby, de ontwikkelingen bij jou na de bevalling en leuke weetjes en tips.

Baby week 5

Het nieuwe leven met je baby begint waarschijnlijk een beetje te wennen en je voelt je zekerder in je nieuwe rol als moeder. Je begint je baby een beetje te begrijpen en je kunt al een beetje met hem communiceren.

Ontwikkelingen bij je baby

Huilen

Pasgeboren baby’s hebben een paar manieren om te communiceren tot hun beschikking en die benutten ze goed. Leuk wanneer je begint te herkennen wat je baby wil zeggen. Het meest bekende communicatiemiddel is huilen. Het ene huiltje is het andere niet, en de verschillende dingen die je baby ermee wil communiceren zijn te herkennen door middel van de Dunstan babytaal. Lees er hier meer over.

Botten

Het skelet van een pasgeboren baby heeft 270 botten en een volwassen skelet 206. Bijzonder, he? Je baby zal in de loop der jaren 92 onafhankelijke botten verliezen en er 28 andere bij krijgen. Je baby heeft bij de geboorte nog geen harde polsbotten en maar twee enkelbotten. Een volwassene heeft er acht. Ook bijzonder om te weten dat je baby wordt geboren zonder knieschijven? Pas vanaf zijn tweede verjaardag ontwikkelen die zich.

Ontwikkelingen bij jou

Kraamvisite

Je baby is alweer vijf weken oud en dat is een feestje waard! Hebben jouw familie en vrienden de kleine al bewonderd? Ze zijn vast enorm benieuwd en willen de kleine graag ontmoeten. Het is belangrijk om je kraamvisite van tevoren duidelijk aan te geven wat jouw grenzen zijn. Spreek bijvoorbeeld vaste bezoektijden af en geef ook aan hoe lang (of hoe kort) je wilt dat je visite blijft. Niets zo vervelend als visite die veel te lang blijft hangen, waardoor jij en je gezin doodop zijn als ze eenmaal weg zijn. Het welzijn van jou en je baby is nu het belangrijkste! En als je geen zin hebt in iedere dag mensen over de vloer? Dan is een babyborrel misschien iets voor jou.

Jij en je partner

Langzamerhand begin je wat te wennen aan je nieuwe leven, dat momenteel helemaal in het teken van je baby staat. Toch is het ook belangrijk om af en toe momenten met je partner samen te zijn, even met z'n tweeën. Een kind krijgen kan een flinke belasting zijn voor jullie relatie, dus maak er een punt van jullie relatie de aandacht te geven die het verdient.

Vlog & blog babyweek 5

Deze week vertelt blog over de regeldagen van Liv.

En Shireen kan zomaar een hele nacht doorslapen, en is op zoek naar ritme.
Lees hier haar verhaal.

Weetjes en tips

Lachen

Met vijf weken is het heel goed mogelijk dat je baby je op zijn eerste lachje trakteert. Jullie harten smelten dan natuurlijk!

Tranen

Je baby huilt de eerste weken zonder tranen. Zijn traanbuisjes moeten zich nog verder ontwikkelen. Dit doet overigens niks af aan het verdriet dat je baby uit met het huilen, dus gewoon lekker troosten.

Verwennen

Raakt een baby verwend, wanneer jij hem of haar steeds verwent? Je leest het hier.

https://www.zwangerenportaal.nl/nl/kun-je-bij-een-kleine-baby-al-spreken-van-verwennen

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!