1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    7 manieren om dankbaarheid bij je kind te vergroten

    Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 4-15-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-1-2020Bewerkt op: 4-15-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het is voor iedere ouder belangrijk dat je kind een zeker gevoel van dankbaarheid heeft. Ook is het helemaal begrijpelijk dat dit niet altijd even gemakkelijk is om te bereiken, want je wilt je kindje toch ook eindeloos verwennen! Hoe hoef je je kindje niks te ontnemen, maar kun je hem of haar wel een gevoel van dankbaarheid aanleren?

    Belang van dankbaarheid bij je kind

    Als kinderen leren dankbaar te zijn, zullen ze zichzelf meer verbonden voelen met de wereld om zich heen. Zo leren ze hoe mensen met elkaar verbonden zijn en hoe mensen veel voor elkaar kunnen betekenen, en dat je daar dankbaar voor moet zijn. Dit maakt je kind positiever, gul en vriendelijk met de mensen om zich heen. Je kindje zal ook makkelijker met teleurstellingen om kunnen gaan als iets echt niet kan of mag, omdat hij weet dat er zoveel anders is om dankbaar voor te zijn. En daar heeft je kind zijn hele leven lang profijt van. Dankbaarheid is een groot cadeau voor je kind (en ook voor jezelf)!

    Tips om dankbaarheid bij je kind te vergroten

    Hier volgen praktische tips om dankbaarheid bij je kindje te vergroten:

    • Wees een voorbeeld voor je kind. Het begint allemaal bij het geven van het goede voorbeeld. Kinderen zijn uitstekende observeerders. Ze zien en horen haast alles, ook al zeggen ze er niks van. Ze zijn als het ware een spons voor alles wat er om hun heen gebeurt, vooral wat hun ouders of opvoeders doen. Het is daarom belangrijk dat ouders het goede voorbeeld laten zien voor dankbaarheid.

    Dat betekent het uitdrukken van jouw dankbaarheid in het bijzijn van je kind op momenten waarop dit terecht is. Leg hierbij ook uit waarom je zo dankbaar bent. Zo wordt het voor je kindje gemakkelijker dankbaar te zijn voor dezelfde dingen, ook al zijn ze nog zo klein. Dit zal hun leven makkelijker en gelukkiger maken.

    Zeg bijvoorbeeld na een heerlijk ontbijt onverwachts: ‘’Mama is zo blij dat we dit heerlijke gezonde eten voorgeschoteld te hebben gekregen! Het is echt een luxe om iedere dag weer zo lekker te eten en nooit honger te hoeven hebben’’.

    • Begin een gesprek met je kind over dankbaarheid. Als je kindje hier oud genoeg voor is, begin dan een gesprek over dankbaarheid aan het einde van de dag. Vraag aan je kindje waar hij of zij dankbaar voor was die dag. Heeft hij gespeeld met zijn broertjes of zusjes? Heeft je kindje leuke activiteiten ondernomen? Hebben ze hun favoriete eten op?

      Dit leert je kindje te reflecteren op kleine dingetjes om dankbaar voor te zijn. Leg hem uit dat door je focus op deze mooie, kleine dagelijkse dingen te leggen, het leven veel mooier kan worden.

    • Start een dankbaarheidsdagboek Een dagboek, maar dan waar je inschrijft waarvoor je dankbaar bent. Het hoeft niet eens een dagboek te zijn, maar het mag ook een leeg papier zijn waar je kindje zich op mag uitdrukken. Maak het een routine voor je kindje en voor jezelf om samen dit dagboek bij te houden, en iedere dag aan het einde van de dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Hetzelfde kunnen jullie ‘s ochtends doen!

    • Stimuleer zelfstandigheid Geef je kinderen de kans op zelf kleine problemen op te lossen: in het huishouden tot aan huiswerk. Zo zal je kindje leren assertief te zijn en problemen op te lossen. Geef ze iedere mogelijke kans op zelfstandig beslissingen te nemen. Doet je kindje een poging om te helpen of om iets op te lossen, bedank je kindje daar dan voor! Geef je kindje ook een beloning als dit verdiend is.

    • Bouw een muur van dankbaarheid Dit is een leuke activiteit voor nu tijdens de thuisisolatie met het coronavirus! Haal met het hele gezin foto’s en objecten van momenten bij elkaar waar jullie dankbaar voor zijn. Hang dit allemaal aan de muur, of zet het op een grote tafel. Plak er vervolgens briefjes met dankbaarheidswoorden op. Dit is dan het ‘altaar’ van dankbaarheid in jullie huis! Heel fijn voor je kindje om iedere dag even langs te lopen als er geklaagd wordt.

    • Vrijwilligerswerk met je kind Een leuk idee wanneer we niet meer in thuisisolatie zitten, is om met je kindje klein vrijwilligerswerk te gaan doen. Dit kan je zo gek maken als je zelf wilt! Je kunt er veel of weinig tijd in steken, maar het idee is je kindje iets terug te laten doen voor de wereld. Leg hem uit dat er mensen zijn die het minder goed hebben dan hij en veel minder kunnen of hebben, en dat we daarom éxtra dankbaar moeten zijn voor wat we wel hebben. En dat het tijd is om iets te geven aan mensen die het kunnen gebruiken!

    Zo kun je simpelweg een kledinginzamelingsactie in de buurt starten met je kindje, of cupcakes bakken om te doneren bij de voedselbank. Laat je kindje het ook zelf leveren aan de mensen waar jullie het voor doen, zodat hij de dankbaarheid ook van hun kan zien!

    • Geef je kindje niet altijd alles dat hij wilt hebben Je kindje verdient alleen het allerbeste, maar het is niet altijd even handig je kindje altijd alles maar te geven. In het volwassen leven zal je kind ook niet altijd alles kunnen krijgen, dus het is belangrijk dat hij dit nu al leert. Zo groeit de waardering van je kindje als hij iets wél krijgt, omdat hij er zo lang naar heeft verlangd!
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard