1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bereid je hond voor op de komst van jullie baby!

    Gepubliceerd op: 10-18-2019Bewerkt op: 11-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-18-2019Bewerkt op: 11-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als het goed is hebben jullie de meeste voorbereidingen al getroffen, maar hebben jullie hierbij ook al aan de hond gedacht?

    Tot nog toe was jullie hond misschien min of meer het kind in huis. Alhoewel jullie hond waarschijnlijk goed is opgevoed, hij heel lief is en misschien nog nooit een vlieg heeft kwaad gedaan: er gaat dadelijk ook veel voor hem veranderen.

    Dus naast de voorbereidingen die jullie dadelijk gaan treffen voor de komst van jullie baby is het minstens zo belangrijk dat jullie hond ook wordt voorbereid op de komst van een nieuw gezinslid. Welke verwachtingen zijn er van de hond, wat mag hij strakjes allemaal nog wel en wat liever niet? Het is belangrijk dat je daar, voordat de baby geboren is, over nadenkt en het er samen met je partner over hebt. Want naast dat het handig is dat je weet wat wel en niet mag, is het heel belangrijk dat jullie als toekomstige ouders hierover op 1 lijn zitten.

    Je hond voorbereiden tijdens de zwangerschap

    Waarom is de zwangerschap de beste periode om met je hond te gaan oefenen?

    Tijdens de zwangerschap heb je nog tijd om alles door te nemen en te oefenen. Mocht je tegen problemen aanlopen kun je deze nog op gaan lossen. Op het moment dat de baby er is heb je vaak nog maar weinig tijd en energie om eventuele problemen aan te pakken.

    De eerste maanden als de kleine er is zul je nog weinig problemen zien, aangezien de baby dan nog vooral in bed of in de box ligt en dus nauwelijks contact heeft met de hond. Op het moment dat je kindje gaat rondkruipen, lopen of alles wilt pakken wordt het vaak een grotere uitdaging.

    Als je je hond van begin af aan goed kunt aansturen in het contact met je baby dan heb je daar al een hele grote winst behaald.

    Maak samen met je partner afspraken over wat je van je hond verwacht nadat de kleine geboren is. Kijk (door te oefenen) of deze verwachtingen realistisch zijn en stel bij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk ook al eens na over hoe je de allereerste ontmoeting voor je ziet en oefen deze, zodat je nog tijd hebt om eventueel te werken aan zaken die je niet prettig vindt lopen.

    Je hond tijdens de bevalling

    • Laat je hond niet bij de bevalling, niet alleen i.v.m. de hygiëne, maar ook omdat je zelf niet de tijd hebt om je eventueel om je hond te bekommeren mocht dit nodig zijn. Je bent tenslotte niet helemaal jezelf op dat moment.

    • Geef hem een veilige en rustige plek in huis of zorg dat je iemand hebt die op hem kan passen.

    Je hond na de bevalling

    • De allereerste ontmoeting tussen jullie baby en hond is erg bijzonder en je wilt dat deze zo positief mogelijk voor jullie zelf en je hond verloopt. Zet de maxi-cosi niet op de grond, maar pak de kleine bij je op de arm, zodat je controle hebt over de situatie. Forceer niks en ga de hond niet lokken. Als hij niet wilt komen kijken, probeer je het op een later moment nog een keer.

    • Doe dit met jullie 2-en. Mocht er iets gebeuren dan heeft de ander de handen vrij om in te grijpen. Neem de tijd! En geniet van dit bijzondere moment!

    • Instrueer de mensen die op visite komen over je hond. Over datgene wat je wel en niet van ze wilt. Dit geeft ook duidelijkheid naar je hond toe. Denk hierbij aan de kraamverzorgster, verloskundige en aan de kraamvisite. Hang eventueel een blaadje aan de voordeur met instructies.

    Deze info is bedoeld om jullie algemene handvatten aan te reiken.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard