1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Liggingsecho

    Gepubliceerd op: 10-29-2019Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-29-2019Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: BEN - Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland
    Gedurende de zwangerschap gaat je kindje in diverse houdingen in je baarmoeder liggen. Je kindje beweegt regelmatig, dat is belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling. Gedurende de zwangerschap zal je verloskundige of gynaecoloog regelmatig aan je buik voelen om de groei en de ligging van je kindje te beoordelen.

    Aan het einde van de zwangerschap, gaan de meeste kinderen met hun hoofd naar beneden liggen. In de verloskunde wordt dit een hoofdligging genoemd. Hierbij gaat het hoofd alvast in de kom van je bekken zitten: dit is de meest gunstige ligging om geboren te worden. Andere liggingen zijn bijvoorbeeld een stuitligging: dan ligt je kindje met de billen omlaag en zit het stuitje in je bekken; of een dwarsligging: dan ligt je kindje met hoofd en billen naar de zijkanten van jouw buik gericht en ligt het dus dwars boven je bekken.

    Wanneer je kindje bij het begin van de bevalling in een andere houding ligt dan in hoofdligging, dan heeft dat gevolgen voor je bevalling. Je verloskundige of gynaecoloog zal je in dat geval alles uitleggen en de nodige voorbereidingen treffen.

    Echo aan het einde van de zwangerschap

    Soms kan je verloskundige of gynaecoloog niet zo goed voelen of je kindje al met het hoofd omlaag ligt. Wanneer dat zo is en je ondertussen al bijna uitgerekend bent (vanaf ongeveer 36 weken zwangerschapsduur), wordt er een echo gemaakt. Eerder in de zwangerschap kijken heeft geen zin omdat het kindje dan nog vaak van houding kan wisselen. Deze liggingsecho wordt altijd via je buik gemaakt. Als eerste wordt er altijd gekeken of het hart van je kindje goed klopt. De echoscopist kijkt vervolgens via je gehele buik om de ligging van je kindje goed in kaart te brengen. Omdat het kindje dan al vrij groot is geworden, zul je het kindje niet meer in zijn geheel in één afbeelding kunnen zien en zijn de beelden dus vaker wat lastig te herkennen voor jou (en je partner).

    Afwijkende ligging

    Als je kindje niet met het hoofd naar beneden ligt, gaat de echoscopist ook na of er misschien een belemmering is onderin je baarmoeder: ligt de placenta (moederkoek) onderin je baarmoeder of heb je daar een myoom (vleesboom) bijvoorbeeld? Als dat het geval is, zal de echoscopist mogelijk ook een inwendige (vaginale) echo willen maken om goed onderin je baarmoeder te kunnen kijken.

    Ook zal de echoscopist bij een afwijkende ligging de afmetingen van je kindje inschatten door middel van een groei-echo. Hierbij worden het hoofd, de buik en het bovenbeen van je kindje opgemeten en ook de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Deze informatie weegt je verloskundige of gynaecoloog mee in de verdere begeleiding van je bevalling.

    Vergoeding liggingsecho

    Een liggingsecho is geen standaard of routine-echo en wordt dus ook niet bij elke zwangere of in elke zwangerschap verricht en vergoed. Een liggingsecho is een medisch onderzoek dat alleen wordt gedaan en vergoed als daar volgens je verloskundige of gynaecoloog een medische reden voor is.

    Benieuwd welke controles en echo's je allemaal nog meer krijgt tijdens de zwangerschap? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard