1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    category-image

    Complicaties tijdens de bevalling

    Lees hier alles over mogelijke bevallingscomplicaties.

    Terug

    Complicaties tijdens de bevalling

    Geschreven door: ZP® - Magazine
    ZP® - MagazineGeschreven door: ZP® - Magazine
    Of je nu kiest voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling, er kunnen altijd dingen gebeuren waar je van tevoren niet van had verwacht dat het jou zou overkomen. Jammer genoeg komen er nog heel veel complicaties voor tijdens bevallingen die kunnen leiden tot ongewenste resultaten. Keizersnedes, totaalruptuur, een stuitligging, het inleiden van de bevalling, uitscheuren, problemen met de placenta en nog veel meer; je kunt er hier alles over lezen.

    Vroeggeboorte, overdragen zwangerschap en inleiden

    Als er geen reden voor is om je kindje eerder te halen, bepaalt hij zelf wanneer hij komt. Jij kunt dan alleen maar afwachten tot hij zich aandient. In sommige gevallen is dit eerder dan verwacht, wanneer dit eerder dan 37 weken is spreken we van een vroeggeboorte of prematuur. Nieren, hersenen, longen, het immuunsysteem en het hartje zijn onder andere nog niet helemaal rijp om het leven buiten de baarmoeder volledig aan te kunnen. Hierdoor blijven prematuurbaby’s vaak de eerste periode van hun leven in de couveuze.

    Naast dat je kindje te vroeg geboren kan worden, kan dit ook veel later zijn dan verwacht. We spreken van een overdragen zwangerschap of een te laat geboren baby wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent. Wanneer je de 42 weken zwangerschap aantikt wordt in Nederland de bevalling ingeleid. Het inleiden van de bevalling gebeurt ook wanneer er sprake is van medische complicaties zoals een te hoge bloeddruk, gebrek aan vruchtwater of een verminderde werking van de placenta.

    Alles weten over complicaties tijdens de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    De bevalling op gang brengen

    Naast inleiden zijn er andere manieren om de bevalling op gang te brengen. Bijvoorbeeld door strippen, hierbij maakt de verloskundige de vliezen van de vruchtzak los van de baarmoederwand.

    Stuitligging en keizersnede

    Normaal gesproken ligt de baby met het hoofd naar beneden. In sommige gevallen is er sprake van een stuitligging. Bij een stuitligging liggen de billen (de stuit) of voeten van de baby naar beneden, wat voor extra risico’s zorgt tijdens de bevalling. Op dat moment kun je zelf de keuze maken voor een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt door middel van een operatie.

    Uitscheuren en fluxus postpartum

    Veel zwangere vrouwen zijn bang voor uitscheuren tijdens de bevalling. Het uitscheuren tijdens de bevalling gebeurt doordat er scheurtjes ontstaan in de spieren en de huid van je bekkenbodem. Door het harde persen worden de spieren rondom de bekkenbodem wat uitgerekt waardoor je baby erdoorheen kan. Mocht dit gebeuren, dan wordt je gehecht en kan je lichaam daarna weer volledig herstellen. Ook verlies je na de bevalling vaak nog bloed, in sommige gevallen is er sprake van overmatig bloedverlies. Dit wordt ook wel fluxus postpartum genoemd.

    Meconium en MAS

    Wanneer je baby net is geboren zal hij meconium ontlasting hebben. Deze poep is volledig geurloos en heeft een donkere kleur. In sommige gevallen loopt je kindje risico op het MAS (meconium aspiratie syndroom) wanneer er sprake is van meconium tijdens de bevalling.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard