1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom kliederen goed is voor de ontwikkeling van je kindje!

    Gepubliceerd op: 3-19-2020Bewerkt op: 1-24-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-19-2020Bewerkt op: 1-24-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Houdt je kindje wel van kliederen en maakt hij er dagelijks een rotzooitje van met het eten, speelgoed en alles wat hij maar kan grijpen? Niet ideaal voor jou, maar kliederen is wel op verschillende manier goed voor de ontwikkeling van een kleine! En wat denkt je kindje precies dat hij bereikt met al dat geklieder?

    Is dat geklieder van je kindje dan toch nog ergens goed voor?

    Al het geklieder, de rotzooi, de viezigheid en de chaotische boel in huis is misschien niet het leukste aan het ouderschap. Want wie zit er nu te wachten op het constant schoonmaken en opruimen achter je kindje aan? Hoe lief onze kleintjes ook kunnen zijn, dat stiften op de muur, gooien en uitpluizen van eten, en het omgooien van de complete speelgoeddoos betekent weer opruim- en schoonmaakwerk voor jou.

    Maar gelukkig wordt het leed een beetje verzacht als je je beseft dat deze rommelige, kliederige levensstijl van je kindje toch nog ergens goed voor is! Door lekker veel te rommelen en viespeuteren ontwikkelt je baby zich namelijk zoals hij dat zou moeten doen. Dus misschien is het toch beter af te zien van het afleren van dit gedrag bij je kind!

    Voordat je de volgende keer dus weer helemaal gek wordt van het geklieder van je kindje, denk dan aan de volgende dingen:

    • Kinderen ontwikkelen hun hand-oog coördinatie door een rommel te maken. Dat is een belangrijk aspect in de ontwikkeling van je kindje! Dit is iets dat je bewust kan trainen vanaf jonge leeftijd met bepaald speelgoed en instructies, maar je kindje neemt hiervoor ook zelf de touwtjes in handen, door gewoon lekker veel rommel te maken! Dit begint vanaf wanneer je baby 6 maanden oud is en van alles probeert te grijpen om grondig te inspecteren, waarna hij het vervolgens weer weggooit. Dit komt hem allemaal ten goede voor zijn hand-oog coördinatie!

    • Je baby ontdekt de wereld door middel van aanraking. Het eindeloos pakken en weer op de grond gooien van objecten helpt je baby of kind bij het ontdekken van de wereld om zich heen. In die kleine vingertjes, tong en lippen zitten namelijk de meeste zintuigelijke receptoren! Door dus zélf een stukje eten naar zijn mondje te brengen, ontdekt je kindje de wereld. Misschien voorkomt het voederen van je kindje wat rommel, maar het kan ook goed zijn om je kindje dit zelf te laten doen.

    • Je kindje heeft behoefte aan autonomie. En door zélf te mogen eten en van alles te mogen pakken en ontdekken, krijg je kindje dit gevoel van autonomie. Dit is zelfs het geval bij kleine baby’s! Het is van groot belang deze behoefte aan autonomie te respecteren, natuurlijk wel binnen de grenzen van wat mogelijk en veilig is. Het is natuurlijk ook niet te bedoeling dat je kindje de hele muur onder smeert met eten!

    • Zintuiglijke prikkels worden beter verwerkt. Door zintuigen door aanraking te stimuleren, zal je kindje beter in staat zijn om deze ervaringen onder woorden te brengen. Zo zal hij leren dat bepaalde objecten hard of zacht zijn, en zal ook dit ook leren uitdrukken en herkennen.

    Onderzoek wijst uit: kindjes die een rommeltje maken leren meer!

    Onderzoek van de University of Iowa heeft precies uitgewezen wat hierboven beschreven staat, namelijk dat het laten kliederen en rommelig zijn van kindjes bijdraagt aan het ontdekken van de wereld. Verschillende kindjes van 16 maanden kregen bij dit onderzoek 14 soorten zachte etenswaren voorgeschoteld, waarna de onderzoekers de producten zelf verzonnen namen gaven, zoals ‘dax’ en ‘kiv’. Hierna moesten de kindjes de voeding identificeren, maar dan in een andere hoeveelheid en vorm gepresenteerd dan de eerste keer. Ze konden dus alleen de voeding identificeren door het grondig te onderzoeken. Dit deden de kleintjes door met hun vingers in het eten te roeren, te proeven en te gooien. Wat blijkt: hoe vaker ze dit deden met het eten, hoe beter ze de voeding konden identificeren!

    Ook de plek van het kliederen met eten deed ertoe in het onderzoek. De onderzoekers vonden dat de kleintjes het beste in staat waren de voeding te identificeren in een kinderstoel!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard