1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Coronavirus en kraambezoek: dit is het advies

    Gepubliceerd op: 3-18-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-18-2020Bewerkt op: 7-3-2020
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Kraamvisite: het moment om je omgeving kennis te laten maken met je baby. Nu het coronavirus zich in rap tempo verspreid, wordt sociaal contact sterk afgeraden. Wanneer je een pasgeboren baby hebt, wil je hem het liefst aan iedereen laten zien. Maar is kraamvisite wel verstandig in verband met het coronavirus?

    Wat is het coronavirus?

    Hoe zit het nou eigenlijk met het coronavirus? Het coronavirus bestaat uit een paar varianten, er is dus geen één type corona. Momenteel hebben we te maken met het SARS-CoV-2. Wanneer iemand hiermee besmet wordt krijgt hij een virus dat vergelijkbaar is met de griep, genaamd COVID-19. Het SARS-virus klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren, in 2002 hadden we namelijk te maken met een ander soort coronavirus: SARS-Cov-1.

    Kraambezoek verstandig tijdens coronavirus?

    Je baby is geboren en de kraamtijd is begonnen, vast onderdeel van de kraamtijd is kraamvisite. Je bent ontzettend trots en wil je pasgeboren baby aan iedereen laten zien. Wanneer iemand een griepje onder de leden heeft, zegt hij het kraambezoek normaal gesproken af. Hij wil immers de baby en kersverse moeder niet aansteken. Verder is kraambezoek normaal gesproken geen punt, iedereen kan langskomen en de baby bewonderen.

    In verband met het coronavirus is het verstandig om dit in bepaalde situaties uit te stellen. Kraambezoek valt immers onder sociaal contact.

    Stel kraamvisite uit wanneer:

    • Jij of het kraambezoek (milde) klachten ervaart, zoals hoesten, verkoudheid en koorts.

    • Jij of het kraambezoek contact hebt gehad met een besmet persoon. Heb je onlangs iemand gezien die nu besmet is met het coronavirus? Dan is de kans aanwezig dat je besmet bent geraakt.

    • Jij of het kraambezoek tot de risicogroep behoort. Hierbij gaat het om ouderen (70+), diabeten, hart-, long-, of nierpatiënten, mensen met een verminderde weerstand of hiv-infectie.

    Toch kraambezoek ontvangen? Volg deze tips

    Ervaren jij, je partner en baby geen klachten en wil je familieleden ontvangen die ook klachtenvrij zijn en niet onder de bovenstaande groepen vallen? En wil je het kraambezoek absoluut niet uitstellen? Hou dan in ieder geval rekening met het volgende:

    • Regelmatig uitgebreid handen wassen met water en zeep
    • Droog je handen met papieren handdoeken
    • Hoest en nies niet in je hand, maar in je elleboog
    • Vervang stoffen zakdoeken door papieren zakdoekjes en gebruik deze eenmalig
    • Géén handen schudden
    • Houd 1,5 meter afstand
    • Tref voor en na het bezoek extra hygiëne maatregelen: deurknop, kraan, toilet, stoelen en deurbel schoonmaken.

    Kraambezoek tijdens kraamzorg

    In de kraamtijd krijg je ondersteuning vanuit een kraamverzorgster. Wel worden er maatregelen getroffen, dit houdt in dat het niet is toegestaan om kraambezoek te ontvangen wanneer de kraamzorg aanwezig is.

    Kraambezoek in het ziekenhuis

    In het ziekenhuis gelden vanwege het corona strengere maatregelen. Dit heeft ook gevolgen voor de bevalling, zo mogen er tijdens de bevalling maar één of twee personen bij zijn (partner, familielid). Dit betekent dat kraambezoek in het ziekenhuis ook niet toegestaan is. Het gezondheidsrisico is momenteel te groot.

    Is het coronavirus gevaarlijk voor een baby?

    Het coronavirus waar we nu mee te maken hebben is een nieuw virus. Dat wil zeggen dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat een baby tijdens de zwangerschap of bevalling besmet kan raken met het coronavirus. Hierbij gaat het om directe overdracht (verticale transmissie) van moeder op kind. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Het is daarom aannemelijk dat het coronavirus niet makkelijk overgedragen wordt op ongeboren baby’s. Na de geboorte is besmetting wel mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens besmetting (horizontale transmissie).

    In Wuhan werd het coronavirus vastgesteld bij een pasgeboren baby, slechts 30 uur na de geboorte. De moeder was voor de geboorte van haar baby al besmet met het coronavirus, maar het is nog niet bekend hoe zij het virus aan haar baby heeft doorgegeven. Ook een pasgeboren baby in Londen werd besmet met het coronavirus. Vooralsnog zorgt het coronavirus niet voor ernstige complicaties bij baby’s en kinderen. Met name volwassenen en ouderen krijgen last van klachten en complicaties.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard