1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De impact van een tweede kind op de ouders

    Gepubliceerd op: 1-18-2021Bewerkt op: 1-18-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-18-2021Bewerkt op: 1-18-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een kindje krijgen heeft altijd veel impact op de moeder, vader en de rest van het gezin. Maar hoe zit dat specifiek met het krijgen van een tweede kindje? Opeens heb je niet meer één kindje die al je aandacht wilt en verdient, maar is er plots een tweede klein mensje bijgekomen! Dat is een behoorlijke verandering. Wat voor impact heeft nummer twee op moeders en vaders, volgens onderzoek?

    Een tweede kindje, wat doet dat met de ouders?

    Je hoort misschien vaak gemixte verhalen over de ervaringen van ouders met de overgang van één kindje naar twee kinderen. Voor de één voelt het erg natuurlijk en wordt een fijn ritme al snel gevonden, bij anderen is de impact enorm en is het, mede door het leeftijdsverschil, soms maar moeilijk te managen. Hoe het in werkelijkheid gaat uitpakken is natuurlijk voor iedere ouder en ieder gezin erg anders, maar er is wel onderzoek gedaan naar de mentale welgesteldheid van de ouders wanneer er een tweede kindje bijkomt.

    Onderzoek naar het mentale welzijn na het krijgen van een tweede kindje

    Alhoewel de ervaring van de komst van een tweede voor iedere moeder en vader anders is, is er wel onderzoek gedaan naar de algemene mentale welgesteldheid na de geboorte van een tweede kind. Voor dit onderzoek werden meer dan 20.000 ouders 16 jaar lang gevolgd om te kijken wat het effect van een tweede, derde en vierde kindje is.

    Daaruit kwam het volgende naar voren. Met de komst van een eerste kind, focussen veel vrouwen zich in het eerste jaar nog vooral volledig op hun kind, terwijl mannen zich focussen op hun carrière. Zo komt de zorg van het eerste kind vaak vooral op de vrouw aan. Bij een de komst van een tweede of derde verandert deze rolverdeling vaak niet, maar wordt wel de tol die het ouderschap eist groter. Zo ervaren ouders, vooral moeders, met de komst van een tweede veel meer tijdsdruk, waardoor vaak de afstand tussen moeder en vader ook groter wordt. Dat kan dus betekenen dat de komst van een tweede veel invloed heeft op de relatie van de ouders.

    Ook is het opvallend dat met de geboorte van het eerste kind het mentale welzijn van de moeder vaak gelijk verbetert, net als dat van de vader, en daarna vaak lange tijd stabiel blijft. Met de komst van een tweede werd echter gevonden dat dat mentale welzijn over het algemeen afneemt, en ook de jaren daarna relatief laag blijft.

    Meer tijdsdruk, maar wel meer vertrouwen in je oudervaardigheden

    Het mag dan zo zijn dat je met de komst van een tweede veel meer tijdsdruk ervaart, en dat het ook zorgt voor nieuwe uitdagingen binnen je relatie. Maar, natuurlijk voel je je bij de komst van een tweede al wel veel zelfverzekerder over je ouderschapsvaardigheden. Zo ben je misschien een stuk minder bezorgd wanneer je baby huilt, sta je veel kalmer in het leven als ouder en weet je precies wat je wel en niet voor je baby moet kopen.

    De impact is volgens bovenstaand onderzoek dus groter bij een tweede kind, dan bij een eerste kind. Vooral voor de druk die je als ouders voelt, en voor de tijd die je overhoudt om tijd in je relatie te steken. Maar natuurlijk kan ook heel goed het tegenovergestelde het geval zijn! Je bent zeker niet gek als je bij het ouder zijn van één kind al een enorme verandering voelt en het erg druk hebt. Ook als je graag een tweede kindje wilt zou je de bovenstaande informatie je zeker niet moeten demotiveren. Maar het is wel goed om te weten om er vast mentaal op voorbereid te zijn, mocht het bij jullie ook zo’n grote impact hebben, zo’n tweede wondertje!

    Wat vind jij? Is de impact met een tweede kindje heftiger zoals dit onderzoek beweert, of is het krijgen van een eerste kindje veel ingrijpender?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard