img

img

Vasthouden van vocht: hoe komt dit en wat kun je doen?

Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel twee tot drie liter meer vocht vasthouden. Dit merk je vooral in de laatste maand van je zwangerschap doordat je handen en voeten gezwollen zijn. Lees hier meer over het vasthouden van vocht en wanneer je actie moet ondernemen.

Vocht vasthouden

Heb je geen bijkomende klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of pijn in de bovenbuik? Dan kan het vasthouden van vocht geen kwaad. Als hier wel sprake van is, is het belangrijk direct contact op te nemen met je verloskundige.

Merk je dat je schoenen niet meer goed passen? Dit kan ook komen door vocht vasthouden, maar sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap grotere voeten vanwege een andere reden. Doordat je voeten een groter gewicht moeten dragen en je kraakbeenbotjes wat verweken, kan het zijn dat je voeten na de zwangerschap 2 tot 10 millimeter groter zijn.

Lees hier meer over kleine ongemakken tijdens je zwangerschap

Zorg als je vocht vasthoudt dat je regelmatig beweegt, minimaal twee liter water per dag drinkt en leg je benen wat hoger als je zit of ligt.

Carpaal tunnelsyndroom

Tintelende of dode vingers is een veel voorkomende klacht in de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door het carpaal tunnel syndroom. Dit is een vochtophoping in de pols, waardoor een zenuw bekneld raakt.

De klachten die bij het carpaal tunnel syndroom horen zijn nogal uiteenlopend. Je kunt last krijgen van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers, een gezwollen gevoel in de hand krijgen of last krijgen van een uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders. Daarnaast kan zijn dat de kracht in je hand afneemt.

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf weer na de bevalling. Er zijn een aantal tips die de klachten kunnen verminderen.

  • Houd de pols zoveel mogelijk recht. Een handige manier is om een polsbeschermer (bijvoorbeeld van het skaten) om te doen. Zo blijft je hand in een mooie rechte lijn staan met je pols
  • Leg je hand ’s nachts wat hoger, bijvoorbeeld op een kussentje
  • Doe een aantal keer per dag wat oefeningen met je handen in een bakje warm water, bijvoorbeeld een ‘piano beweging’
  • Spoel na het douchen je armen na met koud water. Dit bevordert de doorbloeding

Helaas komt het ook voor dat de klachten na de bevalling niet verdwijnen. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Lees hier meer over klachten waar je alert op moet zijn

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!