1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Watervrees: wat als je kind bang is voor water?

    Gepubliceerd op: 8-14-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-14-2020Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Misschien had je je graag in het water willen dompelen met je kindje tijdens deze warme zomerdagen, maar is gebleken dat je kindje bang is voor water. Dat wordt ook wel watervrees genoemd. Je kindje blijft dan liever op het droge en beleeft geen plezier aan spetteren in het water. Wat kan je dan doen om je kindje te helpen dit te overwinnen?

    Help, mijn kind wil het water niet in

    Sommige kinderen zijn nu eenmaal gelukkiger in het water dan anderen. Soms kan het zo zijn dat kinderen helemaal niks van water moeten weten en het liefst zo ver mogelijk van zwembaden en de zee weg blijven. De oorzaak hiervan is niet altijd even duidelijk. Het kan zijn dat je kindje al vanaf de babytijd niet van water houdt, maar het kan ook zijn dat hij watervrees pas opbouwt op een latere leeftijd.

    Oorzaken watervrees

    Watervrees kan te maken hebben met simpelweg voorkeuren, maar het kan ook zijn dat je kindje een nare ervaring heeft gehad of dat hij zich gedwongen voelt om het water in te gaan. Of misschien vinden ze het spetteren in hun gezicht niet fijn. Als een van de ouders last heeft van watervrees, dan kan het ook zijn dat kinderen deze angst kopiëren. Als ouders erg overbezorgd reageren op water en altijd ‘’pas op in het water, het kan gevaarlijk zijn’’ roepen, kan dat ook angst creëren bij een kind. Wellicht heeft je kindje een keer een oorontsteking gehad en is toen gaan badderen, wat pijn doet aan de oren. Je kindje kan dan die pijn blijven associëren met water.

    De precieze oorzaak is moeilijk te achterhalen, alhoewel je met een ouder kind er natuurlijk wel over kunt praten.

    Tips als je kindje watervrees heeft

    Ookal weet je niet waar de watervrees precies vandaan komt, je kunt je kindje wel helpen het te overwinnen. Met de volgende tips gaat het misschien binnenkort al beter met je kindje in het water:

    • Laat je kindje het tempo bepalen. Er is niks zo vervelend voor je kindje dan gepusht te worden en zich gedwongen te voelen het water in te gaan. Misschien heeft je kindje gewoon wat meer tijd nodig om aan het water te wennen. Laat je kind dan ook het tempo bepalen bij het spelen in het water, en doe het stapje voor stapje. Laat je kindje bijvoorbeeld eerst rustig met bakjes water spelen, daarna met de voetjes in het water, en zo steeds een beetje verder de zee in.
    • Oefen thuis in bad of in de douche: In bad of in de douche kan je al heel wat oefenen met je kindje. Doe hier spelletjes zoals bellen blazen of zachtjes in elkaars gezicht spetteren. Zo kan je kindje wat wennen aan waterpret en gaat hij er misschien makkelijker plezier in beleven. Allemaal weer stapje voor stapje en in het eigen tempo van je kindje.
    • Wees geduldig: Als het echt gaat om watervrees, dus een angst, gaat het wellicht niet van de een op de andere dag weg. Je kindje zal deze angst echt moeten overwinnen, waarvoor hij misschien tijd nodig hebt.
    • Waterspelletjes: Door thuis spelletjes te spelen met water, bijvoorbeeld met bakjes of emmertjes in de tuin, kan je kindje ook wennen aan het water en misschien sneller zijn angsten overwinnen. Je kunt dan steeds een stapje verder gaan door een opblaasbadje in de tuin te zetten en er samen in te gaan staan, en daarna in te gaan zitten. Dan gaat het misschien de volgende keer in een openbaar zwembad of aan zee al een stukje beter.
    • Laat je kindje niet los als hij dat niet wilt: Wil je je kindje graag loslaten met een zwemvestje of zwembandjes aan, maar wil je kindje dat liever niet? Houd je kleine dan liever nog even vast, gewoon net zo lang als hij dat nodig vindt. Zo creëer je een vertrouwd gevoel in het water.
    • Kijk naar broertjes, zusjes en andere kindjes: Misschien zijn er broertjes en zusjes die al wel volop in het water spelen. Kijk dan met je kindje rustig toe vanaf de zijlijn, voor de tijd dat je kindje dat nodig vindt. Door gewoon toe te kijken zonder gepusht te worden erin te moeten, kan je kindje rustig observeren en wellicht inzien dat je best plezier kan beleven in het water. Als je kindje echt niet houdt van waterspetters, ga dan niet te dichtbij staan, zodat je kindje niet alsnog nat wordt.

    Heeft jouw kindje last (gehad) van watervrees? Wat je doe jij om je kindje te helpen dit te overwinnen?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard